pátek 15. listopadu 2013

Podzimní polévky / Minestrone

Každý listopadový pátek tu najdete jeden recept na mou oblíbenou podzimní polévku. Minule to byla severoafrická mrkvová, tentokrát je to vydatná minestrone. Typoška se do ní zamiloval hned napoprvé a když zjistil, jak je jednoduchá, převzal velení, trochu jí vylepšil a teď už jí vaří skoro jen on. Receptů na tuto polévku existuje nespočet, což vám dává jistý prostor k improvizaci, aniž byste si připadali jak Babica.

MINESTRONE ALÁ TYPOŠKA

3/4 hrnku sušených fazolí cannellini nebo jiných drobných fazolí
olivový olej
1 cibule
2 stroužky česneku
8 žampionů
3 střední mrkve
1 menší cuketa
1/4 kapusty (nedáváme vždycky)
1 plechovka loupaných nakrájených rajčat
1/2 lžičky sušeného tymiánu
1/4 lžičky sušeného chilli
kůrky parmezánu (nemusí být)
sůl a pepř
hrnek těstovin corallini nebo jiných drobných těstovin do polévky 
strouhaný parmezán
čerstvá petržel
čerstvá bazalka

S polévkou je třeba začít den dopředu, protože je potřeba cannellini před vařením aspoň na 12 hodin namočit do vody. Samotnou přípravu pak začnete tím, že je propláchnete a v nesolené vodě vaříte do měkka. To trvá přibližně hodinu až hodinu a půl. Před koncem vaření je dobré vodu osolit. Pokud si chcete ušetřit práci, můžete použít propláchnuté fazole z plechovky.

V hrnci zpěňte na olivovém oleji na drobno nakrájenou cibulku. Pak na chvilku přihoďte česnek a potom nakrájené houby, cuketu, kapustu a mrkev. Nechte chvilku podusit a přidejte plechovku rajčat spolu se třemi hrnky (vařicí) vody, tymiánem, chilli a parmezánovými kůrkami. Polévku osolte, opepřete a vařte, dokud není mrkev měkká. Takových 15 minut před koncem vaření vhoďtě scezené fazolky. Těstoviny uvařte zvlášť, nandejte jich podle přání každého strávníka na talíř, zalejte polévkou a ozdobte sekanou petrželkou, bazalkou a strouhaným parmezánem.

-----
Další zajímavé varianty polévek s rajčatovým základem z českých blogů: Rajčatová s pestem a mozzarelou z Delicious blog, Rajčatovo-cuketová polévka z blogu Eat, Run, Love nebo Polévka z pečených rajčat z blogu Laskominy od Maryny. 


6 komentářů:

  1. Minestrone mam taky hrozne rada, ale doma jsem ji jeste nedelala.. Diky za recept :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je to lehký, jak facka a pokud tam dáš i ty fazole a těstoviny, k večeři to bohatě stačí.

      Vymazat
  2. Díky za uveřejnění odkazu, minestrone na fotce vypadá lákavě.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky. Já děkuju za inspiraci. Některé tvoje recepty rozhodně vyzkouším!

      Vymazat
  3. Tak tuto polévku jsem ještě nevařila. Děti polévky milují, takže máme skoro pořád nějakou, tak jí zkusím a jsem zvědavá, jestli sklidí u dětí úspěch :-) . Já vyhledávám převážně zdravé recepty , protože chci, abychom se stravovali kvalitně :-) .

    OdpovědětVymazat
  4. Děkuji moc za velice zajímavý článek o jídle. Já jsem si nedávno našla docela dost zajímavou stránku na potraviny... Mají tam docela dost levné věci a proto jsem šla zrovna po nich :-) Ten eshop by potřeboval trošičku oprášit, co se grafiky týče, ale zase na druhou stranu je tam vše velice přehledné :-)

    OdpovědětVymazat