pátek 13. prosince 2013

Největší mýty ve výchově

Dneska vám představím poslední video z cyklu minikurzu Výchova nevýchovou s pedagožkou Katkou Královou. Tentokrát má jenom něco přes dvanáct minut a je docela zábavné. Katka v něm představuje Pět největších výchovných mýtů, kterým dříve sama věřila.

Hned na začátku vyvrátí domněnku, že dítě je jiný živočišný druh, na který potřebuju manuál. Situaci dítěte přirovnává k situaci, kdy do Čech přijede Japonec, který prostě jenom z nějakými našimi zvyky není obeznámen. To ale neznamená, že na něj budu mluvit, jako by byl slabomyslný. To souvisí s dalším mýtem, že náš úkol je z dítěte vychovat dobrého člověka. Dobrý člověk už podle Katky dítě je teď. Naším úkolem je jen být dítěti průvodcem, což je myšlenka, která je mi sympatická. Mluví i o představě, že ideální rodič se pro dítě obětuje, s čímž ve svém pojetí rodičovství také nesouhlasím. Podle mě je důležité dát dítěti jistotu naší lásky, ale zároveň v něm nebudovat přesvědčení, že je středobod světa. Souhlasím s Katkou i v tom, že jedna z nejlepších věcí, které můžeme dítěti nabídnout je, aby od nás mělo možnost okoukat radost ze života.

Dále mluví o mýtu, že dítě potřebuje hranice. Asi máme s Katkou jinou představu o hranicích, ale na rozdíl od ní si myslím, že v každém vztahu nějaké hranice jsou. Neznamená to ale, že "by všichni lidi na světě měli poslouchat, co se jim řekne." Jen jsou prostě určité věci, které se nedělají a občas to musíme dítěti ukázat. O tom, že odborník to ví líp, nemá moc smysl psát. Ráda jsem tahle videa sledovala, stejně jako si ráda čtu knížky o výchově - obzvláště ty z jiného prostředí - dám v nich ale jenom na informace, které ve mě rezonují. Každý jsme jiný a dát na svůj instinkt je podle mě  - nejen ve výchově - náramně důležité.

Jak už jsem anoncovala na Facebooku, Nevýchova připravila pro zájemnce i placený kurz, díky němuž získáte nejen zajímavé informace, ale i přístup do soukromé FB skupiny a možnost konzultace s Katkou Královou. Více informací o něm získáte na tomto odkazu. Zápis už je jen do této neděle, kdy se od 21:00 můžete zúčastnit druhého webináře zdarma. Erwín je zatím malinký, ale říkám si, že rada odborníka / nestranného pozorovatele se mi do budoucna určitě hodí. Pokud se kurzu zúčastníte, dejte mi vědět, jaké to bylo.

Žádné komentáře:

Okomentovat