pondělí 29. května 2017

Vítězství nad (jarní) únavou / Recenze knížky

Už jsem se v životě několikrát přesvědčila, že náhody neexistují. Je jen potřeba mít oči otevřené a ve správnou chvilku si signálu z vesmíru všimnout. Myslím to samozřejmě v nadsázce, ale už se vám určitě taky stalo, že jste ve správnou chvíli "úplnou náhadou" potkali někoho nebo narazili na něco, co vás navedlo na správným směrem. Na mě takhle před několika týdny v knihovně z regálu právě vrácených knih vyskočila knížka Jak zatočit s únavou. A možná to opravdu bylo znamení z nebes. S únavou bojuje asi většina z nás. A asi jako já ji v krizi zaháníte něčím sladkým. Já přeslazení často následně vyvažuju něčím slaným, protože sladké vlastně moc nemusím. Když mám špatný den, protočím tuhle kombinaci i několikrát a nemusím vám určitě říkat, že mi pak nebývá úplně nejlíp. K tomu se občas ze stresu projídám k totálnímu útlumu. Tělo je unavené, kila přibývají, frustrace roste. Vím, že to je to nejhorší, co můžu udělat, ale na změnu mi prostě nezbývá energie. Tahle knížka mi připomněla, že bych to ale udělat měla.

Autorka knihy Sohere Rokedová je lékařka. Při své praxi se tolikrát setkala s úplně vyšťavenými pacienty, jejichž testy nevykazovaly žádnou abnormalitu, že se rozhodla téhle záhadě přijít na kloub a pomoct jim i sobě. V knížce nabízí třítýdenní očistnou kůru. Součástí programu je i zavedení pravidelného pohybu, vydatného odpočinku a pročištění negativních emocí. Tak ráda bych kůru podstoupila a když jsem knížku četla, měla jsem pocit, že to zas tak těžké není. Na to konto jsem se pár dní pozorovala a zjistila, že záchranu hledám právě v "zakázaných" potravinách. Trochu jsem ztratila víru, že bych třítýdenní program zvládla. Posuďte sami:

První "zaškolovací" týden:
1. Vydatně snídat, ideálně si dopřát jídla bohatá na bílkoviny
2. Spořádat alespoň pět doporučených porcí čerstvé zeleniny a ovoce
3. Vypít 1,5 vody
4. Vynechat mléčné výrobky, alkohol, kávu, černý čaj, brambory, bílou rýži, bílé těstoviny, slakosti, pšenici, polotovary a cukr
5. Každý den cvičit nebo alespoň vyrazit na procházku (ideálně do přírody)
6. Každý den chvilku relaxovat
7. Zaznamenávat pokroky

Následující dva týdny se vymění dvě jídla denně (ideálně snídaně a večeře) za tekutá, jako jsou smoothies a polévky. Přidá se cvičení a boj s negativní emocionální energií. Ačkoliv si nejsem jistá úspěchem, zkusím kůru podstoupit. Pro začátek si s Typoškou dopřejeme relaxační pobyt v Rezortu Svatá Kateřina, dárek od mojí mamky, kde strávíme tři slastné dny (bez dětí). Doufám, že mi zdejší klima, odpočinek a zázračná voda pomůže zklidnit mysl a následně ustojím tři týdny omezování ve jménu lepších zítřků. Pro případ, že to zas tak lehké nebude, jdu tady s kůží na trh a budu se s vámi příští měsíc každý pátek dělit o svoje pokroky a poznatky. Jsem zvědavá, jestli budu po třech týdnech opravdu tak svěží (a o nějaké to kilíčko lehčí), jak autorka slibuje.  Co vy, nepřidáte se? 

11 komentářů:

  1. Já bych se i přidala, ale bod číslo 4 je velmi limitující. Vlastně kromě toho ovoce a zeleniny už toho moc nezbývá. Umřela bych hlady. Bez cukru i bez alkoholu bych žít dokázala (dočasně), s tou kávou bych teď asi měla trochu problém. No... jsi odvážná. Držím ti palce a doufám, že se dostaví očekávaný výsledek!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Souhlasím a sama nevím, jak to dám. Pro mě je asi nejhorší představa tekutých snídaní. Smoothie mi chutná jako rychlá sváča, ale nemám pocit, že bych se z něj nějak výrazně nasytila. A pak ta káva samozřejmě...

      Vymazat
  2. věřím, že s dětmi se člověk k dostatečnýmu odpočinku nedostane skoro nikdy, ale taky věřím, že to, čím živíme tělo, se na něm odrazí velmi, takže vyřazení některejch věcí z jídeníčku a zařazením jinejch určitě ta chybějící energie přijde. držím palce ať vydržíš! změny můžou přicházet s malým zpožděním, tak to nevzdávej, kdyby se chvíli nic nedělo, anebo byla únava větší.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky za povzbuzení! U mě je právě paradx, že se vyspím dost. Obě děti spí už nějakou dobu celou noc a někdy dám i devět hodin spánku. I tak jsem pak ale unavená. Přes den teď tláskám páté přes deváté, energii na děti naháním cukrem a kafem a cukr v krvi lítá nahoru dolu. Zeleniny a ovoce málo a chudák moje tělo se s tím musí se vším pravidelně vypořádávat. Věřím, že tahle kůra bude dobrý začátek ke změně.

      Vymazat
  3. Šla bych do toho, ale bez mléčných výrobků? Co si dát k snídani za bílkoviny? Kus masa?? Jinak jsem na tom stejně - tři děti, do práce vstávám na šest, jsem vyšťavená strašně....

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky mi bude sýr a jogurty chybět. K snídani se dají jíst vajíčka se zeleninou, uzeny losos, nějaká šunka, pokud ji jíš. Můžeš to prostřídat s ovesnou kaší s neméčným mlékem. Horší pro mě bude ten další týden, kdy bych měla snídat tekutě... Doufám, že se potom budu cítit líp...

      Vymazat
  4. Radko, ja na jare zkousela cistici dietu jen s ryzi natural a postupne pridavat zeleninu. Vydrzela jsem jen tyden, s jednim ditkem se to dalo. Jak se vratily holky z hor. byl konec. ten stres z jejich sporu a z casovych planu byl proste moc velky.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Toho se taky bojím. Zjistila jsem, že s kafem jsem o dost lepší rodič... :)

      Vymazat
    2. Tak až bude Erwin na prazdninach u babicky. S jedním ditkem to jde opravdu snaz.

      Vymazat
    3. Jdu do toho hned. Po odpočinkové přípravě ve Svaté Kateřině lepší doba na nějaký čas nebude. I když bez dětí by to samozřejmě bylo o dost lehčí...

      Vymazat
  5. Já bych nedokázala bez alkoholu a kávy žít. Nejsem na nich závislá, ale když bych si je nemohla dopřát, tak bych neměla ze dne takovou radost. Pití kávy je skoro jediný okamžik, kdy se přes den zastavím a k pěknému večeru ve dnou nějaká ta červená vína patří.

    OdpovědětVymazat