pondělí 9. listopadu 2015

Jméno pro Adélku

Chtěla bych pro Adélku pěkné silné jméno. Ideálně s příběhem inspirativní a okouzlující ženy, která ho nosila před ní. Dlouho jsem měla vyhlídnutou Lilith, první ženu Adama, která mu ovšem z ráje prchla. Ta se ale bohužel k mému současnému příjmení moc nehodí. Navíc by v Čechách vyzněla příliš neobvykle. Ostatně jako skoro všechna jména, která jsem si nastřádala do zásoby, a která nakonec nevyužiju...

Alma - po Almě Mahler, která popletla hlavu kde komu. Provdala se třikrát - za Gustava Mahlera, Waltera Gropia a Franze Werfla. Kromě toho měla románek s několika dalšími zajímavými muži. Oskar Kokoscha si dokonce po jejich rozchodu udělal její loutku v životní velikosti, s kterou pak chodil třeba do divadla. Kromě toho, že byla bezesporu šaramantní, okouzlovala muže i svým intelektem a hudebním talentem.

Anna / Anna Marie - po mých (a Typoškových) babičkách. Typoška mi ale (bohužel) ani jednu variantu neodsouhlasil.

Eleanor - po Eleanor Roosevelt

Emily - něžné jméno, které nosila třeba Emily Greene Balch - jedna z držitelek Nobelovy ceny za mír.

Frida - před několika lety mě učaroval tragický osud i obrazy Fridy Kahlo. Adélce bych sice přála stejnou houževnatost, ale lehčí úděl. I tak ale tohle jméno do užšího výběru neprošlo...

Gala - uhrančivá žena a múza Salvatora Dalího (a mnoha dalších).

Helena / Helen - dcera Dia a taková krasavice, že se kvůli ní rozpoutala i válka. Další inspirativní jmenovkyní je Helen Keller - hluchoněmá sufražetka, pacifistka a bojovnice za práva dělníků.

Manon - Tak tohle je jasný. Manon je můj osud, Manon je můj osud. Manon je všecko, co neznal jsem dosud. Manon je první a poslední můj hřích, nepoznat Manon, nemiloval bych.

Rania - současná jordánská královna, která usiluje o lepší postavení žen v islámském světě a zlepšení vzdělání dětí. Její jméno v překladu navíc opravdu znamená královna, takže nositelku předurčuje k velkým činům.

Rosa - po Rose Parks, která odmítla za segregace v Americe uvolnit svoje místo v autobuse a raději se nechala zabásnout, než aby ustoupila. (A v poslední době i po další inspirativní a velešikovné ženě Rose Mitnik.)

Sofie / Sophia - na tohle jméno jsem měla zálusk asi patnáct let. Znamená moudrost a navíc by mi připomínalo moji první cestu za dobrodružstvím a návštěvu istambulského chrámu Hagia Sofia. Bohužel je poslední dobou Sofií/Sophií tolik, že by nebylo moc originální mít další.

Tekla - jméno mojí prababičky, která byla pojmenovaná po rané řecké světici. S nějakým exotičtějším příjmením by zněla zajímavě. S tím mým spíš komicky.

---
A která jména tedy zatím zvažujeme? To si zatím nechám pro sebe, ale pokud máte v merku nějaké pěkné dívčí jméno, budu ráda za inspiraci! 

56 komentářů:

  1. co noemi? tea..
    anicka se mi take libi.
    jsem rada za tu ruznorodost (ze uz se nemusi potkat trikrat marie, katka, lenka, atd. :-) v jedne tride)
    a mam rada spise dlouha poeticka jmena, partner by volil kratka a uderna:-)
    pro inspiraci.. do skolky s nami chodi ronja, frida, alma, hermina, ameli, tamar, lara, magali :-)
    mejte se dobre

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Noemi mi zní spíš jako jméno pro starší paní, i když jsem ho taky zvažovala. Thea zase nejde k mému velmi krátkému příjmení. Jinak máte nějakou progresivní školku s takovými jmény. Anebo je to možná už běžné a já jen pořád žiju v domnění, že těch "exotických" jmen není tolik. Jinak díky a taky vám přeju hezký podzim a zimu!

      Vymazat
  2. Lada, Jindřiška, Justýna, Rebeka, Isabela, Jasmína

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky hezký výběr! Na mušce jsem z nich měla Rebeku a Isabelu, ale nakonec taky neprošly do užšího kola.

      Vymazat
  3. Teda, to jsou krásná jmena! Lilith jsem jeste neslyšela, ale je nadherne... líbí se mi, jak pokukujes po jménech s příběhem, u nas je to taky tak, Eleonoru máme po prababičce :) Anna / Anna Mária a Sophia jsou take krásná, ale je jich opravdu uz nějak moc... Jsem zvědavá, jake jmeno nakonec vyberete :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem taky zvědavá, jak se bude jmenovat. Asi si zase počkáme až se narodí a pak se rozhodneme. Eleonora je krásná.

      Vymazat
  4. Teraz sa sice nestretaju 3 Katky, Zuzky, Lenky v jednej triede ale mame nespocetne krat Emmu, Sophiu, Lilian, Caroline, Susane a v spojeni s prezviskom je to niekedy na pobavenie. Taka Jacquelline Kukuckova je terno. Magali Novakova uzasne. Nic v zlom ale podla mna mame my Cesi a Slovaci pekne mena a skoda je ze ich zabudame. Mne osobne sa pacia mena, kde sa daju pouzit zdrobneliny napr. Janka, Zuzka. U takej Magali si neviem ako ju oslovuju,ked ju chcu milo oslovit Magalicka ;-). Adelka je krasne meno a skoda ze je len temporarne :-). Hela

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ona zni docela vtipně i taková klasická "Králová Alžběta".

      Naše holky mají méně častá jména a stejně obě ve školce mají jmenovkyni.

      Všechna tvá jména jsou krásná. U některých bych se bála, že je nebudou lidé umět napsat. Nevím, jestli to je náhoda, ale u našich dětí jména fakt odpovídají charekteru. Jů je spravedlivá, Jó je bezva holka. Jáík, který je pojmenovám po svém strýci, je mu opravdu v mnohém podobný. Možná si to ale jen namlouváme.

      Vymazat
    2. Helo, já proti cizím jménům zas tak vyhraněná nejsem. Sama sice úplně nějaké exotické nechci, ale vůbec mi nevadí, když si ho někdo vybere. A ta "česká a slovenská" jména stejně česká a slovenská nejsou. Třeba Jana je z hebrejského Jochanan a Zuzana je odvozená od Šošany. Dřív možná taky byla brána jako neobvyklá a divná a dneska se nad nimi nikdo nepozastavuje. Ale máš pravdu s tím oslovováním a se zdrobnělinami. Já jsem Radka právě kvůli tomu, že moje mamka to u svého jména cítila jako handicap a chtěla mi dát nějaké tvárné jméno. A jak už jsem někomu psala, Adélka se nám líbí, ale Adéla se nám zdá taková moc tvrdá.

      Vymazat
    3. Evo, chtěla jsem do budoucna zaznamenat, nad kterými jmény jsem přemýšlela. Nakonec to asi ani jedno z nich nebude. Počkám si, až se mimi narodí a pak se rozhodnu. Taky věřím na nomen omen a chtěla bych, aby to jméno nějak korespondovalo s charakterem/vzhledem dítka. Snad se trefím, jako vy. :)

      Vymazat
  5. Moje favoritka by byla Ester nebo Rachel (kdyby to šlo k našemu příjmení, takže nic), Alžběta, Anastázie, Anežka.

    Prokop a Tekla by byla vypečená "slovesná" jména k našemu slovesnému příjmení - ten Prokop mě teda trochu mrzí, škoda.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Rachel je moje židovské jméno a Ester je zrovna jedno z těch v užším výběru. Takže trefa! :)

      Vymazat
    2. Mam holcicku Ester a prala bych si pro ni brasku Ervina nabo segru Edit... :) verim, ze vyberete krasne jmeno... :) Alena

      Vymazat
  6. Jen jestli jsi nám nenapověděla obrazem jak se bude Adélka jmenovat :-) Že by Jane? Po Jane Morrisové, která se stala symbolem nadpozemské krásy Hnutí Prerafaelitů :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ha, no vidíš! Ten obraz se jmenuje Lady Lilith, proto jsem ho použila. Na modelku jsem přitom vůbec nepomyslela. Díky tobě jsem zase o trochu chytřejší. A Jane/Jana to nebude. Těch už u Typošků několik je...

      Vymazat
  7. A proč to prostě nebude Adélka???moc krásné jméno. Adam je také moc časté...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Adélka se nám moc líbí. Ale Adéla vůbec. A prostě nechceme svoji dceru ještě ve dvaceti oslovovat, jako by jí bylo pět.

      A četnost Adama jsem podcenila. Myslela jsem si, že vzhledem k tomu, že má svátek 24. prosince, takhle pojmenovávají svoje syny jenom opravdu přesvědčení přívrženci tohoto jména. Vybrala jsem si ho nejen kvůli hezkému zvuku, ale i symbolickému významu. Teprve po několika měsících jeho života se ke mně dostala statistika, která ukázala, jak moc jsem se mýlila... Každopádně je to moc hezké jméno a nelituju, že jsme mu ho dali.

      Vymazat
  8. My mame doma Alexandru,volame ju Saska a mne sa to vzdy velmi pacilo :) V uzsom vybere bola aj Adelka,Klara,Laura,Sara,Karolina,Mia,Natasa,Lucia,Dorota,Linda. Chcela som bezne slovenske meno,z cudzich sa mi pacila
    Larisa,Leila,Celine,Vivian,Deborah,Emily,Flora,Allesia,

    OdpovědětVymazat
  9. Adélka bude výjimečná vším, čím ji obklopíš... Líbí se mi pestrost a všeobjímajícnost, s jakou Erwínovi předkládáš svět. Adélka je už teď žena s velkým potenciálem, jméno nejméno :). Každopádně jsem zvědavá, jak to pojmete!

    Veronika

    OdpovědětVymazat
  10. první žena Adama?jak to, že jsem o tom nikdy neslyšela???

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je ten literárně-mytologický kontext starozákonních příběhů :-)

      Vymazat
    2. Podle židovské tradice měl Adam před Evou ještě jednu ženu. Ta mu ale z ráje frnkla, protože nechtěla "ležet pod ním." On byl takový bezradný bambula. Jediné na co se zmohl bylo, že zvedl ruce k nebi a prohlásil: "B-že, ta žena, co jsi mi dal, utekla." Stejně jako později srabácky hodil to jabko na Evu. Lilith Adamovi po přivolaných andělech, kteří ji měli přivést zpátky, vzkázala, že se za jeho podmínek nevrátí a podle jedné tradice se z ní pak stala démonka. V posledních letech je zase brána jako první žena, která se vzbouřila zavedeným pořádkům a třeba se po ní jmenuje jeden americký židovský feministický časopis. S mým předchozím příjmením zněla moc hezky. Teď už (bohužel) moc ne.

      Vymazat
  11. My mame Stelu s jednim "el" a ve vyberu jmen pro druhou holcicku jsou Gabriela, Isabela, Liliana, Klaudie a Timea.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Až na Timeu jsem nad všemi taky uvažovala. Jsou moc hezká a taková vznešená.

      Vymazat
  12. Tak já jsem asi zaujatá, ale jméno Adéla se vykládá jako ušlechtilá, vznešená bytost. A co se slavných jmenovkyň týče, co třeba Adéla Akvitánská, francouzská královna. nebo Adéla Burgundská, která byla svatořečená, patronka manželství :) No a Adele, zpěvačka, taky není k zahození!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Na Slovensku mame tiez dve zname Adelky. Adelu Ostrolucku milenku Ludovita Stura,velmi vzdelana a vznesena mlada dama a tiez znamu a vseobecne oblubenu moderatorku Adelu Banasovu :)

      Vymazat
    2. Adélka se nám moc líbí, ale Adéla už moc ne. Zní nám příliš tvrdě, ale možná je to i ve spojení s našim příjmením. Každopádně koukám, že zajímvých Adél bylo taky dost. A já si u toho jména přitom vybavím akorát tu masožravou kytku... Díky za osvětu!

      Vymazat
  13. Betty (Alžběta) podle McDonaldové:)- to jsem měla já, ale byl z toho Tadeáš a Matyáš. Líbí se mi i Mia a Adina.Do jména se stejně promítaj rodiče, ne dítě . takže je to buřt... hlavně, aby jí nelezlo krkem:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já si naopak myslím, že jméno může jeho nositele/nositelku inspirovat a i proto bych chtěla svým dětem dát do vínku ke jménu i nějaký hezký příběh. Je pravda, že nakonec se stejně nemusí líbit. To se ale stejně nedá dopředu odhadnout...

      Vymazat
  14. ja som mala dlho namyslene Sylvie/Silvie a Bruno (lebo Lewis Carroll), ale Silvie nepresla cez muza. skoda, lebo teraz by nam to sedelo =)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To jsou oboje taky moc hezký. Když jsme hledali jméno pro Erwína, přes Typošku jich taky několik neprošlo. U některých mě to pořád trošku mrzí, ale s Adamem jsme nakonec spokojení a hlavně se k němu opravdu hodí.

      Vymazat
  15. My jsme šli taky po jménech s příběhem,ale s každou další je to těžší a těžší :-)))Pak u mě hrálo vždy roli,abychom mohli jméno vyslovovat v různých variantách,první máme Marii po mé úžasné babičce,pak Adinu a poslední je Lotynka. Moc se těším na konečný výběr !!! :-) Držím palce,ale stopro to bude to pravé a to vaše :-) Míla

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nakonec jste ale ty jména pro sestřičky vybrali moc hezky! Jako tři grácie... Za nás už Marie neprošla. Adina je moc hezká - jen se tak jmenovala poslední přítelkyně mého prvního muže, než jsme si spolu začali a nějak si to jméno spojuju s ní. Navíc ve svém okolí už jednu Adinku mám. A Lota je taky krásná. Nejde k mému příjmení, ale jinak se mi moc líbí.

      Vymazat
  16. Krásný výběr jmen, hlasuji pro Almu nebo Galu! S tou Sofií souhlasím, dlouhá léta jsem na ni měla zálusk, ale je jich teď tolik! Napadá mě třeba ještě Gréta nebo Belén...
    Já sama mám vybrané pro případnou holčičku jméno už dlouho, ale nechce se mi ho vyzrazovat veřejně. Ale stejně jako Tobě mi byla inspirací vznešená moudrá žena.. věřím, že jména mají svou karmu ;-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně tak. Já si třeba svého jména cením a věřím, že mě v životě ovlivnilo. Gréta se mi taky líbí. Jen se těžko hledají něžnější formy oslovení. Grétička mi nezní úplně nejlíp. A taky už mi jí "vyfoukla" jedna kamarádka... Přeju ti, abys to svoje tajné jméno jednou využila a tvoje dcera se jím nechala inspirovat k velkým činům!

      Vymazat
  17. Moc zdravim :-) Take cekame holcicku a bude to Alice. Drzim palce pri vyberu. Lucie

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Alice je hezký výběr. A přeju hladký průběh zbytku těhotenství završený lehkým porodem!

      Vymazat
  18. my máme taky po mých babičkách Marii a Anně - Marianu. Z tvého výběru se mi asi nejvíc líbí Rosa. Poetické a přírodní.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mám blízkou kamarádku Marianu a tohle jméno si prostě asociuju s ní. Proto mě vlastně ani tahle obrácená varianta Anny a Marie nenapadla...

      Vymazat
  19. Já bych chtěla holčičku od "A", teď mám dva kluky, Alexandera a Adriana.Předvybranou mám Amélii a Ariennu.
    Tady mne zaujala Rania, moc pěkné jméno!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Alexander i Adrian jsou moc hezká mužná jména. Amélie je zase taková jemná, což by byl hezký kontrast k tomu, že s dvěma bráchama by nejspíš byla pěkný divous. Před Erwínem jsem měla v plánu Raniu Sophii. Moc se mi to spojení líbilo. Bohužel to nevyšlo a tak hledám tentokrát jinou variantu...

      Vymazat
  20. ahoj, my mame leu a emiliu. mne sa tiez pacila anglicka verzia jej mena - emily. a emilia sa tesi, ked sa raz vyda, lebo vie, ze vtedy zena spravidla zmeni meno. no podla nej prve meno, a tak sa chce potom volat ela :-))
    zdravu a stastnu dcerku prajeme :-)

    OdpovědětVymazat
  21. Maminka mi dala jméno po sobě (Matilda), chtěla jsem ho dát taky dceři, ale manžel není zastáncem stejných jmen u dětí a rodičů, takže máme Olivii. Přijde mi, že na kluky se jména vybírají podstatně hůř, na holky bych měla vybrané jméno ještě na dalších 10.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Olivie je krásná. Taky jsem nad ní uvažovala. Kdybych měla deset dcer, tak jim taky jména s přehledem vyberu. Krásných holčičích jmen je opravdu hodně. Ale tím, že nejspíš budu mít jen jednu, je těžké vybrat to jedno jediné nejlepší...

      Vymazat
  22. Teda, tolik komentaru, jmena jsou zhave tema! My mame v planu Vilmu, Vilmicku.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky mě ten zájem překvapil. Ale jsem za něj samozřejmě ráda. Vilma je zajímavé jméno. Tak ať vyjde!

      Vymazat
  23. Pro nas u rozhodovani jmena bylo dulezite, aby se to jmeno dalo vyslovit i v anglictine a taky jak vypada v 5. pade, tedy u osloveni. Slovaci maji o starost min, co se toho padu tyce:) V posledni dobe me zaujalo jmeno Aretha.

    OdpovědětVymazat
  24. Mame Ruth a Rachel a verrim, ze na nas jeste ceka Rebeka... Devcata jsou se jmeny spokojena:-)

    OdpovědětVymazat
  25. My mame zatim pracovni nazev Jirinka, prestoze nevime pohlavi (na prvni jsme meli Cyril a nakonec jsme si na nej tak zvykli, ze byval nebyl Bruno). Jsme CSK par v zahranici a puvodne, jeste pred tehu, jsme meli jasne vybrane divci jmeno Lilith. No ted uz ho nejak neresime a mezi favority patri Manon, Emmanuelle, Ronja a me se moc libi i Tamara a Kristina. Adelka zni taky hezky. Pokud se vam nelibi Adela, i kdyz me to zni celkem neutralne, tak dejte Adele ;)

    OdpovědětVymazat
  26. Já bych se přimlouvala za Juditu nebo Sofii. Oboje by pasovalo k příjmení a navíc s tím nejdou dělat ty divné zdrobněliny jako s jinými jmény, teda jdou, ale moc často naštěstí neslyším.

    OdpovědětVymazat
  27. To je bajecny plan - pojmenovat 'Adelku' az se vyklube na svet a az se s ni lepe seznamite...
    Myslim, ze za poslednich nekolik let nebyla presprilis casta Hana/Hanicka, i kdyz je to historicky caste jmeno.
    Iva

    OdpovědětVymazat
  28. Lilith je jméno démonky!!! Bože chraň dát takové strašné jméno dítěti!

    OdpovědětVymazat
  29. Ale co je to za šílená gojská jména? Jsem si myslela, že jsem na židovském blogu, ale cniut žádný, pokrývky hlavy také ne, gojské zvyky... Raději zas jdu.. Shalom

    OdpovědětVymazat