pondělí 20. července 2015

Těhotenství není nemoc, ale...

...vyrábět mimino taky není vždycky velká sranda. Naštěstí to zatím prožívám docela dobře. Obavy ze zdravotních problémů, které jsem touhle fotkou koncem dubna očekávala, se ukázaly jako liché. Za pár dní mi totiž bylo jasné, že mírná nevolnost je zcela jiného původu... Brzy na to mě sice skolila ošklivá viróza a první migréna v mém životě, ale naštěstí k jejímu vyléčení stačila pouze poslední série House of Cards, hodně spánku a občasná káva na zvýšení tlaku. Od té doby je mé těhotenství téměř bez příznaků. Až někdy úplně zapomínám, že jsem těhotná. Tedy až na všudypřítomnou únavu, ale tou trpí kdejaký pracující člověk, takže mi to pocit těhotenství moc neevokuje. A i kdyby, zaspala bych ho! Posledních několik týdnů (=měsíců) totiž usínám s Erwínem. Když ho ukládám, poprosí mě, jestli bych ho chvíli "hlídala". Jenže z chvíle je většinou pořádná chvilka a já se v půl jedenácté totálně dezorientovaná vypotácím z ložnice, vyndám čočky, vyčistím zuby, mrknu s Typoškou na jeden díl nějakýho intelektuálně nenáročného seriálu a pak se zase odporoučím spát. Mám pak pocit, že akorát pracuju, jím a spím, což je trochu frustrující, ale zase zcela přirozené, takže se tím nesnažím moc stresovat. Jen bych se tímto chtěla omluvit všem, kterým dlužím odpověď na e-mail nebo blogový komentář. Myslím na vás moc děkuju za všechna milá slova a gratulace! Přelomen z prvního do druhého trimestru se to naštěstí - stejně jako s Erwínem - zlepšilo. Doháním postupně všechny resty a užívám si léta, než mi naroste ještě vetší pupek a bude ze mě zase líný valibuk.
---
Co vy? Jak jste prožívaly těhotenství? A vnímaly jste rozdíl mezi prvním a těmi následujícími? Já zatím žádné velké rozdíly nepociťuju. Snad jen, že mi je mi ještě méně špatně a v klidu zvládám i vařit, což mi s Erwínem dělalo docela problém. A kila taky přibývají pomaleji, což samozřejmě kvituju...

11 komentářů:

  1. Jsem moc ráda že to píšeš, už jsem si říkala jak je to možné že výletuješ, cestuješ, chodíš po restauracích a výstavách. já chodím s dítetem spát i poobede,od té dobu, co mám dalšího kamaráda v bříšku. Proto pak nestihnu moc uklidit, uvařit...taky mě zmáhají ta vedra....minule jsem tohle období měla na podzim a to bylo fajn, stačilo otevřít okno a bylo hned lépe.
    Při prvním jsem si vzala první 2 měs neschopenku, tak jsem se jen povalovala a spala, ale je pravda ze jsem mela par tydnu i zvyšenou teplotu a bolesti hlavy a nevolnosti. Nyní nejsou, protože to prostě nejde, když jsem doma se svištěm, asi to tak příroda zařídila:-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To chápu. Podzimní těhotenství je v tomhle asi lepší. Já Erwínova odpoledního spánku využívám jako jediné chvilky, kterou mám "pro sebe". Stihnu vyřídit pár restů, trochu poklidím a třeba i něco uvařím. U toho se dívám na nějakou detektivku a relaxuju. Když je doma Typoška, jsem totiž večer schopná na gauči vytuhnout i v půl sedmé. A to pak z celého dne opravdu moc nezbývá... A taky teď na dočerpání energie potřebuju kafe. Vypozorovala jsem, že jsem díky němu i lepší rodič. :)

      Vymazat
  2. Jsem taky těhotná podruhé a je to skoro stejné, jen jsem o dva roky starší a jde to znát :) První trimestr jsem byla dost unavená, taky jsem usínala s dcerou, bylo mi blbě jen asi dva měsíce a nebylo to tak drastické jak minule. Mně bohužel kila naskakují teď rychleji než s první dcerou, takže gratuluju k opačnému scénáři :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. U mě je to záhada. Břicho se podle mě vyvaluje rychlejc, ale váha přibývá míň. Za chvíli může být ale všechno jinak. Minule jsem měla pocit, že přibírám jen tím, že se na jídlo podívám...

      Vymazat
  3. To gratuluju, já celé druhé těhotenství snášela o dost hůř než první... Ať to vydrží :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky! Zatím je to docela pohoda. Ale nerada bych to zakřikla...

      Vymazat
  4. Tak jen tak dal! At vse dobre snasis, myslim, ze nejhorsi (1.trimestr) mas za sebou.... Ja teda to druhe tehotenstvi prozivala daleko hur, bylo mi hooooodne spatne, kazdy den na kolaps, ale druhy trimestr uz naprosta pohoda. A konec zase des, protoze byly tropy a ja opet prenasela (dva tydny), takze nic prijemnyho...do tretiho uz po tom vsem nechci, nedovedu si predstavit, ze bych byla na nekolik mesicu zase vyrazena z provozu. Ale taky jsem mela S. mladsi nez je ted Erwin a bylo kolem ni vic litani, ani do skolky nechodila, takze to me dost taky vycerpavalo :-) uzivej si brisko a prvni pohyby miminka, to je nej! ❤️

    OdpovědětVymazat
  5. Těhotenství nemoc určitě není, ale když jsem byla poprvé těhotná, tak jsem o sebe měla hrozný strach. Hlavně ze začátku, než jsem zjistila, co všechno si můžu dovolit dělat a nakonec jsem se nijak neomezovala. Myla jsem okna, uklízela, pracovala na zahradě, prostě vše, jako dřív. Koupila jsem si akorát těhotenské oblečení , abych se neškrtila v mém běžném oblečení.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo tak toto moc dobře znám. Hlavně to s tím oblečením. Jinak mně v těhotenství docela pomohlo to, že jsem narazila na http://www.jaknamiminka.cz/ Právě ohledně těhotenství tam mají spoustu dobrých rad. Mimo to tam mají i články týkající se péče o novorozence atd.

      Vymazat
  6. Těhotenství určitě není nemoc, je to krásné období života :-) Každý je na vás hodný a to se mi moc líbí . Dokonce mi manžel koupil i nové věci do ložnice . Takže já jsem si svoje těhotenství velice užila a určitě bych do toho šla znova :-)

    OdpovědětVymazat
  7. Tak s tím sice souhlasím, ale je třeba také dávat pozor na to, co do sebe člověk dává za blbosti... Třeba já jsem si nedávno na této stránce zde pořídila jeden takový cbd olej, protože jsem trpěla na velký stres a od té doby je to jen a jen lepší... No, ale každému sedne něco jiného no :)

    OdpovědětVymazat