pátek 10. dubna 2015

Osvědčené pesachové recepty

Pesach brzy skončí a s ním i obavy o to, co budeme jíst, když se skoro nic nesmí. O snídaních jsem už psala tady. Skoro všechny jsem za ten týden protočila a i když už se těším na pořádný chleba, určitě některé z nich zůstanou v našem pravidelném repertoáru. Tady je několik dalších dobrot, které jsme si oblíbili. Fotila jsem jenom v rychlosti na iPhonu a nepočítala s tím, že je budu někde publikovat. Nakonec jsem se ale rozhodla si tu pro sebe i pro vás letošní favority zaznamenat.


Obzvlášť se osvědčily jednoduché lívance z banánu a dvou vajec. Zjistila jsem, že když se těsto rozmíchá v mixéru a přihodí se do něj čtyři lžíce mandlové mouky (dobrý bude určitě i strouhaný kokos) jsou chuťově srovnatelné s těmi z mouky. Do některých jsem ještě přidala maliny, ale ty se pak trochu rozpadaly a pálily. Obecně se musí smažit dost opatrně, jinak hrozí, že z nich budete mít lepenici. Když to u pánvičky ustojíte a nakonec na ně navršíte tvaroh vyšlehaný třeba s javorovým sirupem, slibuju, že se po nich zapráší rychlostí blesku.

Další lahůdkou je houbové quinotto, které máme rádi i mimo Pesach. Je to obdoba italského rizota, jen místo rýže se použije quinoa. Trochu ho při přípravě šidím a quinou přidávám už vařenou do směsi osmažené cibule, hub a bílého vína, což by u rýže nešlo. Ve stejnou chvíli přidám česnek, tymián, smetanu a nechám tekutinu vyvařit a nakonec přisypu hromadu parmezánu. Mňam.

Velkým překvapením byl tenhle dort ze šlehaného těsta s mletými mandlemi, na kterém vůbec nebylo poznat, že v něm není ani mouka ani tuk. Je lehounký a při servírování se polévá ještě citrónovou polevou. K tomu můžete přidat zmzlinu a ovoce a budete za hvězdu pesachového stolu. Většina pesachových dezertů jsou totiž drobivé nevábně vypadající placky, při kterých se povětšinou místo mouky používá bramborový škrob. Při sederu servíruju pusinky, které jsou taky efektní. Ještě jsem si je netroufla sama péct a používám ty kupované, tak třeba příští rok...

Žádné komentáře:

Okomentovat