pondělí 30. června 2014

The best of 06/2014

Na červnu byl samozřejmě nejlepší náš výlet do Barcelony. Ten ale vydá na několik článků, které pro vás už chystám. Tady je tedy souhrn toho ostatního, co mě uplynulý měsíc zaujalo.

Před cestou do Španělska vzal Typoška Erwína na víkend do Žatce. Já zůstala doma a těšila se, že kromě balení i něco zajímavého podniknu. Nakonec byla nejzajímavějším zážitkem pedikůra a dvě hodiny brouzdání v knihkupectví. Zjistila jsem, že většina mých kamarádů má děti a nemůžou si mnou večer jen tak někam vyjít. Samotné se mi nikam nechtělo a padl z toho na mě pocit, že jsem stará. Taky se mi vybavil můj oblíbený citát od Harvey H. Potthoffa: "Some people who yearn for endless life do not even know what to do with a rainy afternoon." (Někteří lidé, kteří sní o nesmrtelnosti, ani neví, co si se sebou počít, když celé odpoledne prší.)

Je zajímavé, že nejdýl jsem se v obchodě s knihami zdržela v sekci motivační literatury. Evidentně v současné době hledám i jiné uspokojení než to mateřské a zároveň se snažím najít způsob, jak rodičovství dlouhodobě skloubit s prací a užít si to. Nafotila jsem si obálky asi deseti titulů, které chci podrobit internetovému zkoumání a koupila si osvědčenou The 7 Habits of Highly Effective People, kterou napsal Stephen R. Covey. Česky vyšla pod názvem 7 návyků skutečně efektivních lidí. Oproti originálu ale bylo české vydání větší, ošklivější a skoro o dvě stovky dražší. Zaujala mě i knížka Čtyřhodinový pracovní týden s podtitulem Netravte celé dny v práci, žijte kdekoli a staňte se „novým bohatým.“ Zvládnout to, zní jako můj splněný sen!

Do knihovny nám přibyly i dvě nové kuchařky. Typoška ode mě dostal Těstoviny z edice Apetit, po které už nějakou dobu pošilhával a pak jsme si pořídili knížku Velká sýrová nakládačka, která je plná báječných receptů na nakládané hermelíny. Jedou z autorek znám a přeju jí tímto s knihou veliký úspěch!

A když už jsme u vaření, zaregistrovali jste nový projekt Zástěrka, který představuje limitované kolekce interpretace klasické zástěry od výrazných českých návrhářů? Zatím se do toho pustili Chatty, Belka, Miro Sabo, Jakub Polanka a Olo, Pavel Ivančic a Denisa Nová. Pokochat se jimi nebo si rovnou nějakou pořídit, můžete v DESIGN BISTRO&SHOP No. 19.

Během samotky jsem taky znovobjevila Aerovod - projekt pražských kin Aero, Světozor a Oko, díky němuž se můžete doma za poplatek 60 korun legálně podívat na vybrané filmy. Nabídka je zajímavá, což se ostatně u těchto kin dá předpokládat. Moc se těším, až se podívám na filmy, které jsem poslední dobou zmeškala. Mezi ty, na které se nejvíc těším patří, patří indický film Cizí oběd, Futurologický kongres od izraelského režiséra Ariho Folmana, dojemný film o stárnoucím páru Láska od Michael Hanekeho, Melancholia dánského režiséra Larse von Triera a adaptace Pěny dní s roztomilou Audrey Tautou. A možná, že se ze zvědavosti podívám i na film Nymfomanka.

Co vy a červen? Užili jste si ho taky?

4 komentáře:

  1. Čtyřhodinový pracovní týden považuji za jednu z nejlepších knížek! Četla jsem (no, spíše listovala) Čtyřhodinové tělo a Čtyřhodinový šéf-kuchař, ale tato je prostě nej. :-) S.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tu jsem si zrovna nekoupila, ale byla horkým kandidátem. Ten koncept zní báječně...

      Vymazat
  2. V červnu jsem si užila výlet do Prahy! Zkusili jsme s dvěma malými dětmi United Island. Cesta po mostě Legií mezi davy byla příšerná, ale koncerty pod Petřínem byly moc fajn. Na náplavce jsme si kromě sobotního trhu užili i knižní jarmark Knihex, kde jsme si pořídili Strom života od Síse (jeden z posledních dostupných výtisků) a vyhlídli si ulítlou knížku D.O.M.E.K. (http://www.domek-knizka.cz/cz). J.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Na Knihexu jsme taky byli a taky jsme pro Erwína něco koupili. Zatím o tom ale neví. Knížka D.O.M.E.K. je krásná. Dávala jsem jí na FB, ale možná by stálo za to o ní napsat i na blog. Síse mám taky moc ráda. Visí nám od něj plakát velryby z New Yorku. A na United Islands jsem si ještě s Erwínem netroufla. Třeba příští rok... Hezký týden a další super výlety do Prahy!

      Vymazat