čtvrtek 28. listopadu 2013

Den pro dětskou knihu

Víte, že v sobotu 30. listopadu se slaví Den pro dětskou knihu? Pokud ještě nemáte plán na víkend, podívejte se, jestli zrovna knihovna ve vašem okolí nebude pořádat nějakou zajímavou akci. Den pro dětskou knihu se bude konat už posedmé a "je opět věnován nejen propagaci knih pro děti a čtení a jeho hlavní atrakcí bude předvánoční prodej knih a také doporučení rodičům, jaké knihy darovat dětem pod stromeček." Při téhle příležitosti jsem připravila výběr knížek, které baví mě a Erwína.



Nejoblíbenější je zatím Kuku, Miffy! Kdo je tam? z nakladatelsví Baobab. Brzy určitě dostane i zbylé dvě knížky o Miffy, které jsou přeložené do češtiny: Kuku, Miffy! Kdo je to? a Počítej s Miffy. Kolik je to? Mezi naše oblíbená leporela patří samozřejmě i Zvířátka od Josefa Lady a Vařila myška kašičku s ilustracemi Heleny Zmatlíkové.

Na trénování řeči a poznávání různých předmětů je geniální Šmalcova ABECEDA, která je plná vtipných básniček a ilustrací. Dá se k ní přikoupit i roztomilé pexeso.

Další knížka, na které se dají trénovat slova a různé situace je 12 hodin s Oskarem od Evy Macekové. Doučuju jednoho malého souseda angličtinu a tahle knížka se mi k tomu taky náramně hodí. Procvičujeme podle ní názvy věcí, barev čísla i čas.

Když už jsme u tohohle malého kluka, musím zmínit knížku Album lidí, z které byl úplně vedle.

Nedávno vyšla v Labyrintu bezvadná knížka Hlava v hlavě od Davida Böhma a Ondřeje Buddeuse. Už si na ní brousím zuby... K výběru dalších knížek se můžete inspirovat třeba v dokumentu Nejlepší knihy dětem, který připravila Městská knihovna v Praze u příležitosti loňského Dne pro dětskou knihu. V Albatrosu brzy vyjde publikace Pavla Mandyse 2 x 101 knih pro děti a mládež. Líbí se vám můj výběr? A jaké dětské knížky máte rádi vy?

20 komentářů:

  1. Parádní ispirace, díky.
    Naše první nejoblíbenější kniha bylo Jedeme jedeme (http://www.kosmas.cz/knihy/130768/jedeme-jedeme/) (není tam text, zato tam je traktor). A teď frčí Jak se staví auto a Jak se staví letadlo. To je teda u mého staršího. Mladší je rád, že se čte a výběr zatím nechává na bráchovi :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ovšem Jedeme, jedeme vypadá taky moc pěkně. Podívám se po ní. Díky za tip! :)

      Vymazat
    2. JOJO ta je super, zabavila na dlouho dobu a to jsme byli pořád jen na té dvojstraně s traktorem :).

      Vymazat
    3. Jedeme jedeme taky doporučuju. Dokonce jsem ji dneska použila při vyučování češtiny pro cizince. ;-)
      Miffy znám spoustu let jako Nijntje (orig.), akorát ji přeložili, až když mi už na ni naše děti přijdou velké. Šmalcovu Abecedu (a spoustu jiných knih) přinese Ježíšek, tak jsem zvědavá na ohlasy.

      Vymazat
    4. Katko, snažím se sice o gendrově vyváženou literaturu, ale traktory nás časem asi stejně neminou, takže tohle vypadá jako bezva tip. :)

      Vymazat
    5. Veroniko, doufám, že Ježíškův knižní výběr sklidí doma úspěch. :)

      Vymazat
  2. baobab má celkově skvělý knížky... mám ho za rohem a hrozně ráda tam chodím, někdy pro knížku a někdy jen pro vůni, která tam vládnei :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. JJ, Baobab je nejlepší. Chtěla bych snad všechny jejich knížky!!! :)

      Vymazat
  3. My jsmetaky dost baobabí, posledním hitem je jejich nádherná knížka To je Paříž od Miroslava Šaška. Zatím vyšlo ještě To je Londýn, ale chystají se prý i vydání dalších Šaškovýc bedekrů

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tyhle průvodce chci Erwínovi taky pořídit. Doufám, že brzy vydají New York!

      Vymazat
  4. Skvělý výběr! Šmalcovu abecedu, Oskara i album lidí /to i my dospěláci/ milujeme. Přidám jako tip ještě A pak se to stalo! - ta je už dlouho naše nej .)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky za super tip! Určitě se časem bude náramně hodit. :)

      Vymazat
  5. Nádherné knížky! Pro králíčka Miffi mám velkou slabost, to by byla spíš knížka pro mě :-) U nás teďka frčí knížka Víš, co má v plínce myš?, jak se zvířátka učí na nočník, je fakt vtipná a dceru hrozně baví :-)

    OdpovědětVymazat
  6. Tak u nás frčí klasika. Neználkovy příhody, velmi oblíbená (i z mých dětských let) je Vítek od Bohumila Říhy, Špalíček veršů a pohádek jo a taky Martínkova čítanka od Eduarda Petišky :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky se na tuhle klasiku chystáme. Máme jich doma spoustu ještě po mně s bráchou. Jsou ale trochu chatrnější, tak s nimi ještě chvilku vyčkávám... :)

      Vymazat
  7. Děkuji za informaci o Dni pro dětskou knihu. Inspirovala jsem se a koukla na program v knihovně u nás ve městě. A hle, bazar dětských knih! Také jsem nafotila na blog naší aktuální četbu pro případ, že by se někdo inspiroval tako jako já u Vás. Děkuji!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem ráda, že jsem ti dala popud k vlastnímu příspěvku. Jdu se na ty vaše knížky hned mrknout.

      Vymazat
  8. S Davidem Böhmem jsem chodila na základku. Vždycky koukám do kulturních rubrik na jeho úspěchy :) o naší knihovničce se snad rozepíšu někdy, až nebudu na mobilu...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky mě těší úspěchy mých známých. A na vaše knížky se moc těším!

      Vymazat