středa 19. března 2014

TO CHCI! / VZPOMÍNKY

Občas jsem na sebe vážně pyšná, že jsem Kusanec vydržela psát tak dlouho. Kromě pozitivních reakcí čtenářek, které většinou vůbec neznám, mě těší představa, že si o sobě jednou bude Erwín číst. A uvidí, jakej byl fajnovej panáček a jak moc jsme ho s Typoškou měli rádi. A taky třeba pochopí, jaký jsme byli. Protože po nás toho jinak moc nezbyde. Pár dokola omýlanejch rodinejch historek a věcí, s kterými si třeba naši potomci nebudou vědět rady. Ráda bych také zachovala vzpomínky svých rodičů - na jejich dětství, rodiče, první lásky, životní karamboly a radosti. Sesbírala jsem několik tipů, s kterými se s vámi ráda podělím.

Kamarádka Judita mě upozornila na báječné knihy Babičko, vyprávěj a Dědečku, vyprávěj, které lze pořídit na portálu Babičkářství. Mamce jsem jí nedávno dala k narozeninám a doufám, že vše poctivě vyplní a společně si nad knížkou budeme povídat. Otestuju i taťku a pokud bude svolný, taky jednu vyfásne.


Hned na první stránce je rodinný strom, který sahá do čtvrtého kolene. Je to hezký úvod, který mi připomíná rodinnou bibli, kde si moje prababička, taky svoje předky zaznamenala. I díky ní víme jména členů rodiny o několik generací zpět.


Existuje několik stránek, kde si můžete dohledat a vytvořit vlastní rodokmen. Nejznámější je asi My Heritage, která už funguje i v češtině. Pokud si chcete výsledné dílko doma pověsit, líbí se mi grafické zpracování firmy I chart you. Za úplatu si vyberete barevnou kombinaci a tisk si zařídíte sami. Ti šikovnější si můžou podobný graf udělat sami.

Fotky dohledaných předků si taky můžete vystavit doma na zdi. Moje kamarádka má doma na chodbě rodinné svatební fotky. Moc ráda bych si je taky někde vystavila, ale bohužel pro to doma nemáme vhodný kout. Fotky lze i podmalovat obrázkem stromu jako na tomto lehce kýčovitém obrázku.



Khihkupectví nabízejí celou řadu knih, ve kterých můžete uchovat vzpomínky na první slůvka a krůčky svých dětí. Bohužel jsem zatím nenarazila na žádnou, která by mě graficky zaujala. Pokud o nějaké víte, budu ráda, když o ní napíšete do komentářů.


Nedávno jsem se dozvěděla o jedné moc hezké alternativě dětského deníku. Projekt se jmenuje Childbook a umožní vám si v elektronické podobě uchovat všechny vzpomínky od těhotenství až po dětsví vašich ratolestí. Jednotlivé kapitoly jsou uvedené roztomilými kresbami Edit Sliacké. Hotové zápisky si můžete i nechat vytisknout a mít tak pro děti jednou moc hezký dárek. Jak uchováváte svoje vzpomínky a vzpomínky na vaše předky vy? Vedete dětem nějaký deník? Fotíte je pravidelně? A jak se vám líbí úvodní fotka s prardiči a bráchou?
---
Já bych si chtěla nechat každý rok kolem židovského nového roku nechat nafotit rodinný portét. Loňské focení se moc povedlo. O nápadech, jak fotit malé děti jsem psala tady.

12 komentářů:

  1. Knizky dedecku, babicko vypravej se mi taky moc libi, ale jsou docela drahe. A kdyz poridis jednu, musis i druhou, to nejde:-)
    Coz mi pripomina, ze je treba dopsat Jachymovi denik. Uz jsem pul roku ve skluzu:-(

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky jsem si říkala, že investovat do obou babiček i dědečků vyjde docela draho. Na druhou stranu se tím zachovají vzpomínky, které by jinak upadly v zapomnění a to za těch pár stovek stojí...

      Vymazat
  2. My tedy uchováváme ze všech sil :-) Konečně i můj blog vznikl především kvůli uchovávání. A bylo mi to málo, takže sespisuju (i když tomu zas tak moc nedám) jednotlivé příběhy zde (http://den-nezavislosti.blogspot.cz/). A abych ještě dodala k těm dětem, všechny naše čtyři kusy (letos 27, 24, 22, 19) rodinnou historii milují.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je skvělý nápad! Mám chuť se do podobného projektu taky pustit. Mému tatínkovi bude brzy 84 a už nějakou dobu přemýšlím, jak jeho vzpomínky uchovat. Díky!

      Vymazat
    2. Ahoj, chybí mi dar slova a trocha systematičnosti. Za veliký úspěch považuji, že prvorozená má částečně vyplněnou miminkovskou knížku, kterou jsem tehdy dostala. Nelíbí se mi ale, proto plánuji, že záznamy přepíšu, až najdu lepší. Pro druhorozeného jsem vybrala tuto: http://neoluxor.cz/popularne-naucna/muj-prvni-rok--101267/ Je velmi pěkná, dost klučičí tedy, a zápisky si žádají alespoň trochu autentičnosti, to s dcerou už nedoženu. A hodně dopředu jsem koupila http://www.kosmas.cz/knihy/174055/moje-rodinne-album/ Zaujalo mě převelice, co na tom, že dcera byla tou dobou tříletá a syn prozatím pouze naším přáním.
      Čtu tě ráda, Kateřina

      Vymazat
    3. Jestli se tatínek nechá, nahrávejte. Všechno, myslím tím vypravování a kometáře a rámus kolem a tak. Úžasný materiál. Já jsem před lety takhle pondělí co pondělí asi po tři roky nahrávala jednoho podobně starého kněze s velice pestrými osudy a dodnes z toho těžím :-) Nejlépe se mi osvědčilo povídání nad obrázky, fotky, knížky, noviny, cokoli. Vlastně jsem vždycky nakonec před tím vodopádem musela prchat, jak to bylo strhující :-D
      Můj táta se zaobírá - velice pečlivě - rodokmenem (nucená práce po odchodu do důchodu :-), ale brzy ho to docela pohltilo) a je velice zajímavé, co všechno lze dopátrat a hlavně ověřit, nemyslím data nebo tak, ale spíš osudy.

      Vymazat
    4. Už jsme si nad jednou krabicí fotek povídali. Taťka fotil celý život pro noviny a má pár úžasných fotek s prezidenty a vůdci včetně Fidela Castra nebo Kim Ir-sena. Nahráli jsme si to, ale tajně, aby historky necenzuroval nebo nebyl nervózní. Máme chytré telefony, takže to šlo hravě. Ráda bych v tom pokračovala, ale měl by o tom vědět. Udělat z jeho vyprávění blog by mě mohlo motivovat vydržet a dát jeho vyprávění nějakou formu, jako to dělám s Erwínkem na Kusancovi.

      Vymazat
    5. Katko, to jsou obě moc hezké knížky! Díky! A taky děkuju za pochvalu. Vždycky mě taková slova zahřejou u srdce.

      Vymazat
  3. Mám pro Domi takový sešit s koťátkem, kam píšu její hlášky a občas vylepuju obrázky, co nakreslila. Ale teď jsem taky dost ve skluzu a dlouho jsem tam nic nenapsala. A že hlášek je čím dál víc:) Babička nám se sestrou tyhle sešity vedla a je super do nich teď nahlížet.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mamka taky pár hlášek zaznamenala a je sranda si to číst. Taky nás pravidelně nahrávala. Musím si tu kazetu zase pustit...

      Vymazat
  4. Já trochu závidím tu tradici portrétů, to už nestihnu :) poznámky si píšu do počítače a mám v plánu to nejpodstatnější vypsat a vylepit sem - http://www.eksuccessbrands.com/kandcompany/Products/Baby_K_Company_SMASH_folio_30-659384.htm

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. S focením portrétů můžeš začít kdykoliv. Baby K&Company SMASH folio vypadá moc pěkně. To ale zase nezvládnu já... :)

      Vymazat