středa 15. července 2015

TO CHCI! / PUPEK POD KONTROLOU

Břicho mi roste a já se občas děsím, jakých rozměrů zase dosáhne. Erwíňák si to u mě tak pěkně zabydlel, že to tenkrát vypadalo, že nosím nejmíň dvojčata. Je pravda, že jsem většinu váhy porodila, ale i tak mi zůstalo něco navíc, co pak ne a ne dolů. Přitom jsem si během těhotenství nijak zvlášť nedopřávala. Jedinou slabinou snad byly jen ovocné džusy, které jsem v létě docela hodně pila. Vím, že je to hodně daný geneticky a já jsem v těhotenství holt asi ten případ, co projde kolem jídla a hned mi naskočí nějaký ten gram. Striktní dieta není samozřejmě v mém případě vůbec na místě. Přesto bych měla ráda váhový přírůstek a příjem všech potřebných živin pod kontrolou. Vracím se tedy ke své instagramové dietě, o které jsem psala na konci tohoto článku. Jsem prostě vizuální tvor a vidět, co jím, je pro mě nejlepší způsob, jak mít příjem jídla pod kontrolou. Líbí se mi koncept diety podle barev. Myslím si, že když zahrnete do jídelníčku všechny barvy, dostane se vám všech potřebných živin. A bez stresu.

Protože si ale nechci zahltit Instagram fotkami několika jídel denně, rozhodla jsem se vyhledat nějakou šikovnou aplikaci, která mi pomůže jídelníček zaznament. Hledáním jsem strávila snad celé dopoledne. Když už jsem to skoro vzdala, narazila jsem na aplikaci TwoGrand, která přesně splnila moje očekávání. Jídlo si můžete fotit, nebo zapisovat do barevných čtverečků. Můžete si veřejně či neveřejně zaznamenávat i svoji váhu či jiný pokrok, pro který jste se rozhodli. Pro inspiraci můžete podle různých filtrů hledat ostatní zaznamenávače nebo třeba jenom jejich jídla. Mě třeba nejvíc zajímá, co lidi snídají. Svoje oblíbence můžete samozřejmě sledovat a fotky jim komentovat. Aplikace nabízí i možnost svoje denní záznamy sdílet na Facebooku. Toho ale nevyužiju, protože nechci další aplikaci, která bude mít přístup k mým údajům. S tím souvisí i jediná slabina aplikace - totiž, že na počítači se můžete přihlásit pouze pomocí Facebooku a ne přes e-mail, na který jste registrováni. Pro představu přidávám náhled aplikace za jeden den. Jsem estét s lehkou formou OCD, takže pro mě je to jako dělané. A už to přináší své ovoce. Kvůli vzhledu fotek k jídlům přidávám barevné prvky v podobě ovoce a zeleniny a když mám chuť na hrst křupek, zastaví mě, že bych si je musela vyfotit a veřejně sdílet. Díky tomu jím vyváženě a vlastně na ty křupky ani chuť nemám...
---
Co vy? Píšete nebo psali jste si taky někdy deníček toho, co jste snědli? A myslíte si, že byste vydrželi pravidelně tuhle aplikaci používat? Sama jsem totiž zvědavá, jak dlouho to vydržím.

11 komentářů:

  1. Do toho jdu! Tedy od zítřka :-P

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak si me pak najdi a ja te budu bedlive sledovat! Jsem zvedava, co vsechno o prazdninách v mlecnych barech a pri domacim kuchteni zaznamenas!

      Vymazat
  2. Tak už to mám:-D Prave dnes som rozmýšľala nad tým ako by som si mohla zapisovať čo vsetko zbaštím za deň a toto je super :-D Chcela by som zhodit nejake to kilo po porode. ďakujem za typ!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nemáš zač, Xénie. Když tak si mě tam najdi. A s hubnutím poporodních kilíček přeju hodně štěstí. V létě je na to ideální doba, tak se ti to snad podaří!

      Vymazat
  3. Ha ! Též jsem hned stáhla, to je něco pro mě :-) díky za inspiraci a přeju pohodové těhotenství !

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky! Už jsem si tě tam našla, tak snad společně dosáhneme předsevzatých cílů! Hezké léto.

      Vymazat
  4. Teda pokud jsi za den snědla jen to, co je na obrázku, asi bych na tvém místě umřela hlady! Já se neomezeně cpu. Je pravda, že v těch vedrech mám nejvíc chuť na šťavnaté ovoce, ale někdy taky na brambůrky nebo zmrzlinu (hlavně Magnum a Cornetto, tedy zdravotně ty nejhorší varianty). V druhém těhotenství mi břicho vyskočilo rychleji než v prvním, ale teď v 6. měsíci se to docela srovnalo a nemám pocit, že by bylo nějak obrovské. Na váhu radši moc nelezu. S Motýlkem jsem připrala celkem 14 kg, porodila jich 6 a zbytek ze mě hravě vysál během následujících měsíců. Tak doufám, že to zvládne i jeho mladší bráška.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tady jsou teď strašná vedra, takže příjem jídla mám asi trochu snížený. Spíš už mi ale mimino tlačí na žaludek, takže musím jíst menší porce, jinak by mi bylo špatně. A od té doby, co nejím maso, moc chutě na sladké nemám. Sice si občas ráda dám s Erwínem v kavárně nějaký ten dortík (většinou napůl), ale to je spíš společenská záležitost. Přestala jsem taky jíst zprocesovaná jídla (která jsou většinou taky masová) a tím si vytříbila (nebo spíš zcitlivěla) chuť. Když jím tyhle zmrzliny, úplně cítím, jak mi ten ztužený tuk obaluje pusu a vůbec mi to nechutná. U vás se ale možná tyhle pochoutky ještě vyrábí opravdu ze smetany a pak chápu, že si je s chutí dáš. My v Praze chodíme jenom do ověřených podniků. :)

      A co se týče břicha, ačkoliv jsem za poslední dobu skoro nic nepřibrala, břicho už mám skoro jak v šestém měsíci. S Erwínem jsem přibrala 20 kilo, tak doufám, že to tentokrát bude míň. A kdyby ne, tak to se dvěma prckama určitě obě rychle vyběháme. Měj se hezky!

      Vymazat
  5. Zajímavá aplikace, mě to přišlo stejně, že jím docela málo jako vždycky a stejně strašně přibírám. Tedy, mě se to zdálo ok, kdybych se nevážila .-)) s prvním 20, a teď už asi skoro taky... už se totiž nevážím .-)) Ty jsi hubeňounká, tak holt to bříško bude rychle vidět, tak hlavně pohodičku a zdraví :-) Bára

    OdpovědětVymazat
  6. Hmm, já bych to asi nevydržela, dokumentovat, co sežeru :( A vypiju. Taky čekám druhé miminko, s dcerou jsem přibrala jen asi 8 kilo, to bylo hned pryč a po šestinedělí jsem byla v mínusu. Teď dva měsíce před porodem mám břicho mnohem větší než s prvním, tak snad se ještě nezdvojnásobím. Nechápu, kam až to břicho může narůst :) Takže buď zdravá a dobrou chuť :)

    OdpovědětVymazat
  7. Já jsem v těhotenství svoji váhu neřešila. Užívala jsem si toto období a jedla jsem to, na co jsem měla chuť. Všichni mě ujišťovali, že s miminkem půjdou kila dolů a měli pravdu. Na hubnutí je pak času dost. V těhotenství jsem si koupila pohodlné oblečení , aby mě přes břicho nic netlačilo. Taky jsem měla před porodem pořádné břicho, ale naštěstí bylo léto, takže jsem mohla nosit šaty. Po šestinedělí jsem začala z hubnutím a za pár měsíců jsem se dostala na svoji původní váhu. Po druhém těhotenství to snad taky tak dobře zvládnu.

    OdpovědětVymazat