čtvrtek 30. července 2015

Dětské knížky o Praze





Ať už jste místní nebo se sem třeba chystáte na výlet, napadlo mě pro vás (i pro sebe) vytvořit seznam dětských knížek o Praze. Není jich moc, ale málo taky ne, a všechny jsou moc hezké a rozhodně stojí za to. 

První z nich je Malý pražský chodec s básničkami Ondřeje Hníka a ilustracemi Jiřího Votruby. Bísničky sice podle mě moc pro děti nejsou (nebo možná pro ty starší), ale i tak je to krásný průvodce po slavných pražských památkách. Najdete v ní Karlův most, Orloj, ale třeba i jednu slavnou hospodu.




Knížku To je Praha jsem už na blogu zmiňovala a dokonce jste jí u mě mohli vyhrát. Vyšla v edici nakladatelství Baobab s názvem Tribute to Sasek. Autorkami jsou výtvarnice Míša Kukovičová a Olga Černá, které vás "zavedou na pražské mosty, ostrovy, kopce, rozhledny, do parků i zahrad, do centra i na periferii, dozvíte se, kolik mostů vede přes Vltavu, v kterém domě udělal díru ďábel, co pěstují lidé na Libeňském ostrově, kam dohlédnete z Žižkovské věže, kde mají nejlepší chlebíčky, přečtete si historku o chlapíkovi, který se proměnil v brouka, starodávné vyprávění o Golemovi i hrdinský příběh o siru Wintonovi..." Myslím si, že by tahle knížka neměla žádnému prahomilovi v knihovničce chybět!

Prahou kráčí lev od Aleny Ježkové je pohádkový příběh o malém klukovi, který v Praze ztratil plyšového lva. Při jeho hledání spolu s holubem, který mu pomáhá, navštíví zajímavá historická zákoutí a najde i spoustu dalších lvů, než je ten jeho. Kniha získala v roce 2008 ocenění Nejkrásnější kniha roku v kategorii knih pro děti.



Knížka Kolala petřínská od autorek Anety Františky Holasové a Jany Šrámkové je z edice mikroliška. Vejde se vám do kapsy i do kabelky a můžete si jí tak pohodlně přibalit na cestu na Petřín. Vypraví o ztracené koale, nad kterou truchlí malá Lída. Naštěstí si její maminka nezoufá a vypráví Lídě i čtenářům o tom, jak velkolepou budoucnost má ztracená koala před sebou. Přiznám se, že jsem knížku naživo neviděla, ale rozhodně se po ní podívám...



Autora a ilustrátora dětských knížek Petra Síse vám jistě nemusím představovat. Tři zlaté klíče vás provedou magickou Prahou. Otevřou vám totiž tajemné zámky starých pražských pověstí o Bruncvíkovi, o Golemovi a o mistru Hanušovi a jeho staroměstském orloji. Petra Síse mám moc ráda a několik knížek od něj už mám. Tahle mi ve sbírce ještě chybí, což určitě brzy napravím!
---
Líbí se vám můj výběr? A máte nějakou z nich už doma? 

17 komentářů:

  1. Máme Kolik je v Praze koček, ale to už je dávno vyprodané :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tu jsem neznala, ale máš pravdu, že už je beznadějně vyprodaná. Tak snad někde v antikvariátu...

      Vymazat
  2. Odpovědi
    1. Díky! Taky jsem byla překvapená, kolik hezkých knížek pro děti o Praze je.

      Vymazat
  3. Já jsem byla tedy "Lvem" zklamaná... Ilustrace prima, příběh mi připadl vágní, narychlo sepsaný, nedotažený. Atmosféru jsem dolovala mezi literama silou vůle a jedinou satisfakcí mi bylo, že děti hýkaly radostí, že poznávají místa svého výskytu.

    Nevím... Dětské knížky kupuju snad ještě radši než ty "velké": nevázaně, nezřízeně, šíleně, nadšeně, ale postupně jsem víc a víc praštěná studeným hadrem přes čelo: Nádherné, poutavé ilustrace vs. triviální vyprávěnka s nulovou slovní zásobou, nulovou obrazností, nedejbože s přesahem.

    A tak třeba i leporela o Praze http://www.seifertova.cz/ - máme doma, jsou krásná, nápaditá, ale - jako kdyby cílený čtenář byl nejenže malý, ale i poněkud pitomý, a musel pražské pověsti dostat k sežvýkání ve "stravitelnější podobě", obalené humorem za každou cenu.

    Ovšem! Knížky, o kterých píšeš, vypadají lákavě, děkuju za inspiraci.

    /A na oplátku nabízím knížku, která sice o Praze není, ale po dlouhé době mi lahodila moc a moc a moc... byť v khaki přebalu a s nestrhujícími obrázky :). Zde malá ukázka: http://www.cesky-jazyk.cz/citanka/ivan-martin-magor-jirous/pohadka-pro-frantisku-magor-detem.html/

    Krásný večer!

    Veronika

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. ...link asi nejde rozkliknout - pak tedy Ivan Martin Jirous: Magor dětem.

      V.

      Vymazat
    2. ehm mě tedy tyto obrázky strhující připadají:)

      Vymazat
    3. Mně taky:). Psala jsem o Jirousovi:).

      V.

      Vymazat
    4. Tohle je jedna z našich nej knížek. Ilustrovala Jirousova dcera Marta, je to krásné a na obou stranách velmi osobní dílo.

      Vymazat
    5. Já s Vámi velmi souhlasím -- je to nádherná knížka, přenádherná. Asi jsem spíš chtěla naťuknout, že řada knížek je bombastická vizuálně, literárně méně, nafouknutá bublina... Magor dětem je (pro mě, z mého pohledu) utajený skvost, něžný, nebije do očí, neuzurpuje si pozornost, a přesto (právě proto) je to poklad. Každopádně jsou i knihy skvělé tak i onak, to je jasná věc.

      V.

      Vymazat
    6. Veroniko, díky! Magora znám a dokonce ho doma máme. Jen jsem na něj tak trochu pozapomněla. Díky tobě ho z knihovny vytáhnu a zkusím, co na něj Erwín řekne.

      Máš pravdu, že dětský knižní trh je docela tristní. Třeba ve školách a školkách ho má hodně ošéfovaný Albatros, který by si ale měl najmout pořádné grafiky a typografy. Většinu jejich knížek si prostě nekoupím, protože kromě příběhu má podle mě kniha čtenáře kultivovat i po estetické stránce. Je pravda, že na druhou stranu se najdou knížky, které jsou krásné, ale příběh nic moc. Pak lze ale dát průchod vlastní a dětské fantazii a vytvořit si vlastní příběh...

      Vymazat
    7. A ostatním díky za příspěvek do diskuze. Mě se ta knížka taky moc líbí a těším se, že ji teď díky vám všem zase opráším!

      Vymazat
  4. pozor!ne Koala,ale Kolala!:)máme Tu i To je Praha. Díky za tip na Lva!

    OdpovědětVymazat
  5. Skvělá knížka s pohádkami z Malé Strany je Kam běží modrá liška od A. Gjuriče...

    OdpovědětVymazat
  6. Díky za tipy. Úplně tu chybí knížky od Lucie Seifertové, 3D leporela s pěknými obrázky: Tajemný hrad, Tajemná Praha a další. Náhodou jsem je dnes objevila v knihovně, když jsem podle vašeho přehledu hledala knížky před výletem do Prahy.

    OdpovědětVymazat