pondělí 21. července 2014

Barcelona / Tipy (nejen) pro příště

Po návratu z naší nedávné cesty do Barcelony je jasný, že se tam ještě vrátíme. Kombinace město moře stavení je pro nás na dovolenou ideální. Jenom u moře bychom se nudili, ale válení na pláži zase k létu patří. Navíc je tu i spousta pěkných kaváren, kde můžeme vysedávat a pozorovat šum na ulici. Sepsala jsem několik cestovatelských rad a postřehů a přidala seznam míst, která musíme navštívit příště. Pokud se do Barcelony taky chystáte, doufám, že vám moje tipy pomůžou...

1. Z letiště jezdí Aerobus, který vás za 5,90 € sveze i s vaším zavazadlem na několik míst v centru Barcelony. Můžete si rovnou koupit i zpáteční lístek za 10,20 € . Více informací najdete tady.
2. Pro cesty po městě se hodí lístek T-10. Stojí 10.30€ a lze ho využít na 10 jízd libovolným dopravním prostředkem včetně přestupu zdarma. Lístek platí pro více osob, takže ho za pár dní opravdu projezdíte. Více informací se dočtete tady.
3. Lístky na slovutné památky si kupte předem na internetu. Ušetříte si tak dlouhé fronty a u některých vstupů i ušetříte. Lístek lze koupit chytrým telefonem i cca 1,5 dopředu, takže i neplánovači si to stihnout naplánovat. Stačí pak u vchodu ukázat zaslaný kód.
4. Jezte lokálně. Určitě si zajděte do jedné z místních tržnic, kde nabízí nepřeberné množství čerstvého ovoce, zeleniny, sýrů, uzenin a ryb. Pokud budete chtít ochutnat nějakou katalánskou specialitu, tipy najdete v mém předchozím článku - tady.
5. Nezapomeňte se přes oběd v restauracích zeptat na denní menu. Před turisty ho často schovávají. Stojí většinou mezi 10 - 15 € a sestává se z předkrmu, hlavního jídla, jednoho drinku včetně sklenky vína a dezertu nebo kávy. Vzhledem k tomu, že za hlavní jídlo dáte podobnou sumu, rozhodně stojí za to se neostýchat a ozvat se.
6. Jídelní režim je trochu posunutý. Pokud budete chtít obědvat v poledne, v restauraci budete mít smůlu. Oběd se podává až od 13:00. Dát si ho ale můžete až do 16:00-17:00.
7. Při plánování nákupů zohledněte, že většina obchodů je v neděli zavřená.
8. Jděte se podívat na nějakou stavbu od Gaudího. Ale to asi stejně víte. Vraťte se k bodu 3. Jinak se může stát, že se k nějaké stavbě dorazíte a zjistíte, že se vám nechce stát 45 minut ve frontě a návštěvu vzdáte. A to by byla škoda.
9. Stejně jako v Praze je na některá místa lepší chodit v noci. Třeba gotická čtvrť je v noci naprosto úchvatná. Před den se v ní ale budete s ostatními turisty mačkat jako sardinky.
10. Jděte na pláž! V Barceloně je jich hned několik a všechny mají skvělé zázemí. Nejznámější, nejdostupnější, ale i nejzaplněnější je Barceloneta. Pokud budete mít čas se vydat na nějakou jinou, tady je jejich seznam. V nějakém informačním centru si můžete vzít leták Barcelona Beach&City nebo zkuste navštívit Centre de la Platja (Plážové centrum), které funguje i jako půjčovna hraček, knih a časopisů.
11. Nezapomeňte, že Barcelona není ve Španělsku, ale Katalánsku a že Barça není Barcelona, ale barcelonský fotbalový tým! Místní doporučují se před cestou naučit následující fráze: bon dia (dobrý den), si us plau (prosím) a visca Barça! (Ať žije FC Barcelona!).

Tady je seznam několika míst a aktivit, které musíme příště stihnout!

1. Projít se starým přístavem Port Vell. Několikrát jsme šli kolem, ale na procházku nezbyl čas.
2. Vidět chrám Sagrada Familia a Catedral  i zevnitř.
3. Vyjet lanovkou/tramvají na kopec se starým luna parkem Tibidabo a kostelem
4. Najíst se v Cuines de Santa Caterina na trhu svaté Kateřiny (Mercat de Santa Caterina)
5. Navštívit centrum Miscelanea.
6. Podívat se na Magickou fontánu.
7. Ochutnat horchatu, nejlepší prý mají u Sirventa (Carrer del Parlament, 56)
8. Projet se modrou tramvají (Tramvia blau)
8. Udělat si výlet do Montserratu.
9. Strávit několik hodin v muzeu Fundació Joan Miró
10. Podívat se do Estudio Mariscal SA
11. Dát si k večeři paellu
12. Vidět katalánskou lidskou věž
13. Navštívit synagogu Call Barcelona, jednu z nejstarších evropských synagog a místní obchod s judaikou
14. Strávit odpoledne brouzdáním po Parc de la Ciutadela, který ukrývá katalánský parlament, zoo, skleníky nebo budovu restaurace pavilónu ze světové výstavy v roce 1888.
15. Podívat se do The Fundació Mies van der Rohe.
16. Nechat se hýčkat v luxusním hammanu - arabských lázních AIRE.
17. Večer se zajít pobavit do barů v Port Olímpic.
18. Okouknout, co se děje v kulturním centru CaixaForum.
19. Nechat si Typoškou vyprávět o fotbale v Camp Nou, jedním z největších stadionů v Evropě, který má téměř 100.000 míst.
20. Zchladit se v parku Parc de l´Espanya Industrial nebo Parc Joan Miró.
21. Mlsat v cukrárně Caelum, která je umístěna v prostorách bývalé židovské mikve, nebo v Foix de Sarria.
22. Nakouknout do Cereria Subira - nejstaršího obchodu v Barceloně, ve kterém se od roku 1761 prodávají svíčky nejen do místních kostelů.
23. Zklidnit se v klášteru Monestir de Pedralbes.
24. Navštívit muzea CCCB a MACBA
25. Vzít Erwína do akváriaMuzea námořnictví a do Muzea motorek.

---
Je toho hodně, Barcelonu prostě stojí za to navštívit. Předchozí reporty z naší návštěvy najdete tady a pokud nemáte dost, mrkněte na můj Pinterest na nástěnku BARCELONA!!!. Máte-li tipy, podělte se s nimi v komentářích. Díky!

13 komentářů:

  1. Tak to se mi líbí! Skvělá inspirace. Barcelonou jsem jen 2x projížděla, ale vím, že ten správný čas pro její poznávání teprve přijde a vrátím se. Paellu doporučuji, prvně jsem jí ochutnala před sedmnácti lety a od toho okamžiku nikdy nepohrdnu. Děkuji za inspiraci. Lidka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky! Barcelona je úžasná. Rozhodně doporučuju se tam podívat!

      Vymazat
  2. Super, škoda že jsem si to nepřečetla, než jsem tam jela. Hlavně to s tím nákupem lístků přes net :-))) Chystala jsem se vrátit do Sevilly, která se mi velmi líbila. Možná dojde znovu i na Barcelonu :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, ano, to je taky můj cestovatelský poznatek posledních let. Před pár lety jsem si takhle ušetřila frontu na výstavu Fridy Kahlo ve Vídni a od té doby bez lístku do frekvetovaných muzeí a pamětihodností nechodím.

      Vymazat
  3. Tyjo, do Barcelony bych se někdy moc ráda také podívala. Kamarádka tam byla minulý rok a prý to tam bylo skvělé. Já se letos ale chystám na dovolenou do Chorvatska. Konkrétně do Splitu. Doufám ale, že Španělsko výjde příští rok. Udělalo by mi to obrovskou radost.

    OdpovědětVymazat
  4. Já jsem se do Barcelony podíval poprvé teprve minulý rok a musím říct, že to byl opravdu úžasný zážitek. Je to hrozně krásné město, které pulzuje životem. A co se týče památek, tak to je taky super. Jinak co navštívit v Barceloně? Za mě určitě Sagrada Familia, to je dá se říct povinost, pokud do tohoto města zamíříte.

    OdpovědětVymazat
  5. Právě do Barcelony jsem se letos chtěla také podívat. Bohužel finanční situace to nedovolila. Škoda, snad někdy jindy. Místo toho jsme si tedy s přítelem udělali takovou menší dovolenou tady v Čechách pod stanem Musím ale říct, že to také celkem stálo za to. :-)

    OdpovědětVymazat
  6. Super tipy, děkuji za ně. My jsme byli letos v Řecku a příští rok bych se chtěla podívat do Španělska, tak už pomalu začínám přemýšlet, kam poletíme a na co se nesmíme zapomenout jít podívat. Letos jsme letěli letadlem poprvé a zalíbilo se nám to, takže jinak už na dovolenou nepojedeme. Cestovní kufry už máme, takže už zbývá jen vybrat další dovolenou a těšit se.

    OdpovědětVymazat
  7. prosím kdy je ideální navštívit Barcelonu pokud se chci okoupat v moři a zároveň vidět památky? červen?
    díky Petr

    OdpovědětVymazat
  8. Právě Barcelonu bych docela ráda také navštívila. Mám jednu známou, která tam byla minulý rok a prý se jí tam neskutečně líbilo. Doufám, že to výjde letos. I když vzhledem k současné situaci těžko říct. Podle toho, co jsem ale slyšela je ve Španělsku hezky i mimo léto, tak i tak by to možná stálo za to. :-)

    OdpovědětVymazat
  9. Jo, tak to i my jsme byli minulý rok na dovolené v Řecku a už se na to hrozně moc těšíme zase... Byli jsme tam s touto cestovkou zde a moc doufám, že se nám to podaří zase. No, ale uvidíme, jak se to celé vyklube a co z toho nakonec bude :)

    OdpovědětVymazat
  10. No zrovna před měsícem jsme byli v Barceloně, a musím říct že je to jedinečné město ze super energií. A je tam stovky možných aktivit a míst co navštívit a vidět. A hlavně letadlem je tam člověk za 2,5-3h z Prahy. Byli jsme tam jen na 5dni a určitě se tam vrátíme. Super když jsme odmítali tak jsme využili takové parkoviště u letiště v Praze. A z parkoviště jsme byli i s letem asi za 5h v centru Barcelony.

    OdpovědětVymazat