čtvrtek 3. července 2014

Barcelona / Report #1


Výlet do Barcelony byl překvápkem pro Typošku za to, že je na nás s Erwínem tak hodný. Díky jeho štědré apanáži jsem si za poslední rok ušetřila nějaké peníze a rozhodla jsem se mu je takhle vrátit. Původně jsem mu o výletě ani nechtěla říct a vzít ho rovnou na letiště, ale pak jsem si řekla, že bych ho ochudila o to těšení. Do Barcelony se chtěl moc podívat a myslím si, že se jeho očekávání naplnila. Výlet jsme si oba náramně užili!

Vybrala jsem nám krásný Hotel Market, který je vyzdoben v koloniálním stylu. Dva dny před odletem jsem jaksi zjistla, že letenku máme od čtvrtka do nedělě, ale hotel od pátku do pondělí. Pořád jsme při bookování vymýšleli ideální kombinaci, až jsem to popletla. Díky mé chybě, jsme ale na první noc dostali lepší pokoj, který nám pak po zbytek pobytu nechali za původní cenu. Ta chyba se prostě měla stát! Náš pokoj měl kromě postele i sedačku, krásnou prostornou koupelnu a terasu s venkovní sprchou! Neříkám, že byl pobyt nejlevnější - i když hotel spadá do kategorie budget - ale chtěla jsem, abychom bydleli někde, kde se nám bude líbit.

Na první den jsme měli jasný plán. Moře! Měli jsme ho od hotelu necelé tři kilometry, tak jsme se u toho i pěkně prošli klikatými uličkami několika čtvrtí. Oběd jsme si dali v restauraci, kterou nám doporučili známí, kteří v Barceloně bydlí. Jmenuje je se Kaiku a mají tu prý nejlepší paellu ve městě. My jsme nakonec slupli denní menu čítající předkrm - nakládané rybičky a nudle s houbami, pečenou rybu s kaší, u které jsem vůbec nedokázala říct z čeho je a z které mě svědila celá pusa, a kávu s katalánským krémem. A pak už jsme se šli poválet na pláž. Typoška do moře i vlezl, ale na mě bylo studené a hlavně jsem si neuváženě nevzala plavky, protože se nám zdálo, že není zas tak velké teplo.

Večer jsme zašli do místního tapas baru Amigos a dali si výběr jejich dobrot - sýr, olivy, nakládané pečené houby, smažené artičoky, obr rajče s tuňákem a k tomu sklenku výborného bílého. Moje se příznačně jmenovalo Honeymoon a chutnalo opravdu sladce. A tak se nám i po prvním dni v Barceloně spalo...

Druhý den jsme se probudili v deset. Deset! Tu slast vám vůbec nemusím popisovat. Naštěstí se v hotelu snídaně servírovala do 11:00. Najedli jsem se, dali se do cajku a vyrazili směr Las Ramblas, Katalánské náměstí a La Pedrera. Cestou jsme se zastavili na asi nejproslulejším barcelonském tržišti La Boqueria, kde jsme si pro osvěžení zakoupili výběr exotického ovoce. Mají tu i stánky s úžasným výběrem ryb, uzenin, sýrů, sladkostí. Prostě krása!

Před prohlídkou La Pedrery jsme se ještě posilnili v kavárně Buenas Migas. Později se ukázalo, že je to místní řetězec. My jsme ale našli jednu schovanou v obchoďáku, kde si Typoška kupoval sluneční brýle a byli jsme rádi, že jsme schovaný od turistickýho ruchu, který na nás měl brzy dolehnout v plné síle...

Od půl pátý jsme měli naplánovanou prohlídku Casa Milà neboli La Pedrera (v překladu kamenolom), jeden ze skvostů od Gaudího. Dům je to opravdu impozantní. Gaudí ho na objednávku dostavěl pro rodinu Milových v roce 1912. Na střeše je přes 30 komínů a větracích šacht různých materiálů a tvarů. Dále je přístup do podkroví, kde byly původně společné prostory nájemníků a do hlavního bytu, kde bydleli majitelé. Byt je situovaný dokola a díky mému smyslu pro pravidelnost a čistotu prostoru by se mi tam nebydlelo zrovna dobře. Koncept je to ale zajímavý. Byt je stále vybaven původním nábytkem a je moc zajímavé vidět, jak jeho bohatí majitelé žili.


Večer jsme měli sraz s izraelským výtvarníkem Hanochem Pivenem a jeho ženou Janet, kteří našli v Barceloně svoje útočiště. Provedli nás uměleckou čtvrtí Grácia a její tepnou Carre Verdi. Pak jsme zakotvili v malém místním baru, kde jsme si dali lahev Vermutu - oblíbeného pití barceloňanů a k tomu další malé mlsání. Po rozlouční jsme se ještě chvíli procházeli, pak si sedli na skleničku vína a piva a pak šlapali zase hezky do hotelu, kam jsme dorazili kolem půlnoci a šli rovnou spát.

9 komentářů:

  1. Jídlo, jídlo, jídlo... to je moje :-) Díky za fotky :-) Někdy mám pocit, že nejedu do Itálie ale na pizzu, do Španělska ale na tapas, do Egypta ale na košarí :-)
    La Pedrera mě lákala hodně, krásná budova. Ale my už jsme neměly čas jít dovnitř (a vystát frontu na lístky).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. JJ, taky to tak máme a vždycky před cestou pečlivě plánujeme, co ochutnáme. :)

      Vymazat
  2. Já jsem do Barcelony blázen, je naprosto úžasná - nejlepší atmosféra, jídlo, nákupy, památky, kdo tam nebyl - měl by :) a mimochodem do La Pedrery se nám taky nechtělo stát frontu, navíc i katedrála byla zrovna zavřená, takže o důvod víc podívat se tam jednou znovu :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky jsme se do Barcelony zamilovali. Určitě tam ještě pojedem. S Erwínem a na dýl. Lístky jsem si koupila na internetu dopředu. Stát ve frontě taky není nic pro mě. A u některých památek se tak i ušetří.

      Vymazat
  3. aach aach ach! obdivuju vas jako sehrany par zas a znova, rekla bych, ze neni uplne obvykle, aby zena usetrila z apanaze na tak krasny vylet, cenim!! v Casa Mila mne zaujalo, jak malo svetla uvnitr bylo.. i kdyz ono to na tom slunecnem jihu asi byl i zamer.. a na tom trzisti jsem si vzdycky nakoupila freshe a ovocne salaty ssebou, mnam .)) tesim se na pokracovani, uzili jste si to krasne! a ten hotel se fakt povedl .) doufam, ze se do BCN jeste nekdy dostanu..

    OdpovědětVymazat
  4. Krásne Radko :) vidno, že ste si to krásne užili a že vám šťastíčko prialo :) teším sa na ďalšie reporty a tipy...všetko poctivo obkukujem a pripravujem sa na ten náš výlet...o Barcelone a celkovo o Španielsku snívam už dlho a moc sa tam teším :) užívajte si krásne dni :)

    OdpovědětVymazat
  5. Radko, tak to je fakt nádhera, hned bych se tam jela podívat a všechny ty dobroty a čerstvé ovoce, mňam. Typoška je šťastný muž, vymyslela jsi pro něho skvělý dárek! ;-)

    OdpovědětVymazat
  6. Barcelona je moc pěkná. My jsme tam už také byli. Celkově Španělsko stojí za dovolenou, pokud tam někdo nebyl. Ale je pravda, že takových krásných míst na světe je. To by pak člověk musel jenom cestovat, aby je všechny viděl. Letos jsme letěli do Turecka a před dovolenou jsem zjistila, že máme rozbité cestovní kufry , tak jsem ještě na poslední chvíli kupovala nové.

    OdpovědětVymazat
  7. Taky mám na Barcelonu super zážitky a nejvíc asi na centrum a moře. Příští rok tam chceme letět na 14dni a podívat se i po okolí. Jen by mě zajímalo jestli tam na letišti existují třeba taková parkoviště u letiště. A jestli tam mají na letišti třeba půjčovny aut nebo někde v Barceloně.

    OdpovědětVymazat