pondělí 19. srpna 2013

Novoroční účtování

Ilustrační obrázek: Hanoch Piven







































Pravděpodobně většina z nás koncem roku bilancuje. Já mám ty konce roku dva - židovský a civilní. A konec toho židovského se právě blíží. Je čas reflexe, jak jsem si vedla a v čem bych se chtěla do budoucna zlepšit. Každý rok je to dost podobné - tříbit intelekt, posilovat ducha, dbát víc na své zdraví, vylepšovat vztahy se zvými blízkými a zdokonalovat se v práci. Poslední bod byl letos nahrazen nebo spíše doplněn o snahu být dobrou mámou. A k tomu mámou židovskou, což není zrovna lehký úkol.

Naštěstí mám k dispozici skupinu inspirativních židokamarádek a báječnou knihu How to Raise a Jewish Child od Anity Diamant a Karen Kushner. Poslední dny ji pročítám a hledám, čím bych mohla Erwínův život obohatit o židovský aspekt. Zatím mu na dobrou noc odříkávám Šema, kterou až nastane čas obohatím povídáním podle knihy The Bedtime S'ma. Kromě táty, co koupil botičky, navíc tleskáme na David melech Jisrael, za což mě Erwín vždycky odmění sladkým úsměvem. Páteční šabatové večeře zatím prospí, ale brzy se jich bude účastnit s náma.

Do nového roku jsem nám koupila židovský kalendář, který by se mohl Erwínovi líbit a inspirována knihou zařídila novoroční rodinný portrét, který nám o víkendu udělá kamarád Vojta. Kromě rozjímání nás čeká rozhodnutí, na jakou dobročinou věc využít peníze, které jsme celý rok střádali. Musím také vymyslet menu, které by se pro naší rodinu stalo tradicí, stejně jako je pro většinu rodin vánoční kapr a vysmýčit celý dům. Naštěstí moudří rabíni mysleli i na to, že ženskou snahu je třeba odměnit. Musím si tedy vybrat i něco pěkného na sebe, čím mi Typoška ten nový rok osladí. A to taky nebude lehké...

19 komentářů:

  1. U rozhodování kam s dobročinností na Roš ha-šana se nabízí podpořit nějaký zajímavý židovský projekt - třeba hned některý z těch, který se věnuje vzdělávání židovských dětí:-)

    http://www.fondholocaust.cz/podporili-jsme/2012.html

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je rozhodnuto. Část tzedaky půjde k vám. :)

      Vymazat
    2. Hurá, hurá! Návod napíšu do zprávy:-) Děkujeme, peníze půjdou na dobrou věc.
      G

      Vymazat
  2. A jaký je váš názor na obřízku?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nemluvím pouze za sebe, ale i za všechny kamarádky, které máme srovnání - jsme rozhodně pro. ;)

      Vymazat
    2. Já jako manželka i matka vidím jen výhody.

      Vymazat
  3. Od jaké události se začíná počítat židovský rok?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Od stvoření světa :-)

      Vymazat
    2. A to je teda jak velký časový úsek ?

      Vymazat
    3. V židovství se počítají 4 začátky roku. Roš ha-šana (v překladu hlava roku), která se blíží, je začátkem doby pokání a jakousi oslavou narozenin světa. Odvozuje se od ní i letopočet, který se (symbolicky) počítá od stvoření světa.

      Začátek měsíce elulu je nový rok pro počítání desátek z dobytka, 15. švatu se slaví Nový rok stromů a 1. nisanu se díky spojení se svátkem Pesach a příběhem vyjití Židů z Egypta považuje za zrod židovského národa. Zároveň je to nový rok králů a svátků.

      Vymazat
    4. Večer 4. září začne rok 5774.

      Vymazat
    5. Takže Erwín je obřezaný:-)? Já to jaksi pořád zvažuju a nevím, jak se rozhodnout.

      Vymazat
    6. To uz uplne neni na verejnou diskusi. Ozvete se na mail kusanec.cz@gmail.com, rada vam k tomu reknu svoje postrehy. :)

      Vymazat
  4. diky tobe si uplne rozsiruju obzory, mezi prateli nikoho s zidovskym vyznanim neznam, a je to strasne zajimave! a jak si prejete do noveho roku? happy new year to asi neni, ze? :) btw kdyby mi doma prosla obrizka pro syna, jdu do toho... ale bohuzel tady se nase nazory dost ruzni...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem rada, ze te moje novoroci rozjimani a minidiskuse o obrizce zaujali. :)
      Na Novy rok si prejeme Šana tova u-metuka - dobry a sladky rok. A abychom to zpecetili, davame si u toho jabka a chalu namacene v medu.

      Vymazat
  5. tak tedy, ať je ten starý rok uzavřen s klidným srdcem a čistou myslí..a do toho nového zdraví, lásku a moudrost pro celou rodinu..:-)
    krásný blog:-)
    mia

    OdpovědětVymazat
  6. Tak ona na to existuje i odborná literatura?!:c) Paměť už mi neslouží, tak nevím, jestli jsem to nevyprávěla - byli jsme v Římě v židovském muzeu, žádný velký zázrak, ale průvodce tam dělal jakýsi do města přibyvší Američan. To by nebylo pozoruhodné, pozoruhodné bylo, že každou druhou větou začínal slovy "My mother says". Jeho manželka z toho možná není úplně odvázaná, ale mně se tento způsob výchovy nesmírně zamlouvá:c)))

    OdpovědětVymazat
  7. My jsme letos měli hrozně nákladný začátek roku. Myšleno leden. To jsme se totiž oba s manžílkem dali na chytání ryb. Ani nevím, co nás to popadlo. Prostě jsme chtěli vyzkoušet něco pro nás do té doby atypického. Na vyčkávání moc nejsme, proto sezení u vody byla ze začátku nuda. Nakonec se nám ale na vlasec podařilo prvního kapříka chytit.

    OdpovědětVymazat