středa 7. června 2017

Veselé výtvarničení v Galerii hlavního města Prahy

Tenhle článek pro vás chystám už pěkně dlouho, proto se nedivte, že má Erwín na fotkách zimní svetr a Adélčinu hlavu zdobí střapaté chmýří. Galerie hlavního města Prahy pravidelně pořádá pro děti zajímavé výtvarné dílny, o kterých se na rozdíl od těch ve Veletržáku zas tak moc neví. A tak jsem se konečně dokopala k tomu, vám o nich napsat. Dočtěte do konce, protože vás tam čeká několik tipů na nejbližší akce. (Na úvodní fotce není Erwín, ale  syn mojí kamarádky, kterou jsem tam náhodou potkala. Jeho čelo zdobí posvátná vodovková tečka. Ostatně jeho maminka je jogínka, tak má k duchovnu blízko...)

Dílny se konají v několika prostorách, kterými GHMP disponuje. Často jsou šité na míru určité výstavě a konají se přímo v prostorách dané galerii. Další najdete v Edukačním centru, které sídlí kousek od Karlova mostu v Colloredo-Mansfeldském paláci. A právě tam jsme se za tvořením vydali i my. Je to takový příjemný komorní prostor s milými lektorkami. S vedoucí oddělení programů pro veřejnost Lucií Haškovcovou jsem několik let spolupracovala v bývalé práci a její nadšení pro přibližování umění dětem jsem měla možnost mnohokrát zažít na vlastní kůži.

Je mi líto, že už teď moc výtvarných dílen s Erwínem nestíháme. V Edukačním centru panuje umělecký duch, který musí inspirovat každého.

Když se pozorně zadíváte, narazíte i na plno vtipných detailů.

Před samotným začátkem dílny se můžou dítka i dosyta vyskotačit. Ty moje nejdřív zlákala hrací krabice, jejíž obsah společně pečlivě prozkoumaly...

...a pak se vrhly do polštářů v přilehlé umělecké knihovně.

Samotná dílna se nesla v duchu volné kresby a malí i velcí si ji moc užili. Naše výtvarné skvosty jsem nestihla zaznamenat, tak se musíte spolehnout na můj slib, že byly velkolepé. :)

A teď už k nadcházejícím dílnám. Tento pátek můžete vyrazit na dílnu k výstavě Josefa Žáčka (více tady) a v sobotu a v neděli do Trojského zámku na Víkend otevřených zahrad, kde má GHMP výtvarný ateliér v Oranžerii (více tady). Následující akce najdete zde. Příznivé je i vstupné na workshopy, které činí pro děti do 10 let 5 Kč, všichni ostatní nad 10 let zaplatí dvacku. A to se vám za ten zážitek několikanásobně vyplatí! Tak co, nálákám vás na nějakou? 
---
Report z naší loňské návštěvy dílny v Trojském zámku najdete tady.

2 komentáře: