pátek 23. ledna 2015
Pečení s Kitchenette
Své nadšení z dárku od internetového knihkupectví Martinus, které mi o svátcích poslalo kuchařku Kitchenette / Rok v kuchyni, jsem s vámi už sdílela. Původně jsem se bála, že pro mě bude z větší části nepoužitelná, protože bude obsahovat příliš mnoho masových receptů, které nevyužiju. Blog Kitchenette mám ale moc ráda, tak jsem po ní stejně tajně toužila. A ukázalo se, že pokrmy z masa v ní sice nějaké jsou, ale přibližně půlka receptů připadá na pečené dobroty včetně několika chlebů, dortů a koláčů. A to mi přijde vhod, protože jako pekař-amatér se v receptech někdy ztrácím. V zahraničních kuchařkách si nevím rady se správným výběrem mouky, ani jakým množstvím nahradit sušené droždí tím normálním a pořád moc nerozumím rozdílu mezi „butter“ a „shortening“ v jednom receptu. V téhle krásné knize je ale všechno pěkně vysvětleno a droždí je uváděno jak v sušeném tak v nesušeném množství. Minulý pátek jsem na šábesovou večeři připravila podle Kitchenette první dezert a jak už jsem tušila z ohlasů ostatních, Francouzský jablečný koláč slavil úspěch. Kromě toho, že byl moc dobrý, byl i tak jednoduchý na přípravu, že se ho dneska chystám péct zas. A tentokrát opravdu z jablek, které jsme si o víkendu přivezli od rodičů. Ten první byl totiž s ananasem a imitoval Pineapple Upside-Down Cake, který jsem vždycky chtěla vyzkoušet. Připadala jsem si sice trochu jako Babica, ale jablka jsme doma neměli a jít s Erwínem na poslední chvíli něco kupovat by nemuselo vůbec skončit pečením. Úspěch mě motivoval a brzy se pustím i do dalšího pečení. Vyhlídnuté mám Dýňové muffiny, Křehký mandlový koláč se švestkami, na který asi použiju jiné ovoce, protože do švestkové sezóny to asi nevydržím, a sefardskou chalu, o které jsem se už zmiňovala tady.
---
Internetovému knihkupectví Martinus tímto ještě jednou moc děkuju a jako Typoškova žena si neodpustím zmínit, že mě na knížce malinko zklamalo, že není vizuálně víc podobná svému blogovému předchůdci. Ten je prostě o malinko hravější a to mě na něm ba.
Štítky:
dárky,
domácnost,
gastronomie,
knihy,
kuchařky,
pečení,
sponzorský článek
Přihlásit se k odběru:
Komentáře k příspěvku (Atom)
Tenhle jablecnej kolac je fakt moc jednoduchej a uplne super. Jinak na ten mandlovy se chystam taky. Vidis, nakonec jeste budes pekarka:-) krasnej vikend a uzijte si ho, my jedem na hory....
OdpovědětVymazatČasem se k tomu třeba dopracuju... :)
Vymazat