čtvrtek 5. listopadu 2015

Podzimní dýňové hody

Doma se nám poslední dobou nějak nahromadily dýně. Je to i díky focení Erwína s miminem, které nedávno procházelo právě prenatální dýňovou fází. Je pak vždycky trochu morbidní se do ovoce a zeleniny, které mělo představovat naši nastávající dceru, zakrojit, ale vyhodit je, je taky škoda, tak holt nastal čas je zpracovat. A protože jsem teď trochu zpomalená, potřebuju si vaření dobře naplánovat. Projela jsem svoje oblíbené i nové dýňové recepty a ráda se s vámi podělím o svoje kulinářské plány. Třeba vás nějakou dobrotou taky inspiruju.



Jednoduchou variantou, jak zpracovat dýni je udělat z ní polévku. Hodí se k tomu především dýně hokaido a podle vlastní zkušenosti vím, že jim můžete před vařením upéct nebo rovnou i se slupkou nakrájet a hodit do hrnce. Letos zkusím i máslovou a muškátovou. Do polévky můžete přidat brambory, batáty, mrkev, rajčatovou passatu nebo třeba kořenovou zeleninu. Každá varianta sklidí úspěch. Před Erwínem jsem měla ráda thajskou s červeným kari, o které jsem psala tady. Teď pálivé kari vynecháváme a i tak je moc dobrá. Polévku ale můžete ochutit i indickým kari nebo rozmarýnem či tymiánem a šalvějí a pak ji třeba zjemnit smetanou nebo kokosovým mlékem. Pokud potřebujete konkrétní recepty, zkuste tyto: Dýňová kari polévka z blogu Mámou stylově, krémová dýňová polévka od Jedenácti koček a polévka z pečené dýně od Maryny. A ještě několik zajímavých variant z Pinterestu: Creamy Roasted Root Vegetable Soup With Za’atarRoasted Butternut Squash Soup with Sage & Toasted Squash SeedsRoasted Butternut Squash and Red Lentil Soup a hutnější Butternut Squash Black Bean Chili.

Poslední dobou jsme si u nás oblíbili zapékaná jídla. Na přípravu bývají jednoduchá a díky pečení se chutě krásně smíchají a zintenzivní. Navíc se najednou udělá hned několik porcí, které nám vydrží i na několik dní. A i tady se dá dýně krásně použít. Loni jsem zkoušela Cheesy Millet-Stuffed Butternuts with Shiitakes and Kale Pesto. Udělala jsem ji s žampióny a bez pesta a všem nám moc chutnala. Místo jáhel můžete použít i kuskus. A ten pak jindy třeba připravit v blízkovýchodní variantě (já třeba usmažím cibuli, čenek a zázvor, přidám kumín, koriandr, kurkumu a pak zeleninu podle chuti například kousky dýně, mrkev, papriku, rajčata v plechovce nebo passatu a cizrnu. Ochutím solí, pepřem a skořicí a na konec přidám rozinky a další sušené ovoce a oříšky + čerstvou petržel a koriandr) a směs pak můžete smíchat s kuskusem a dát do vydlabané dýně k zapečení. Lze přidat i fetu a kozí sýr. Tady je podobný recept s quinou - Quinoa Stuffed Acorn Squash. Z dýně můžete ukuchtit i krémové lasagne. Já je zkoušela jen jednou a byly na nás příliš sladké, jako by to bylo dětské jídlo. Ale třeba Roasted Garlic Spaghetti Squash Lasagna Boats z fotky vypadají tak dobře, že se mi úplně sbíhají sliny. Děti by u tohoto jídla mohla zaujmout striktura špagetové dýně. Jako skvělá a chutná rychlovka vypadá i Dýňový koláč s Lučinou z blogu Laskominy od Maryny.

Pro odlehčení pak můžete zkusit některý ze salátů, mezi jehož ingredience patří i dýně. Na obrázku je Autumn Salad with Pumpkin, Brussels Sprouts and Tahini Sauce (recept je sice v polštině, ale z fotek lze ingredience odtušit). Náš oblíbený je French Lentil & Roasted Vegetable Salad, který je výborný třeba ke grilované rybě. Pečenou dýni ale můžete klidně přihodit skoro k jakémukoliv oblíbené salátu. Dýně je skvělá na pečení moučníků, ale z toho by byl další článek. A taky bych si pak musela jít koupit něco k jídlu, protože dívat se na všechny ty lákavé dobroty, nejde bez něčeho k zakousnutí vydržet!
---
Co vy a dýně? Jak ji nejčastěji vaříte u vás doma? 

3 komentáře:

  1. Klasickou polévku a teď se chystám na muffiny z blogu Pradobroty :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Polívka je sázka na jistotu. A na muffiny jsem zrovna dneska taky narazila a přidala si je na Pinterest. Kdysi jsem je už pekla a byly moc dobrý.

      Vymazat
  2. Dýňová polévka je moc dobrá. Dělám ji každý podzim a nikdy nezklame. Jen práce s dýní je docela náročná. Špatně se krájí, jak je tvrdá. Chce to mít opravdu kvalitní a ostrý nůž , aby to šlo alespoň trochu dobře.

    OdpovědětVymazat