neděle 30. března 2014

Make toys, not war!

Když mě oslovil magazín LOHAS s účastí v soutěži LOHAS blogerka roku 2014, nezaváhala jsem ani vteřinu a hned začala vymýšlet, jak bude můj článek o zdravém a udržitelném stylu vypadat. Říkala jsem si, že bych se mohla nechat - inspirována filmem Mý věci - po ránu vyfotit nahatá a večer s celou tou kupou věcí, které jsem za celý den (a mnohdy zbytečně) použila a zkonzumovala. Jenže nakonec jsem k tomu nenašla odvahu a ani vás jsem té podívané nechtěla vystavovat. Hmm, co teď?

Že jsem útlocitná a už jako malá jsem se omlouvala komárům, že chápu, že to není jejich vina, že mě koušou, ale že se takhle nedá spát a musím je něčím majznout a že je tedy jenom v souladu s mojí přirozeností, že nejím maso, jsem už psala. O ekologickém a etickém přínosu mého rozhodnutí není pochyb, i když chápu, že to není pro každého. A na další level - veganství - se zatím necítím ani já. O jídle už na blogu padla zmínka třeba v příspěvku O jídle pro princezny a piráty. A psát o tom, že bychom se měli snažit jíst lokálně, střídmě a odpovědně, může znít jako novum snad jen zabedněnci. I když je pravda, že jich kolem nás běhá ještě poměrně hodně... K biokosmetice si teprve nacházím cestu, takže by bylo povrchní o tom teď psát, a na biooblečení od zavedených značek nějak nevěřím. Prostě se mi nezdá, že by třeba moloch jako H&M mohl v takovém množství opravdu produkovat etické biooblečení. A když použije k výrobě biosuroviny, tak spíš pod záminkou toho, abychom si s čistým svědomím a za levné peníze, které by ale jejich šička v Bangladéši nejspíš použila daleko líp, koupili víc jejich bio i nebio hadříků.

Potom přišly pochyby. Žiju vlastně LOHAS? Jo, snad jo, přesvědčuju sama sebe. I když mám ráda hezké a kvalitní věci, nadměrnému konzumu se vyhýbám. Televizi nemám už takových 15 let, auto celých 36, odpad poctivě třídím, snažím se co nejvíc nakupovat od farmářů a od českých značek a pravidelně posílám peníze na charitu. Řídím se talmudským moudrem, že šťastný je ten, kdo je spokojený s tím, co má, a snažím se nekupovat blbosti ani když mám teď Erwína. No jo, Erwín! To je to správné LOHAS kusancové téma!!! Však už jste o tom u mě četli. Třeba v článcích Rodičem levně a šťastně a Pravidla jednoduchého rodičovství. A vaše srdce si získali moji neumětelní sloni a sušenky. Jo! Mám to. Chce to nějaký DIY projekt pro šikovné i nešikovné rodiče, který jim dodá důvěru ve vlatní tvoření a sníží tak příjmy hračkářských firem masírujících děti již od útlého věku, omezí výrobu plastů a stmelí členy rodiny pěkně dohromady. Ať už špatně použitým lepidlem nebo pýchou nad hotovým dílem.

Několik jsem jich pro vás vybrala, pak popadla nůžky a udělala z nich pravou DIY koláž. Na originální fotky hraček a projektů se můžete podívat do nové složky na Pinterestu s názvem DIY/ MAKE IT!, kterou jsem na popud tohoto článku založila. Pokud si moc nevěříte, najdete tam i návody ke stažení zdarma. Třeba krásné omalovánky od Jany Kloučkové Kudrnové, které jsou k mání na jejím blogu Z lesa. Sama jsem šikovnosti zrovna nepobrala, ale jak vidíte z ilustračních obrázků, když se chce, všechno jde. A o tom je i zdravý a udržitelný životní styl (LOHAS). Nejde měnit všechno naráz, ale i malé kroky se počítají. Časem se sčítají a násobí a dohromady pomůžou. Co vy na to? Myslíte na to, jak žít odpovědně nebo se spíš obáváte, že celý LOHAS koncept je jen marketingový trik dobře zajištěných firem, jak z nás tahat víc peněz? A vyrábíte s dětmi vlastní hračky?
---
Inspirace (s prolinky): 
1. obrázek: Údiv, nácvik emocí, Z lesa /  Kočka, výšivka, Mr. Printables / Erwínova čepice
2. obrázek: Ozdoby, výšivka, Mr. Printables / princezna + dort, omalovánky, Z lesa / moucha, Javier Pérez vařečky  / postýlka z kartonu
3. obrázek: Sloni a sušenky + další kolotoče nad postýlku / zvířecí obálka, Mermablog / město z papíru, kanelikauppa / origami ptáčci
4. obrázek: Domečky se stromy, / sob / ryby, omalovánky, Z lesa / loď z krabice

Fotka na závěr - to aby bylo jasno, o co se v téhle soutěži s dalšími 29 blogerkami utkávám. Slibuju, že pokud nějakou cenu vyhraju, uspořádám tu giveaway, protože jedna blogerka tohle všechno využít prostě nemůže. Nebo vyhlásím dražbu a za utržené peníze nakoupím do Afriky další kozy. Tak mi držte palce a pokud se vám článek líbil, budu moc ráda, když ho v soutěži podpoříte. Stačí mu dát like tady. Děkuju a přeju krásnou neděli!
---
„Žijte zdravě, užívejte s mírou, myslete na planetu a myslete na lidi. Buďte upřímní k sobě i svému okolí, žijte na rovinu a natolik udržitelně, abyste se za své jednání nemuseli stydět. A do pojmu „jednání“ započítejte cokoliv, co děláte během dne, to, co doma jíte, jaký odpad za sebou zanecháváte, v čem perete, čím jezdíte, jak mluvíte s lidmi, případně jaké zlo/dobro předáváte vašim dětem. ŽIJTE LOHAS

Žádné komentáře:

Okomentovat