pondělí 23. listopadu 2015

Jedeme v tom spolu









Poslední dobou mě stále víc znepokojuje stoupající nevraživost vůči ostatním. Samozřejmě, že některé obavy chápu, ale nenávist se nenávistí porazit nedá. A nálada společnosti a některých našich politických „špiček“ mě upřímně děsí víc, než nebezpečí, které nám hrozí zvenku. Copak to Evropa relativně nedávno nezažila? Copak jsme už u nás hromadně neobviňovali a neperzekuovali Židy, Romy, homosexuály, tělesně a duševně postižené, sociální demokraty, církev, buržoazii, imperialisty...?!? A pomohli jsme si? Opravdu si musíme vždycky najít nějakého pofiderního nepřítele a upnout svůj strach na něj, místo toho, abych řešili reálné problémy a nenechali sebou manipulovat šikovnými politiky? A jsou skutečně životy všech těch rozhněvaných diskutérů a obránců „našich tradic“ a „národa“ v takovém ohrožení, že musí bít na poplach tak vulgárním způsobem?  A do svého iracionálního strachu a rozhořčením nad nespravedlností zahrnout kromě výše jmenovaných třeba i umělce, seniory a mámy, co cestujou MHD? Pořád se mi chce věřit, že rozumná většina ve společnosti převyšuje počet těch, kteří si nevidí na špičku nosu a mají potřebu se slepě proti někomu vyhraňovat. Jsme jen prostě trochu míň vidět. A i proto jsem se rozhodla podpořit kampaň HATE FREE CULTURE s názvem Jsme v tom společně, která chce upozornit na to, že terčem nenávistných internetových diskusí se může stát opravdu kdokoliv. Příště klidně i vy.

11 komentářů:

  1. Radu, tleskám! Fandím a podporuju!

    OdpovědětVymazat
  2. Fandím téhle kampani! :)
    To je právě ten problém, že jsme míň slyšet... jenže to je děsně těžký změnit, protože v tom je právě tak trochu povaha těch dvou pólů. Fandím všem, kdo se snaží, aby i ta druhá půlka začala být pořádně slyšet!
    Nepotkáme se ve čtvrtek na Žijeme tu spolu? T.

    OdpovědětVymazat
  3. Už včera jsem si fota všimla, zároven jsem byla ráda, že se téma dnešního světa - uprchlíci, teroristi atd neobjevují na těchto mateřských blozích, jsou pak jen ošklivé diskuze a člověku je hůř a hůř. Pravda je že i já jsem v šoku, někteří známí, ženy, alternativci, matky velmi ostře vystupují na sociálních sítích, prostě je nepoznávám. Vůbec mi to nesedí k vegetariánům, ekologům, alternativcům co neposílaj děti do školy,....a najednou taková nenávist z nich číší, nebo to vše dělá strach?

    OdpovědětVymazat
  4. Už včera jsem tuhle kampaň objevila v Lidovkách! Hned jsem Vás tam poznala!!
    Fandím!!!

    OdpovědětVymazat
  5. Je mi z toho smutno! A je mi těch lidí líto, protože kdyby byli šťastní a spokojení, neměli by tohle zapotřebí.. :( chjo! Bohužel asi nejde jen o to, aby se nad sebou zamysleli.. Každopádně je super, že jste se do takového projektu zapojili, tleskám! :)

    OdpovědětVymazat
  6. Kampaň jsem viděla a viděla jsem všechny fotografie... samozřejmě jsem proti veškerým těmhle "názorům", kdy člověk soudí aniž by věděl apod. Nesouhlasím s rasovým podtextem ani s náboženským, neházím všechny do stejného pytle. Avšak ne všechny názory v kampani se mi zdály optimální.... upřímně, slečna Myslivcová, která se veřejně projevuje proti silnějším slečnám, chudým lidem (a to jsme proti ní a podle ní asi všichni) mi na základě jejího vyjadřování nepřijde jako příklad, na kterém ukazovat, že je "lidi hejtujou". Kdo chce příkladem býti, měl by příkladem jíti... a to zrovna u ní absolutně nesedí.
    Getmovin by Deni

    OdpovědětVymazat
  7. Vidím to podobně, tleskám a fandím:-).

    OdpovědětVymazat
  8. Skvělý počin. Doufám, že splní svůj účel. Moc fandím.

    OdpovědětVymazat