pátek 30. ledna 2015

Tubišvatový víkend

Pomalu se doma připravujeme na Tubišvat – Nový rok stromů. Mnoho židovských komunit si touto dobou kromě blížícího se jara připomíná i různá ekologická témata, v Izraeli se vysazují stromy. Domácí oslavy Tubišvatu mají relativně krátkou tradici a tím pádem nejednotnou tvář.  Oblíbené jsou rodinné či komunitní sedery (hostiny), během nichž se podává jídlo, které buď obsahuje plody stromů, nebo "sedm druhů," kterými podle Tóry oplývá země izraelská - tedy pšenici, ječmen, vinnou révu, fíky, granátová jablka, olivy a datle. Někdo servíruje 15 druhů ovoce. Já mám Tubišvat moc ráda a budu se snažit vnést jeho atmosféru k nám domů už během víkendu...

Cestou ze školky jsme minulý týden s Erwínem našli parádní větev, která vypadá jako strom. Dáme ji do vázy a pod ní postavíme jako každý rok nějakou jarní cibulovou kytku, která nám na stole pomalu rozkvete.

Přes den budeme kreslit stromy. Možná se pokusíme i o nějakou dekoraci na stůl - třeba jmenovku se symbolem stromu pro každého člena rodiny.

Odpoledne se půjdeme projít a dát ptáčkům ve Stromovce do krmítek něco dobrého. Typoška už obstaral plný pytel slunečnicových semínek.



Pokud nás neopustí kreativita, po návratu si i nějaké ptáčky vyrobíme...

...a na dobrou noc si pak přečteme O jabloňce. Hlavně se ale těším, že budeme spolu!
---
Další tubišvatovou inspiraci najdete na mém Pinterestu.

2 komentáře:

  1. Ke čtení o stromech bych Erwínovi možná doporučila i tohle: http://detskaleporela.blogspot.cz/2014/11/kam-se-schoval-nuz-aneb-vzpominky-na.html

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Lucie, díky za tip! Ideální příprava na letní houbařské výpravy...

      Vymazat