úterý 17. ledna 2017

Jeden malý poznatek o chválení

Naše generace moc chválení nezažila. Většina z nás asi na dětská léta vzpomíná podobně. Trojka/čtyřka/pětka z matematiky? Kázání a nátlak k nápravě. Jednička z češtiny? Samozřejmost. Přijatá bez povšimnutí či slova ocenění. Aby jsme si o sobě náhodou moc nemysleli! A tak to svým dětem vynahrazujeme a často chválíme i tak trochu za věci samozřejmé. Výzkumy však ukazují, že přehnané chválení taky k dobrému charakteru a sebevědomí nevede. Motivací se totiž stává samotná pochvala a ne vnitřní pohon, který je k opravdovému rozvoji a překonávání překážek důležitý. Nedávno jsem v jedné knížce o rodičovství našla zajímavý poznatek a výzkum. Dětem, kterým po úspěšném testu rodiče/učitelé/výzkumníci říkali, jak jsou chytré, se těžšího testu zalekly, protože se obávaly, aby se neukázalo, že zas tak chytré nejsou (hm, neprožíváte dodnes občas podobný pocit?). Dětem, které ale byly oceněny za svou snahu - třeba tím, že jim bylo řečeno, jak se s danou látkou dobře poprali nebo se na test hezky naučily, se naopak další výzvy nebály. Pro děti je tedy prý místo chvály vlastností, lepší chvála snahy, která je k vykonání úkolu vedla. Přišlo mi to zajímavé a vnitřně mi to dává smysl. Navíc ta sémantická změna byla pro mě docela jednoduchá. Co vy? Jak se díváte na chválení dětí? Přechvalujete nebo se naopak přehnané chvále vyhýbáte? A jsou vlastnosti či činnosti, které byste chtěli svou pochvalou v dětech utvrdit nebo jim je vštípit? 
---
Fotka s textem nijak nesouvisí. Snad jen tím, jak obě děti na Typošku zbožně koukají. Protože pro děti trochu jako b-ohové jsme a to, jak s nimi jednáme a co jim říkáme je ovlivňuje víc, než si často uvědomujeme...

6 komentářů:

  1. Ja se ve skolce snazim ocenovat snahu, chut i vysledek, ale konkretne. Takze zadne "ty jsi ale sikula", ale zamyslet se nad tim... rikam treba ty jsi postavil krasny hrad, kolik ma vezi? Nebo libi se mi jake jsi pouzila barvy, to je konik, kam asi jde? Nerikam, ze se mi to vzdy dari :D Roze zatim tleskame se slovnim doprovodem a tady se sikulce neubranim :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Takhle to přesně píšou ve všech amerických knížkách, který jsem četla. Občas mi to nejde, ale taky se snažím o "chválící" konverzaci. A že je šikulka mu samozřejmě taky říkám, jen se to teď snažím trochu víc prokládat tím způsobem z článku.

      Vymazat
  2. Pěkný den,
    taky se ke mně informace dostala, je to už dávno... Bohužel se tomu chválení neumím ubránit... když se Čmeláčkovi něco povede, třeba i poprvé, mám z toho takovou radost, že frázi o šikulovi taky používám, když jsem se snažila ji vynechat, necítila jsem se při chválení úplně dobře a měla jsem pocit, že jsem nevyjádřila to, jakou mám radost s ním, že se mu něco povedlo... dlouho jsem přemýšlela, jak na to, nakonec jsem spojila obě varianty dohromady... např. ty moje šikulko, tys postavil takovou prima garáž?... ale umím si představit, že u cizích dětí dokážu chválit bez osobní zainteresovanosti... a možná o tom to je, u svého dítěte budu vždycky vyjadřovat trochu víc emocí... :) Ale dalo mi zabrat, než jsem si na to přišla... :)
    Krásný, i když mrazivý, týden přeji,
    Peťka :)

    OdpovědětVymazat
  3. TRUSTED LENDER (LEXIELOANCOMPANY@YAHOO.COM)
    Jmenuji se Michael Lee občan Illinois, USA. Byl jsem scammed o 7 různých internetových mezinárodní věřitele, všichni slibují, aby mi dal půjčku poté, co dělat, abych platit řadu poplatků, které přinášejí nic a činil k žádnému pozitivnímu výsledku. Ztratil jsem těžce vydělávat peníze a to bylo celkem 23930USD. Jednoho dne, když jsem byl procházení internetu se slzami na oka jsem narazil na svědectví člověka, který byl také scammed a nakonec dostal vázána na důvěryhodně úvěr společnost s názvem Martinez Lexie úvěr společnosti, kde se konečně dostal půjčku, a tak jsem se rozhodl Obraťte se na stejný úvěr společnost a pak řekl jim svůj příběh o tom, jak jsem byl scammed o 7 různých poskytovatelů úvěrů, kteří dělali nic jiného, ​​než na kurz mi víc bolesti. Vysvětluji firmy poštou a vše, co mi řekl, bylo do pláče nic víc, protože jsem se dostat můj půjčku v jejich společnosti a také jsem udělal správnou volbu kontaktování. naplněn jsem formulář žádosti o úvěr a pokračoval se vším, co bylo požadováno na mně a mému největšímu překvapení byl můj úvěr poskytnutý na mě bez dalšího odkladu a tady jsem dnes šťastná, protože Martinez Lexie Loan Company mi dal důvod žít, tak i učinil slib mé vlastní, že budu i nadále svědčit na internetu o tom, jak já mám půjčku. Jste povinni spojit se GODSENT věřitel pomocí emailu: Lexieloancompany@yahoo.com nebo textovou +18168926958


    OdpovědětVymazat
  4. I have been casting spells for many years and I have helped many people, I might be able to help you too. I am honest, and I genuinely care for all the clients who choose me to cast a spell for them.


    If you have any questions about Love, Money, curse, protection, bad luck, divorce, court cases, or about me please call or email me. I really want you to feel comfortable before moving forward with any spells, or other services. I will take the time to explain things to you and provide you with honest advice, to what is best for your situation. I will not pressure you into having a spell cast, I will leave that decision up to you, and when or if you decide to move forward, I might be able to help you.
    I will respect your Privacy. I will not seek to obtain any of your personal information beyond what you might voluntarily offer and all information you might give me including emails, phone numbers and photos will remain private and confidential.
    I perform my Rituals only at night between the hours of 0.00 - 0.59 (South African time) lasting 1 hour but of course, this depends on the nature of the ritual, some rituals might take hours and can also become necessary to be performed at specials places like; flowing streams, cemeteries and other places dictated by the gods.
    I do not want anyone to be under any illusions about my spells and its numerous rituals. Real and effective Voodoo is no child's play, it is expensive because, after the rituals, I will have to destroy all the materials involved by fire and the ashes scattered over a flowing stream or river.
    You will get what you seek.But please understand this might take a lot of time and that individual results may vary. contact +27663492930, greatogudugu@gmail.com

    Herbal cure for Following DISEASES,this is not scam is 100% Real.

    -HPV
    -DIABETES
    -PENIS ENLARGEMENT AND WEAK ERECTION
    -VIRGINA PROBLEM
    -WHOOPING COUGH
    - HEPATITIS B
    -FORDYCE SPOT
    -COLD SORE
    -ALS
    -LOWER RESPIRATORY INFECTION
    -LOW SPERM COUNT
    -MRSA(METHICILLIN-RESISTANT STAPHYLOCOCCUS AUREUS
    -ZIKA VIRUS
    -HIV
    -STROKE
    -IMPOTENCE
    -PILE
    -HYPERTENSION
    -LOW SPERM COUNT
    -MENOPAUSE DISEASE
    -ASTHMA
    -CANCER
    -BARENESS/INFERTILITY
    -PCOS
    -SHINGLES
    -VIRAL HEPATITIS/HEPATITIS B
    -FIBROID
    -ASTHMA
    -SICKLE CELL
    -TINNITUS
    -BARENESS/INFERTILITY
    -DIARRHEA and so on...

    OdpovědětVymazat
  5. URGENTNÍ PŮJČKA JE K DISPOZICI HNED

    DNES JSEM MINULÝ TÝDEN ZÍSKAL POŽADOVANOU ČÁSTKU PŮJČKY 760 000 $ OD SPOLEHLIVÉ, DŮVĚRYHODNÉ A REGISTROVANÉ SPOLEČNOSTI SOUKROMÉ PŮJČKY, PODNIKÁNÍ/DOMA/SPOLEČNOST/PROJEKT/OSOBNÍ PŮJČKA? DNES JSOU ZDE PRO VÁS NYNÍ CENOVO DOSTUPNÉ KONTAKT Volejte/Text +1(315)256-0479 E-mail profdorothyinvestments@gmail.com

    Dobrý den, jsem zde, abych svědčil o tom, jak jsem získal svůj realitní podnikatelský úvěr od PROF. MRS.DOROTHY JEAN INVESTMENTS (profdorothyinvestments@gmail.com) Nevím, jestli potřebujete naléhavou půjčku na zaplacení účtů, zahájení podnikání nebo stavbu domu, nabízejí všechny druhy půjček v rozmezí od 5 000,00 USD do 2 000 000,00 USD s nízkou úrokovou sazbou 2 % a délkou půjčky 1 až 33 let na splacení půjčky zabezpečené a nezajištěné. Ztrácíte v noci spánek a děláte si starosti, jak získat legitimního věřitele půjčky?
    MRS.DOROTHY JEAN má všechny informace o tom, jak získat peníze rychle a bezbolestně bez nákladů/stresu prostřednictvím Kontaktů Volejte/Text +1(315)256-0479
    E-mail na adresu profdorothyinvestments@gmail.com

    OdpovědětVymazat