středa 27. listopadu 2013

Chanuková oslava

Dneska se západem slunce začíná chanuka. Osm dní budeme zapalovat v okně svíčky, dávat si dárky a pojídat (smažené) dobroty. Pokud si chcete o víkendu udělat improvizovanou chanukovou oslavu, kupte si k snídani koblihy, večer zapalte svíčky, udělejte bramboráky, kterým budete pro tentokrát říkat latkes a zahrajte si společně nějakou hru o (čokoládové) peníze, kterým se v jidiš říká gelt. Popíjet k tomu můžete vodku nebo slivovici. Další inspiraci najdete na mém Pinterestu ve složce Chanukah. Chag sameach!

12 komentářů:

  1. požehnanou chanuku :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Já to nechci nijak zlehčovat, ale hrozně se mi líbí mít ke snídani koblihy, v oknech svíčky, večeřet bramboráky, popíjet slivovici a hrát hry! :)) Jdu kouknout na pinterest! :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vůbec to nezlehčuješ. Naopak. Většina židovských svátků je docela zábava. :)

      Vymazat
  3. To by ti nevadilo, když to budou slavit i bezvěrci? Je to totiž pěkná představa :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mno, vánoce u nás taky tak z 80% slaví bezvěrci a nikdo se nad tím nějak výrazně nepozastavuje... :)

      Vymazat
    2. Asi proto, že Vánoce jsou pohanskou oslavou slunovratu...

      Vymazat
    3. Ono to s tou chanukou možná bude podobně. Krátké dny, dlouhé noci - slavit svátek světel se úplně nabízí... :)

      Vymazat
    4. Tož nepozastavuje, ale ony ty původní myšlenky, ať už křesťanské, nebo pohanské, v těch dnešních oslavách už dost vyvětraly. Ale mně jsou sympatické všechny oslavy, zpříjemňující začátek zimy, to zas jo :)

      Vymazat
    5. Přesně tak. Každý důvod, proč být spolu a slavit, je dobrý! Ať už je to nějaký oficiální náboženský svátek nebo třeba svatomartinská husa či příchod Beaujolais... :)

      Vymazat
  4. No ale to je naprosto super! Dcera zrovna nedávno pokukovala po čokoládových penízkách a já jí tvrdila, že si má počkat do Mikuláše, že možná něco donese. Ale tohle by byl důvod :-))))
    Zrovna včera jsem byla na brněnském židovském hřbitově. Nebydlím odtamtud daleko, ale vždycky, když jsem měla cestu kolem, bylo zavřeno. Bohužel ten hrob Hugo Haase jsem tam nenašla... už jsem neměla moc času, čekala na mě kamarádka a syrský utečenec. Já tomu semitskému prostředí asi neuteču ani při blogování :-))))))
    Krásnou chanuku přeju!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem ráda, že jsem ti poskytla záminku ke koupi dobroty pro dceru. :) My jsme včera s Typoškou hráli o ty čokoládové zlaťáky dreidl a docela jsme si to užili. Mezi točením jsme popíjeli ouzo a ochutnávali bankovní zásoby. Můžete o ně hrát jakoukoliv hru. A syrský učenec se k vám třeba přidá. :)

      Vymazat