středa 26. listopadu 2014

Tipy na dárky pro malé kluky



Prosinec je synonymem pro velké rozdávání dárků. A u nás to platí dvojnásob. Erwín bude slavit druhé narozeniny i svátek a k tomu nás čeká osm dní chanuky a vánoční návštěvy u prarodičů. Líbí se mi, když děti dostanou něco, co potřebují a něco, co chtějí. Zároveň bych v Erwínkovi už od útlého věku ráda zakořenila vědomí toho, že ne všichni se mají tak dobře jako my a pomáhat druhým je tak trochu naše povinnost. Každý pátek vkládáme do kasičky 50 korun, které na konci roku rozdělíme a pošleme na námi vybranou charitu. Kromě toho jsem se rozhodla, že zavedu novou rodinnou tradici, kdy si budeme třetí chanukový večer dávat dárek s charitativním nádechem. Tak a teď už k výběru hraček, které mě pro Erwína letos zaujaly...

Samozřejmě mezi dárky nesmí chybět nějaké to auto a vlak, protože Erwín miluje všechno, co má kola. V UNICEFU jsem mu koupila modré autíčko s logem UN a UNICEF, které právě dostane v ten již zmiňovaný třetí den. Budeme mu říkat, že to auto jezdí po světě a pomáhá dětem, které jsou nemocné a potřebují pomoct. V jeho věku je to asi jediný adekvátní dárek tohoto druhu, přeci jenom není takhle malé děti záhodno přehnaně stresovat tím, že svět není tak úplně krásné místo, jak by se mohlo zdát. K narozeninám ho od Typošky čeká sada kolejí a vláčku z IKEA a pár sadiček Dupla, kterými ho obdaruje několik příbuzných. Je mezi nimi i tenhle bagr a sada zvířátek s paní ošetřovatelkou.



Erwína poslední dobou moc baví písmenka. Na jejich systematickou výuku je podle mě ještě brzy, ale obklopit ho hezkými obrázky a typografií můžeme už teď. Ostatně, co by taky asi jinýho mělo Typoškovo dítě dostat za dárek? Na prvním obrázku je sada barevných písmen od designera Arne Jacobsena, kterou lze koupit v The Little Nordic Store. Krabička má přibližně 10 na 10 centimetrů, tak zatím můžeme doma z písmen skládat krátké nápisy. Později třeba poslouží i ke hře. Dalším krásným písmenkovým dárkem je baobabí minipexeso ke knížce Šmalcova ABECEDA, kterou má Erwín moc rád.




Snažila jsem se vybrat i několik dárků s židovskou tematikou. Chystám se Erwínkovi koupit knížku Stavěno anděly: Příběh Staronové synagogy od amerického spisovatele a ilustrátora Marka Podwala. Už nějakou dobu na něj čeká schovaný plakát s Noemovou archou od švédské grafičky a ilustrátorky Ingely P. Arrhenius, který jsme mu pořídili v e-shopu DesignVille. Moc se těším, až ho pověsíme. Taky mu dlužíme velrybí kasičku z Ookidoo, do které si bude moct jednou třeba střádat penízky na tzedaku. Kromě toho už dostane svojí první kippu, aby si nemusel půjčovat tu od táty.



Erwín už je velkej kluk a na výpravy potřebuje nějaké vlastní zavazadlo. Líbí se mi třeba tyhle vlčí batůžky, které najdete ve Vadna Storu tady. Na domácí poklady by se mu mohl líbit tenhle malý kufříček s krtečkem, který mají k mání třeba v nově otevřeném obchodě Hugo chodí bos. Nápadů by samozřejmě bylo daleko víc. Pořídíme mu i nějaké puzzle, boby do Stromovky, knížky a oblečení. To by ale bylo na další post... Co vy a dárky? Už je máte pro svoje děti vymyšlené? A je něco, co musí dvouletý kluk mít a my na to zapomněli?
---
Pokud té dárkové inspirace pořád nemáte dost, podívejte se, co Erwín dostal k prvním narozeninám a loňské chanuce a na můj výběr charitativních dárků a dětských knížek pro nejmenší.

4 komentáře:

  1. vlčí batůžek je přesně ta věc, kterou hledám pro Mládě! Absolutně nejlepší:-)

    OdpovědětVymazat
  2. Dobrý den, náhodou jsem narazila na tento Váš článek a.... z batůžku jsem úplně nadšená, přesně něco takového bych si přála pro naše dvojčata .-) Teď jen vymyslet, které vybrat aby se nehádali. Jinak jako zajímavý dárek pro toho kdo chce v dětech rozvíjet trochu tvořivého ducha, přidávám také trošku inspirace: http://www.kreativni-hracky.com/HAMA/MAXI/Koralky-v-boxu-Mix-3-000ks-MAXI.html

    OdpovědětVymazat
  3. Tak to je super. Díky mockrát za tipy. Já letos vůbec nevěděla, co svému malému koupit k vánocům. Prakticky všechno už má. Nakonec jsem při brouzdání po internetu narazila na tuhle stránku: https://www.slevoslav.cz/ a všimla jsem si, že tam mají takovou hezkou autodráhu. Tak jsem mu ji objednala. Nebyla ani nijak drahá. Snad se mu bude líbit. :)

    OdpovědětVymazat