pondělí 7. července 2014

Barcelona / Report #2


Třetí den jsme si museli o trochu přivstat, protože jsme měli koupený lístky do parku Güell. Gaudí ho zamýšlel jako kolonii pro bohaté. Brzy se však ukázalo, že budovat rozlehlou osadu na strmém kopci, kam nevede skoro žádná doprava, je utopie a po několika letech byl projekt ukončen. Podařilo se zrealizovat pouze několik působivých staveb, které sem lákají turisty z celého světa. 



Je odsud nádherný výhled na celou Barcelonu a spěchající návštěvník tu ani nemusí strávit tolik času. My jsme byli hotoví tak za 45 minut. Můžete tu samozřejmě strávit klidně i celý den, ale nás trochu tlačil čas. Docela nás pobavilo, že na kopec vede několik eskalátorů. Sice jsme se díky nim dostali trochu jinam než do Gaudího části, ale i tak ta projížďka stála za to. Vždycky jsem totiž chtěla zažít jaké to bylo jezdit takhle na Letnou...

Po prohlídce parku jsme se vydali zpět do části Grácia, kde jsme našli restauraci Pepa Tomate pojmenované po její zakladatelce, která milovala rajčata a vymýšlela z nich různé pokrmy tak ji častovali přezdívkou Pepina Rajčatová. Typoška ochutnal místní pivo Moritz (verdikt: nic moc)...

...a já si dala místní specialitu cavu - šumivé víno - s melounem (verdikt: kdyby drink stál míň, klidně do sebe ještě tři kopnu.) K jídlu jsme se podělili o patatas bravas a mozzarellu s tomatovou salsou. Zakusila jsem tu, jak je někdy těžký život nemasožravce. Výběr jsem měla asi ze čtyř jídel a za ty peníze nic moc. Masožroutům ale na stůl nosili náramně vybrané lahůdky, takže pokud maso jíte, klidně sem zavítejte. 

Pak jsme se vydali zpátky do víru velkoměsta. Na posilněnou jsme se ještě stavili na kafe v obchodě s luxusní čokoládou Xocoa, kde jsme ochutnali sladkého šneka posypaného pralinkami. Mňam. Typoška mě potom zavedl do obchodu Vinçon, který den před tím objevil. Pokud máte rádi design, tak sem prostě musíte! Fotka je z jejich terasy, odkud je krásně vidět na La Pedreru, která stojí hned vedle.

Potom jsme si to znaveni namířili zpátky do hotelu, kde jsme si na terase uspořádali malou hostinu. Já si pak dala šlofíka a Typoška poslouchal Pride Parade, kteý si nám to štrádoval pod okny. Po odpočinku jsme vyrazili k moři. Tentokrát jsme se rozhodli jet autobusem, ten se ale rozhodl stávkovat. Asi po čtyřiceti minutách jsme to vzdali, hodili plavky a ručníky zpátky do pokoje a vyrazili na suchozemský průzkum okolí.


Nejdřív naše kroky zamířili do dynamické čtvrti Born. Je plná barů a kaváren a vládne tu moc příjemná atmosféra.

Na zapadlém náměstí jsme potkali skupinu bubeníků, která to tam pěkně roztočila.

Pak jsme přešli do gotické čtvrti s krásnou katedrálou, klikatými uličkami, které trochu připomínali starý Jeruzalém. Ostatně je tu i židovská čtvrť, která se chlubí nejstarší synagogou ve Španělsku a prý i v Evropě. Celá čtvrť je magická a noční doba je na její prohlídku ideální. Náhodou jsme našli malý bar/čajovnu Salterio s jedinečnou blízkovýchodní atmosférou. Voní to tu arabským kořením a mátovým čajem. Mají výbornou sangriu a k jídlu "sardo" - dvě placky připomínající palačinky zapečené s výběrem několika druhů zeleninovými náplní.

Další den už byl našim posledním. Stihli jsme zvenku omrknout Gaudího nedostavený chrám La Sagrada Família a obligátně se před ním vyfotit...

...nakouknout dovnitř bývalé tržnice, kde je dneska kulturní centrum El Born...

...dát si zmrzku v Eyes Scream & Friends...

...a rozloučit se přitom s mořem, ke kterému jsme ještě jednou šli.

Pak už hurá na letiště a alou zase domů.

5 komentářů:

  1. Krásné.Jste dobrý průvodce.marca

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky, Marco. Snad naše cestovatelské postřehy někoho do Barcelony nalákají. Je to tam vážně super.

      Vymazat
  2. Odpovědi
    1. Tam jsme šli plánovaně. Našla jsem si to v jednom internetovém průvodci, ale nakonec jsme byli trochu zklamaní. Zmrzlinárna neměla žádné stolky a ani ta paní, co nám zmrzku míchala, nebyla zrova nejpříjemnější. Ale je to super nápad. Vypadá to fakt vtipně a natěstí jsou přes ulici lavičky.

      Vymazat
  3. Týjo! To musela být super dovolená. Závidím. Do Barcelony bych se taky někdy moc ráda podívala. Doufám, že to brzy výjde. Letos ale asi ne, protože na tyto prázdniny už máme naplánované Chorvatsko Ale třeba příští rok nebo možná i po prázdninách by to mohlo vyjít, jestli na to budou finance... :-)

    OdpovědětVymazat