pátek 15. listopadu 2013

Podzimní polévky / Minestrone

Každý listopadový pátek tu najdete jeden recept na mou oblíbenou podzimní polévku. Minule to byla severoafrická mrkvová, tentokrát je to vydatná minestrone. Typoška se do ní zamiloval hned napoprvé a když zjistil, jak je jednoduchá, převzal velení, trochu jí vylepšil a teď už jí vaří skoro jen on. Receptů na tuto polévku existuje nespočet, což vám dává jistý prostor k improvizaci, aniž byste si připadali jak Babica.

MINESTRONE ALÁ TYPOŠKA

3/4 hrnku sušených fazolí cannellini nebo jiných drobných fazolí
olivový olej
1 cibule
2 stroužky česneku
8 žampionů
3 střední mrkve
1 menší cuketa
1/4 kapusty (nedáváme vždycky)
1 plechovka loupaných nakrájených rajčat
1/2 lžičky sušeného tymiánu
1/4 lžičky sušeného chilli
kůrky parmezánu (nemusí být)
sůl a pepř
hrnek těstovin corallini nebo jiných drobných těstovin do polévky 
strouhaný parmezán
čerstvá petržel
čerstvá bazalka

S polévkou je třeba začít den dopředu, protože je potřeba cannellini před vařením aspoň na 12 hodin namočit do vody. Samotnou přípravu pak začnete tím, že je propláchnete a v nesolené vodě vaříte do měkka. To trvá přibližně hodinu až hodinu a půl. Před koncem vaření je dobré vodu osolit. Pokud si chcete ušetřit práci, můžete použít propláchnuté fazole z plechovky.

V hrnci zpěňte na olivovém oleji na drobno nakrájenou cibulku. Pak na chvilku přihoďte česnek a potom nakrájené houby, cuketu, kapustu a mrkev. Nechte chvilku podusit a přidejte plechovku rajčat spolu se třemi hrnky (vařicí) vody, tymiánem, chilli a parmezánovými kůrkami. Polévku osolte, opepřete a vařte, dokud není mrkev měkká. Takových 15 minut před koncem vaření vhoďtě scezené fazolky. Těstoviny uvařte zvlášť, nandejte jich podle přání každého strávníka na talíř, zalejte polévkou a ozdobte sekanou petrželkou, bazalkou a strouhaným parmezánem.

-----
Další zajímavé varianty polévek s rajčatovým základem z českých blogů: Rajčatová s pestem a mozzarelou z Delicious blog, Rajčatovo-cuketová polévka z blogu Eat, Run, Love nebo Polévka z pečených rajčat z blogu Laskominy od Maryny. 


4 komentáře:

  1. Minestrone mam taky hrozne rada, ale doma jsem ji jeste nedelala.. Diky za recept :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je to lehký, jak facka a pokud tam dáš i ty fazole a těstoviny, k večeři to bohatě stačí.

      Vymazat
  2. Díky za uveřejnění odkazu, minestrone na fotce vypadá lákavě.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky. Já děkuju za inspiraci. Některé tvoje recepty rozhodně vyzkouším!

      Vymazat