pondělí 24. listopadu 2014

Narozeninový dort / Inspirace #2


Erwínkovy narozeniny se blíží a já se zase dávám do snění, jaký dort bych mu upekla, kdybych to uměla... Líbí se mi třeba úplně jednoduché s trochu rustikální "nahaté" korpusy. Připomínají mi totiž dork, který upekla princezna v jedné ruské pohádce ze sbírky Peříčko Finista Jasného sokola.

Dort z perníkového těsta se asi nejvíc blíží tomu, co bych zvládla. Dokonce mám recept od Typoškovy maminky, která nám ho upekla k Erwínkovým prvním narozkám. Byla by to tedy hezká rodinná tradice. Originál z obrázku najdete tady.

Já jsem vloni upekla pro Erwína mini-dort z těsta na banánový chleba. Verze na obrázku je plněná krémem ze slaného karamelu a najdete ji tady.

Tenhle krasavec je z těsta ochuceného pomerančovou kůrou. Naplněný je máslovým krémem s příchutí pomeranče a ozdobený čokoládou. Recept najdete tady

Kdybych se pustila do zdobení marcipánem metou veleúspěchu by pro mě byl designový dort s koníky zdobený ostružinami. I chuť vypadá lákavě. Je totiž z vanilkovo-rozmarínového těsta plněný krémem z mascarpone a ostružinovou marmeládou. Mňam! Pokud si na něj troufnete, mrkněte sem.

Dalším výstavním kouskem je dort, kterým bych (teoreticky) udělala parádu na každém večírku. A to nejen dětském... Úspěšné i neúspěšné pokusy jeho pečení, hledejte tady.



Když se to vezme kolem a kolem, vlastně by mi stačilo upéct jeden úplně malinký dortík, který by byl celý jenom pro Erwína. Tenhle vypadá úžasně a je odsud. Co vy a pečení dortů? Jde vám to nebo si je necháváte péct u profíků?
---
Pokud té sladké inspirace nemáte dost, podívejte se, které dorty mě zaujaly vloni nebo na to, jak ten jeho dort nakonec dopadl. 

10 komentářů:

  1. Krásné dorty, sbíhají se mi sliny :)!

    OdpovědětVymazat
  2. Krásná dortová inspirace. My vždycky slavíme na několik etap, na ty domácí oslavy s rodinou peču vlastní (letos tento: http://www.mamou-stylove.cz/2014/09/05/recept-marshmallownovo-cokoladovy-narozeninovy-dort/) a na party s dětma kupujeme, přeci jenom takové ty marcipánové postavičky mají děti nejraději a to já neumím :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jak nějaký recept začíná rozpouštěním čehokoliv ve vodní lázni, končím s ním. Při pečení jsem totiž stále bázlivý začátečník. Taky budeme slavit na několikrát a nejspíš mě minimálně jedno pečení nemine. Erwín ale bude doufám (zatím) docela shovívavý...

      Vymazat
  3. Shodou okolností jsem pekla jeden narozeninový v sobotu. Vyhrál lentilkový-Mládě je v poslední době miluje a celkově bylo jasné, že přijde dost dětí( http://www.janinyblog.com/2014/11/lentilkovy-dort.html ). Loni jsme měli "příšeráka" (http://www.janinyblog.com/2013/11/dort-pro-mlade.html ) z marcipánu. Mimochodem předposlední dort v postu se mi líbí moc, ukládám si do inspirací:-)) Přeji hodně úspěchů s pečením!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ty jo, oba jsou moc krásný! I když bych lentilky musela nahradit něčím jiným (jsou v nich barviva, která nejíme) vypadá, že ani není moc náročný na výrobu. Případné nedostatky se navíc dají elegantně zamaskovat těmi cukrářskými piškoty... Díky za tip!

      Vymazat
    2. Zdobit se dá čímkoli, pro mě je oříšek korpus a krém a tam se chystám u Janiny inspirovat. Potahovat se odhodlávám marcipánem, tak uvidíme...

      Vymazat
    3. Quanti, napjatě čekám na ten tvůj pokus!

      Vymazat
  4. Ahoj Radko-dorty jsou krasne vsechny! Vubec neni duvod se jich bat, je to jen o dodrzovani receptu a ingredienci:-) mimochodem cokolada ve vodni lazni je fakt jednoducha, ale ja to stejne casto obchazim tim, ze rozpustim maslo na dort a pak do neho nalamu coko, ktera se rozpusti. A na poleva je idealni cukrovy rozvar a tam taky lamu coko rovnou:-)
    Jinak jako pekarka bych ti doporucila jako super jednoduchy recept upect tenhle coko kolac-http://blog.kafeadort.cz/2014/03/super-cokoladovy-kolac-bez-lepku.html#.VHSaPX-9KSM
    Kdyz ho udelas do male dortove formy a navrsis na nej ovoce, je uzasny. Super jednoduchy pro zacatecniky a neznam nikoho, komu by nechutnal. Tak hezkou oslavu!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Diky za tipy. Nakonec to byl zase starý dobrý banánový chleba. Letos "nahatý" plněný krémem z tvarohu oslazeným medem a posypaný barevnýma kuličkama. Vypadal sice jak z Pisy, ale i tak slavil úspěch!

      Vymazat