pondělí 12. května 2014

České maminky v zahraničí / Jasena v USA


Jasena studovala Mezinárodní teritoriální studia na FSV UK s mojí nejlepší kamarádkou. Když jsem ji poznala, neuměla si moc představit, že by žila někde jinde než v Čechách. Pak ale potkala sympatického Phila a bylo jasno! Ukázal jí, že New York, kam se po pár měsících odstěhovali, sice není na první pohled tak krásný jako Praha, ale jeho krása se skrývá uvnitř. Své vzdělání a obdiv ke kulturní rozmanitosti zúročila ve své práci pro OSN, kde působila sedm let. Pak se jí narodila překrásná dcerka Sophia a s Philem se přestěhovali do domu kousek od New Yorku. Jasena se sice brzy nato vrátila do práce, po příchodu okatého Juliana se ale rozhodla kariéru přerušit a zůstat s dětmi na chvilku doma. Mateřství si moc užívá, ale zároveň spřádá plány do budoucna. Tady jsou její odpovědi na moje všetečné otázky...


Pozorovala jsi nějaké kulturní rozdíly už během těhotenství? Váží se k narození dítěte v Americe nějaké neobvyklé zvyky? Jak je to s porody doma?
Byla jsem těhotná pouze v USA, tak neumím říct, jestli mají těhotné maminky v Čechách jinou zkušenost. Co se ale u nás nedělá a v USA ano, jsou baby showers. Kamarádky před porodem zorganizují pro nastávající maminku dýchánek. Přinesou se jí dárky, hrají se hry, dávají se jí rady... Porody doma jsou možné. Já jsem jej ale nezvolila, protože jsem chtěla být raději v nemocnici pro případ, že se porod náhodou zkomplikuje.

Jak je to s kojením? Dá se říct, v kolika měsících průměrně přestávají maminky  kojit? Jaké panují kolem kojení trendy?
Čím dál více maminek v New Yorku se snaží kojit. Některé z nich se ale rozhodnou ani nezačít, protože se musí třeba už po 3 týdnech po porodu vrátit do práce, kde nemají čas, ani intimní prostor na pumpovaní. Vše je dost individuální. Jsou tu velké rozdíly. Já jsem se u Sophie musela vrátit do práce, když ji bylo jen 3,5 měsíce a vydržela jsem pumpovat až do 13. měsíců.

V kolika měsících začínají děti dostávat kromě kaší i jídlo? Bylo mezi prvními jídly, která se dětem dávají, pro tebe něco neobvyklého?
V 5-6 měsících. Já jsem dělala hodně domácích příkrmů. U nás se to asi moc nedělá, ale tady je populární jako jedno z prvních jídel namixovat pěkně uzrálé avokádo s mateřským mlékem nebo vodou a trochou olivového oleje. Je to dobrota. Našim dětem to moc chutnalo.

Jak je to s návratem do práce a podporou rodičů v přechodném období? Mají maminky/rodiče k dispozici dostatek školek a částečných pracovních úvazků?
Návraty bývají velmi bolestivé, protože jsou brzké a málokdy má člověk možnost polovičního úvazku. Většinu je to ve stylu buď dáš své práci vše a nebo zůstane maminka s dětmi doma.

Co tě na rodičovství v Americe nejvíc překvapilo?
Rodiče mají problém říci dětem jednoduché "ne" a nechávají děti jíst dokola ty samá a ne vždy zdravá jídla, než by je radši donutili jíst všechno zdravé. Nechápou, že děti by si na to zvykly a přestaly si to ošklivit...

Co z toho, jak děti vychovávají v New Yorku tě inspirovalo?
Rodiče dávají dětem možnost si vyzkoušet všelijaké kroužky, a tak si vypěstovat lásku k hobby. Mám též ráda styl play dates. To jsem jako malá skoro vůbec neznala. Dětem to teď vynahrazuji a každý týden jich několik zorganizuji.

Je něco, co jsi znala z domova, čeho jsi se zuby nehty držela a naopak něco čeho jsi se ráda vzdala?
Nechci se vzdát kontaktu s nejlepšími kamarády v ČR a našla jsem si i české kamarády zde. Ráda jsem se ale vzdala a často nemyslím na tu  část české společnosti, která je nepřející, závistivá a zajímá ji hlavně bulvární tisk typu Aha.
---
Minulý rozhovor s Helčou, která donedávna žila v Austrálii, si můžete přečíst tady.

10 komentářů:

  1. Radko- mile, ale kratke! Prijde mi, ze se mohla maminka vice rozhovorit. Mrzi me ta posledni veta, ze ji nechybi ta cast ceskeho naroda, ktera je neprejici a zavistiva a zajima ji jen bulvar.... Tohle je myslim velmi zjednoduseny nazor. Navic potvrzuje to, ze my jsme k sobe jako narod velmi kriticti a skepticti.
    Skoda, ze se maminka nerozpovidala vice ohledne socio-politickych temat, protoze treba me by hodne zajimalo, jak je to v USA s vobou ockovani, vychovy, mznost pacovnich uvazku zen a muzu, rodinne pomery... Ale to by pak bylo prilis dlouhe:-)! Vim.... Ale stejne je to skoda:-)
    Budu se tesit na dalsi rozhovor!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem byla naopak ráda, že si na mě Jasena vůbec našla čas. Amerika je navíc tak veliká a sociálně rozmanitá, že se u spousty věcí nedá obecně odpovědět. Report z Izraele, který připravuju na příští týden, ale bude delší, tak snad budeš spokojená. :)

      A upřímně, závist je u nás mezi lidmi oproti Americe opravdu hmatatelnější. Já jsem obecně hodně přející člověk a taky se tady s tím potýkám. Mentalita Američanů je díky silně zakořeněnému protestantismu nastavená tak, že většina lidí věří tomu, že kdyby více pracovala, taky úspěchu dosáhne. Ostatním se úspěch přeje a rodina a kamarádi ho mezi sebou daleko víc oslavují.

      Vymazat
  2. Radko, děkuji za další pohled, který je stejně zajímavý, jako byl rozhovor s první maminkou.
    Oslava a radost je citelná už z pořádaných dýchánků pro maminky před porodem - krásná akce :)
    Líbí se mi možnost výběr porodu doma nebo v porodnici a s tím související nezatracování jakéhokoliv rozhodnutí. Moje kamarádka byla v šoku, když se jí vrátila snacha z porodnice se 4 hodinovou vnučkou. Holčička i maminka byly v pořádku, odešly do domácího prostředí.
    Vůbec se nedivím, že nepřející a závistivá část národa téhle sympatické a vzdělané ženě nechybí. A vůbec mě nemrzí, že se o tom zmínila. Do umění radovat se z výsledků práce druhého mají mnozí lidé u nás ještě hodně daleko.
    Máte velmi sympatické kamarádky, těším se na další rozhovor :)
    Hanka R.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji ti, Hanko. Taky jsem ráda, že jsem za svůj život potkala tolik zajímavých lidí.

      Vymazat
  3. Moc se těším na avízovaný report z Izraele :-). Jinak bych uvítala vysvětlení termínu play-dates...V uvedeném kontextu nevím, co si pod tím předstait...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Playdate je něco jako rande s kamarádkou za účelem toho, aby si děti společně hráli. U nás se to samozřejmě taky dělá, ale mám pocit, že si tahle dostaveníčka v Americe plánují častěji. Maminky se s dětmi navzájem navštěvují a připravují dětem program.

      Vymazat
  4. diky za krasne rozhovory..
    na izrael se take moc tesim

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky! Rozhovor s Leou z Izraele vyjde příští pondělí. Snad se ti bude taky líbit.

      Vymazat
  5. A já se Izraele taky nemůžu dočkat a jsem taky moc zvědavá, jak moc se blíží k Tvému vlastnímu přístupu k mateřství.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Lea je z nábožentějších kruhů, o to víc je ten rozhovor zajímavý. Jsem zvědavá, jak na něj budete reagovat.

      Vymazat