úterý 8. července 2014

Osmdesátý třetí týden

Tentokrát jsem Erwína fotila s dárkem od kamarádky Žanety. Tyhle chytré Montessori kartičky, které mu vlastnoručně vyrobila, od ní dostal už k prvním narozeninám. Donedávna jsem je měla schované, abych je ochránila před kompletní devastací, než si s nimi bude umět opravdu hrát. Moc se mu líbí a často teď vyžaduje, abych je vyndala z pytlíku a skládali jsme si je spolu. Pexeso ještě hrát nemůžem, ale už přišel na to, že se malá a velká zvířátka mají dávat k sobě. A taky se naučil poznat hada a hrocha. Pro městské dítě poměrně nepodstatná informace, ale až půjdem do zoo, třeba se to bude hodit... Na návštěvách u babí pobral dětská slova jako je "hačí, hají a ham". Sice je před ním nepoužívám, ale přiznávám, že když se se mnou o něco dělí, řekne ham a otevře pusu, abych ji taky otevřela a pak mi do ní něco šoupne, je to moc roztomilý. Nebo když si dá na hromadu několik měkkých hraček, lehne si na ně a řekne hají. Taky začal registrovat na nebi letadla a v neděli si poprvé všimnul měsíce. A když jede vlak, začně dělat š-š-š-š-š-hů. Poslední dobou je čím dál víc mazlivější. Rád mě hladí a kráká ve vlasech. Minulý týden mě omylem při krmení kousl, až jsem z toho vyjekla. Od té doby jemoc opatrný, aby mi zase neublížil. Je to takový něžný a miloučký dítě a my jsme z něj občas úplně vedle...


Na fotce je vidět první odřený loket. Vpich po čtvrté hexavakcíně, kterou dostal minulý týden, naopak vůbec vidět nebyl.
---
Tričko Lindex, kraťasy Mothercare.

7 komentářů:

  1. To je přesně důvod, proč se u nás ujaly. Jednak jsou krátká a jednoznačná ("ham" oproti "otevři pusu a sněz to") a dítě jim, podle mě, líp a dřív rozumí, jednak je brzo začne samo používat a to je super. I když to není žádná estetická hitparáda :D ono taky dost záleží, jestli něco dítě dělá ochotně anebo ne... zrovna s jídlem, sezením a spaním máme dlouhodobě problémy, takže se člověk snaží maximalizovat účinek všemi způsoby :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je pravda, že Erwín s jídlem ani se spaním problém nemá. Řeknu: "Jde se jíst" a on si to maže ke svý židličce a okukuje, co tam na něj čeká. Bez mé pomoci se nají už několik měsíců, takže na ham není kdy. Stejně tak se spaním. Když je čas jít na kutě, vezmu ho do náruče, on se ke mě přitulí, natáčí si na prst moje vlasy a já ho položím do postýlky, kde většinou lehne a spí. Případně si tam ještě něco kutí, ale mě už k tomu nepotřebuje. Když to přetáhnem a pláče, chvíli ho chovám. Zakončím to "příkazem" "spinkej" a je to.

      To jsem ti asi velkou radost neudělala. co? :)

      Ale hají a hačí je z jeho úst roztomilý, to přiznávám.

      Vymazat
    2. Tak já musím uznat, že mě to nepřijde roztomilý :-) jediný co jsem vpustila do slovníku je ham. Tuhle kamarádka řekla čudleti hačni si a on koukal jak z jara co se po něm chce.

      Vymazat
    3. Já tak na něj právě vůbec nemluvím, takže když se s tím vytasil sám, přilo mi to hezký. Asi i ve spojení s tím, co u toho zrovna dělal. Když na něj lidi mluvěj dětskou řečí, taky neví, co po něm chtěj. Vypadá pak, že neumí do pěti napočítat a přitom by stačilo říct kytka místo kítí a jídlo místo papú a měl by v tom hned jasno.

      Vymazat
    4. Já si zase myslím, že to hačí a hají má také své opodstatnění. Děti se to ryhleji naučí říkat a tak si rychlejí umí říct co sami chtějí. Ale beru to jen podle sebe, nic jsem si o tom nenastudovala... tak se třeba podle modernich metod pletu. Když mi Kubík, řekne "ham" tak vím, že má hlad a že jsem pitomá matka, která mu zapoměla dát svačinu :o) i on má radost, že se mnou už nějak domluví.

      Vymazat
    5. Samozřejmě vůbec nikomu neupírám právo na dětský jazyk. Mě to ale holt nejde a i když někteří psychologové říkají, že je to pro děti přínosně, vycházím z toho, že v jiných jazycích dětská slova neexistují a děti tím taky netrpí. Takže to nelámu přes koleno a mluvím na něj, jak jsem zvyklá.

      Erwín je navíc od mala třeba s jídlem přesně načasovanej. Už jako mimino se na kojení budil téměř s minutovou přesností. Já to mám stejně. Jím v devět, dvanáct, tři, pět až šest a pak třeba ještě jednou podle velikosti večeře. Jinak mi klesne cukr v krvi a není se mnou kloudná řeč. Erwín je se mnou sladěněj a jíme spolu. Jak jsem psala výše, řeknu, jde se jíst a je to. Několik měsíců už jí úplně sám, takže na „ham“ ani není příležitost.

      Vymazat
  2. Právě. My se s Erwínem krásně dorozumíme. Prostě mi tahle slova nějak nejdou a tak jsme se s tím poprali po svém.

    Ta stránka s angličtinou vypadá zajímavě. Díky za tip. S Erwínem se zatím akorát díváme na Peppa Pig v originále, protože se nám to víc líbí a posloucháme nějaké CD s anglickou hudbou. Kroužky zatím neřešíme. Začne později ve školce. Nejraději bych ale měla třeba americkou kamarádku s dětmi, aby Erwín nasál jazyk přirozeně.

    OdpovědětVymazat