čtvrtek 19. ledna 2017

Výprava do historie / Interaktivní výstava o Karlu IV.

Dneska tu mám pro vás zase jeden výstavní tip. Minulý víkend jsme se s kamarádkou a jejími dětmi vypravily do galerie GUD na interaktivní výstavu pro děti s názvem Byl jednou jeden král Karel IV. A jak vidíte z fotky, výstava je opravdu (inter)aktivní. U pokladen si můžete podle libosti vybrat brnění, koruny, šípy, meče a dokonce i dobové šaty a všechno si to s sebou do expozice pěkně vzít. Výstava je prodloužena do konce ledna, takže ji ještě máte šanci stihnout...


Výstava představuje formou her několik tváří Karla IV. Jednou z nich je mapa, která představuje Karla jako cestovatele. Děti se po ní mají pohybovat pomocí házení kostkou. Já bych asi infomapu pro děti pojala jinak, ale jelikož je výstava zaměřená pro věk od dvou do osmi let, chápu, že se nelze zavděčit všem. Já se na ni dívala optikou čtyřleťáka a mámy, co sebou táhne mimino a nemá čas ani kapacitu číst pořádně návody. Erwín si s ní chvíli hrál, ale spíš ho bavily samotné magnetky než její význam. 

Další tvář byla myslitelská. Koutek s brky, svitky na psaní a poletujícími knihami vypadal zajímavě, ale Erwína záhy odlákala povinnost hájit svou čest v mečovém souboji. Při cestě ven, vzal na milost blízký meotar, kde si mohl vyrobit vlastní světelnou vitráž.

Než se naši potomci zruchali tak, že jsme musely tuhle srandu rozpustit, stihl Erwín ještě prozkoumat Karlovu stavitelskou tvář. Sestavil katedrálu a postavil Karlův most. Díky mečovým soubojům si myslím všichni tu výstavu užili. Jen si nejsem jistá, jestli si taky něco odnesli. Já sem ale na Erwína pyšná, že už nějaký ten pátek na plakátech a obrázcích Karla IV. pozná, ví, že byl král, a že nechal postavit Karlův most přes řeku Vltavu. Před výstavou jsem mu ještě prozradila, že měl Karel čtyři manželky, ta poslední byla veliká silačka, která ohýbala meče a hřebíky, a taky že založil v Praze univerzitu. Protože když jsou někde chytrý lidi, je to lepší, než kdyby tam žili nevzdělanci. Nevím, kolik jsem toho o Karlovi IV. věděla v čerstvých čtyřech letech já. Ale vsadím se, že nic moc. Pokud vás report z naší návštěvy zaujal, mrkněte se na stránky galerie (tady) a vyražte taky!
---
PS: Ještě jedna tematická rozumbradovina. Včera se Erwín cestou do školky Typošky ptal: "A Karel IV. byl žid?" "Ne, křesťan." "Aha, a byl to Čech?" "Taky." "A mluvil teda česky?" "Mluvil. Mluvil i jinými jazyky, třeba francouzsky. Ale ta jeho čeština byla trochu jiná. Stará. Některá slova se asi ještě používají, ale něčemu bychom už vůbec nerozumněli." Chvíle přemýšlivého ticha. "A doprdele se už říkalo?"

8 komentářů:

  1. Byli před časem a moc se nám líbilo, takže se k doporučení rozhodně připojuji :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mně se trochu ještě o trohu víc líbila ta předešlá malířská výstava. Každopádně je fajn, že taková instituce existuje!

      Vymazat
  2. Tak ta poslední Erwinova věta je naprosto bombastická :-)))

    OdpovědětVymazat
  3. I have been casting spells for many years and I have helped many people, I might be able to help you too. I am honest, and I genuinely care for all the clients who choose me to cast a spell for them.


    If you have any questions about Love, Money, curse, protection, bad luck, divorce, court cases, or about me please call or email me. I really want you to feel comfortable before moving forward with any spells, or other services. I will take the time to explain things to you and provide you with honest advice, to what is best for your situation. I will not pressure you into having a spell cast, I will leave that decision up to you, and when or if you decide to move forward, I might be able to help you.
    I will respect your Privacy. I will not seek to obtain any of your personal information beyond what you might voluntarily offer and all information you might give me including emails, phone numbers and photos will remain private and confidential.
    I perform my Rituals only at night between the hours of 0.00 - 0.59 (South African time) lasting 1 hour but of course, this depends on the nature of the ritual, some rituals might take hours and can also become necessary to be performed at specials places like; flowing streams, cemeteries and other places dictated by the gods.
    I do not want anyone to be under any illusions about my spells and its numerous rituals. Real and effective Voodoo is no child's play, it is expensive because, after the rituals, I will have to destroy all the materials involved by fire and the ashes scattered over a flowing stream or river.
    You will get what you seek.But please understand this might take a lot of time and that individual results may vary. contact +27663492930, greatogudugu@gmail.com

    Herbal cure for Following DISEASES,this is not scam is 100% Real.

    -HPV
    -DIABETES
    -PENIS ENLARGEMENT AND WEAK ERECTION
    -VIRGINA PROBLEM
    -WHOOPING COUGH
    - HEPATITIS B
    -FORDYCE SPOT
    -COLD SORE
    -ALS
    -LOWER RESPIRATORY INFECTION
    -LOW SPERM COUNT
    -MRSA(METHICILLIN-RESISTANT STAPHYLOCOCCUS AUREUS
    -ZIKA VIRUS
    -HIV
    -STROKE
    -IMPOTENCE
    -PILE
    -HYPERTENSION
    -LOW SPERM COUNT
    -MENOPAUSE DISEASE
    -ASTHMA
    -CANCER
    -BARENESS/INFERTILITY
    -PCOS
    -SHINGLES
    -VIRAL HEPATITIS/HEPATITIS B
    -FIBROID
    -ASTHMA
    -SICKLE CELL
    -TINNITUS
    -BARENESS/INFERTILITY
    -DIARRHEA and so on...

    OdpovědětVymazat
  4. URGENTNÍ PŮJČKA JE K DISPOZICI HNED

    DNES JSEM MINULÝ TÝDEN ZÍSKAL POŽADOVANOU ČÁSTKU PŮJČKY 760 000 $ OD SPOLEHLIVÉ, DŮVĚRYHODNÉ A REGISTROVANÉ SPOLEČNOSTI SOUKROMÉ PŮJČKY, PODNIKÁNÍ/DOMA/SPOLEČNOST/PROJEKT/OSOBNÍ PŮJČKA? DNES JSOU ZDE PRO VÁS NYNÍ CENOVO DOSTUPNÉ KONTAKT Volejte/Text +1(315)256-0479 E-mail profdorothyinvestments@gmail.com

    Dobrý den, jsem zde, abych svědčil o tom, jak jsem získal svůj realitní podnikatelský úvěr od PROF. MRS.DOROTHY JEAN INVESTMENTS (profdorothyinvestments@gmail.com) Nevím, jestli potřebujete naléhavou půjčku na zaplacení účtů, zahájení podnikání nebo stavbu domu, nabízejí všechny druhy půjček v rozmezí od 5 000,00 USD do 2 000 000,00 USD s nízkou úrokovou sazbou 2 % a délkou půjčky 1 až 33 let na splacení půjčky zabezpečené a nezajištěné. Ztrácíte v noci spánek a děláte si starosti, jak získat legitimního věřitele půjčky?
    MRS.DOROTHY JEAN má všechny informace o tom, jak získat peníze rychle a bezbolestně bez nákladů/stresu prostřednictvím Kontaktů Volejte/Text +1(315)256-0479
    E-mail na adresu profdorothyinvestments@gmail.com

    OdpovědětVymazat