pátek 8. listopadu 2013

Podzimní polévky / Mrkvová

Kromě chumlání do šál a nadávání na sychravé počasí patří k podzimu teplá polívka na zahřátí. Na listopadové pátky jsem si pro vás připravila recepty svých nejoblíbenějších. Začnu mrkvovou, kterou jsem si za  4 roky strávené v Americe oblíbila. Dá se připravovat na mnoho různých způsobů. My máme s Typoškou nejraději improvizaci pálivé mrkvové polévky ze Severní Afriky, jejíž recept jsem si kdysi  v jednom newyorském knihkupectví pečlivě opsala a při stěhování zpátky do Prahy, ztratila. Miluju na ní kombinaci ostrého chilli a jemné skořice, která je pro severoafrickou kuchyni typická. Navíc je tahle polévka super zdravá a krásně vám provoní kuchyň. Doufám, že vám bude chutnat!


SEVEROAFRICKÁ MRKVOVÁ POLÉVKA


3 větší mrkve
2 střední brambory
1 cibule
2 stroužky česneku
1 plechovka loupaných rajčat
1 chilli paprička
1 kousek zázvoru
1 lžička kumínu
1 lžička kurmumy
½ lžičky koriandru
1 lžička / kousek skořice
olivový olej
sůl a pepř
citronová šťáva
čerstvý koriandr

Nejprve na olivovém oleji zpěníme nakrájenou cibulku, česnek, zázvor a chilli papričku. Přidáme sypké koření a krátce restujeme, aby se rozvinula jeho vůně. Pak přihodíme na kolečka nakrájenou mrkev a kostičky brambor. Po několika minutách směs zalijeme plechovkou rajčat. Chvíli necháme rajčata nasát chuť koření, osolíme, opepříme, vhodíme kousek skořice, zalijeme 2 – 3 hrnky vody a necháme vařit, dokud mrkev nezměkne. Následně vyndáme skořici a polévku rozmixujeme ručním mixérem. Podle potřeby ji naředíme vařící vodou a dochutíme citrónovou šťávou. Polévka je nejlepší s čerstvým koriandrem. 

---

Další zajímavé varianty mrkvové polévky z českých blogů: Mrkvová s pomerančem od Kitchenette nebo Raw mrkvová s kešu a smetanou od Good Mood Spoon. 

10 komentářů:

  1. Mňam, mrkvou čas od času dělám, ale víc obyč. Tahle vypadá opravdu mňamkózně, hned si uložím recept. Jen nevím jestli to čili bude pro má robátka :). I když jsou ode mě zvyklí na ledasco :) .

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrá bude určitě i bez chilli. Skořice a ostatní koření jí dává zajímvou chuť. Dětem by mohla chutnat.

      Vymazat
  2. Kumín bude asi kmín?? Hned ji dnes vyzkouším...Jinak jak se dají strávit čtyři roky v Americe? Pracovně nebo studijně? Závidím...v dobrém, to prý taky jde. Hezký víkend.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kumínu se česky taky říká římský kmín, ale není to kmín. Tady je víc informací: http://www.koreni.cz/detail.php?pid=330. Je moc dobrý a zajímavý. Doporučuju ho mít v kuchyni.

      V Americe jsem byla soukromě, i když jsem tam taky pracovala. Vzpomínám na to stále. Obzvláště do New Yorku jsem pořád zamilovaná, jako by to byl urostlej sečtělej chlápek. :)

      Vymazat
  3. Diky za recept, urcite vyzkousim!

    OdpovědětVymazat
  4. Mrkvovu, ale obyčejnou taky dělám a patří k mým nejoblíbenějším!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je jednoduchá a přitom tak účinná! Je divný, že se v české kuchyni prosadila teprve nedávno... Když si vzpomenu na rozvařené mrkve ve vývaru ze školní jídelny. Brr.

      Vymazat
  5. Díky moc za recept, jednou zkusím ... Ty vajíčka s bramborem nám opět utekla, ale neva, není všem dnům konec...;) Případně kdybys měla chuť se podělit o recept na sobotní talíř nabídnutý, potěšilo by a pokud budeš v zajetí nálady hravé tak třeba obrázkový návod ala http://www.mimibazar.cz/recepty.php?id=9 ale to jenom fakt když bude se chtít ...

    Strejda eR

    OdpovědětVymazat