čtvrtek 17. července 2014

Sladké dorty pod věží

Včera jsme byli s Erwínem a Dariou z blogu Mothers in Prague a její Žofií otestovat žižkovskou Cukrárnu pod věží, kterou mi kdysi doporučila kamarádka Gafna. Dorty tu mají domácí a každý den s láskou pečené. Důkazem je libá vůně, která cukrárnu příjemně prostupuje.

Kdybych nešla najisto, asi bych cukrárnu bez povšimnutí přešla, protože do ní vede jenom úzký vchod. A to by byla škoda, protože zákusky tu mají opravdu výborné a jak dokládají výčtem surovin i poctivé. Na webu se uvádí, že k výrobě používají: "šlehačku Oldenburger, nugát Lemke, české máslo, kakao, čerstvé ovoce jako základ ovocných krémů, džemy značky Karotkin s doložením místa původu použitého ovoce." Naopak v nich nenajdete žádné polotovary, chemická aromata ani jakékoli konzervační přísady. Kromě dobré kávy si můžete dát i ovocné mošty z ekofarmy Roubenka z obce Stvolny u Manětína, které jsou bez konzervantů a bez přidaného cukru.

Horní část obsahuje pult s dorty a několik hezkých kavárenských stolků, kde si můžete u kávy v klidu přečíst noviny.

Spodní část skrývá dětský koutek. Tipovala bych, že je v bývalém sklepě a tak je tu příjemný chládek. Možná až moc a chtělo by to lehký svetřík, který jsme ale s sebou - vzhledem k třiceti stupňům venku - ani jedna neměly. Rozhodně je to ale ve dnech horka moc příjemné útočiště. Jedinou nevýhodou je, že sem musíte sejít po poměrně příkrých schodech.


Praha je v letním provozu, takže cukrárna byla lehce ospalá. Ostatně byl všední den odpoledne. Výhodou ale bylo, že Erwín s Žofií mohli řádit a nikoho při tom nerušili. Koutek je ohrazen plůtkem, což dává alespoň omezenou šanci si v klidu vypít kafe. Mají tu hrad, domeček, skákacího koníka a tabuli, které jsou vidět na fotce, ale kromě toho i plný koš plyšáků a roztomilý dřevěný ponk s nářadím.

Kousek odtud je i "bazének" s míčky, který si Erwín absolutně zamiloval. Nejdřív nevěděl, co si má o tomhle konceptu myslet, ale pak zjistil, že se dá v kuličkách plavat a házet jimi na všechny strany a bylo o zábavu postaráno. Tedy do té doby, než si Žofie dovolila půjčit jeden žlutý balonek. To pak začal křik a museli jsme tuhle zábavu ukončit. Naše ratolesti už byly evidentně znavené a byl čas na procházku a šlofíka. Doporučujeme blízké Riegrovy sady se zastávkou na trzích na Jiřáku.
---
Cukrárna pod věží
Adresa: Ondříčkova 1244/15, Praha 3 - Žižkov (prostě pod věží)
Bezbariérový vstup: ne, zvenku sem vedou tři schody, které vám ale obsluha pomůže překonat a do dětského koutku se dostanete jenom po poměrně příkrém schodišti. Kočárky jsme si ale mohly nechat nahoře, tak to zas takový problém nebyl.
Dětský koutek: ano, koutek je ohrazený ohrádkou a pak je tu ještě "bazének" s plastovými balonky.
Dětské židličky: ano, několik
Přebalovací pult: ano
Místo na kočárek: ano
Klady: Příjemné útočiště a výborné dorty. Doporučuju na schůzky s ostatními maminkami.
Zápory: Schody, které asi bude těžké s miminem v kočárku zdolat. S většími dětmi už je to pohodička.

4 komentáře:

  1. Já tak závidím pražským maminkám ten výběr restaurací a kaváren s dětským koutkem a přebalovacím pultem! V Lucemburku vím o jedné jediné kavárně, kde mají přebalovák a dětské židličky. Jinak je tu všechno zaměřeno na business klientelu :-/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Musím uznat, že to v Praze s podniky, kam se dá jít s dětmi, není vůbec špatné... Občas to chce sice zapátrat, ale dají se tu najít opravdu hezká místa.

      Vymazat
  2. A už jste vyzkoušeli Antonínovo pekařství, u Jiřáku? http://www.antoninovopekarstvi.cz/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ještě ne. Moc často se v těchto končinách nepohybuju. Ale příště to napravím!

      Vymazat