pondělí 9. prosince 2013

Erwínův narozeninový dort

Několik z vás vyslovilo přání získat recept na Erwínův narozeninový dort. Ráda se s ním podělím. Použila jsem těsto na banánový chleba, jehož recept jsem získala ještě v minulém století od jedné Američanky. Tvrdila, že je to ten nejlepší recept na banánový chleba, co existuje. To tvrdí kde kdo, já ale můžu po několikaletém odstupu tento výrok jenom potvrdit. Recept už jsem i mnohokrát poslala dál, protože banánový chlebíček je šťavnatý a opravdu chutná po banánech.

BANÁNOVÝ CHLEBÍČEK

1/2 hrnku másla
1 hrnek cukru
1 vanilkový cukr
2 vajíčka
4 zralé rozmačkané banány (čím zralejší, tím lepší)
1 lžička prášku do pečiva
1/2 lžičky sody
1 lžíce smetany
2 hrnky hladké mouky (mně se osvědčila i chutná a zdravější kombinace 1 hrnek hladké a 3/4 hrnku celozrnné žitné mouky)
---
Můžete vhodit i hrst nalámané čokolády nebo oříšků. Lžičkou "rumu" ovšem taky nic nezkazíte. 

Ve velké míse utřete máslo a cukr. Pak přidáte dvě vajíčka a po smíchání rozmačkané banány. Vsypete prášek do pečiva, sodu a lžíci smetany (Tu lze vynechat. Když mi byl recept předáván, jeho autorka mi vysvětlovala chemickou reakci, která proběhne mezi sodou a smetanou pro kypřejší těsto. Mně se mnohokrát povedl i bez ní.) Pak přidáte mouku, smícháte a je hotovo. Těsto obvykle peču ve formě na srnční hřbet. Tentokrát jsem ho vlila do třiceticentimetrové dortové formy a pekla na nejnižší příčce 45 minut při teplotě 150℃. Každá trouba je ale jiná a já si moc netroufám generalizovat. Jeden trik vám ale poradím, pokud se vám těsto před dopečením začne připalovat, přikrejte formu alobalem. Po vychladnutí jsem z těsta vyřízla pomocí formiček na tvarování pokrmů menší korpusy. Kvůli větší fotogeničnosti jsem dortík polila tenoulilinkou vrstvou čokoládové polevy.

11 komentářů:

  1. Malej je božan a dort vypada uzasne, musim ho zkusit ! Dodatecne vsechno NEJ...

    OdpovědětVymazat
  2. Aha, a já myslela, že bude recept na ten velký čokoládový :)

    OdpovědětVymazat
  3. Tak to je skvely napad! Banana bread podle Tveho receptu urcite vyzkousim!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zatím všem moc chutnal a to už ho peču přes deset let. Sama banány nemám ráda, v téhle formě mi ale vůbec nevadí. :)

      Vymazat
  4. Vyzkoušeno! Je vážně výborný, zakládám mezi oblíbené recepty! Ještě jsem přidala do těsta mleté mandle, co mi zůstávají po výrobě mandlového mléka, mňam. Jen příště dám poloviční množství cukru, na mě je dost sladký. Díky za recept!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem moc ráda, že ti chutnal! S mandlemi musel být taky moc dobrý. A je pravda, že když jsou banány zralejší, cukru stačí míň. :)

      Vymazat