pátek 30. května 2014

The best of 05/2014

Ty jo, nemůžu uvěřit, že květen už je za náma. Měl životnost asi jako pivoňky ve váze. Největší změna je, že jsem začala pracovat. Dva dny jsou akorát a moc si je užívám. Pomalu vychytáváme režim hlídání a jediné, co trochu pokulhává, jsou domácí práce. Pondělky jsem vždycky trávila zahlazováním stop po víkendové pohodičce. Teď chodím do fachy a do středy se to u nás pak vždycky pěkně nakupí. Vím, že je to ale jenom dočasné. Od září Erwín půjde od úterý do čtvrtka do školky a bude líp...

Ze školky mám velikou radost. Byli jsme se tam už několikrát podívat a oboum se nám tam s Erwínem moc líbí. Naposledy jsme tam byli ve středu, kdy pro současné a budoucí rodiče pořádali posezení s kávou, štrůdlem a zábavou pro děti. Jsem nadšená z toho, že školka sídlí v budově, kde je i zařízení pro seniory a funguje tam mezigenerační centrum, kde se všichni - třeba při oslavách svátků - setkávají. Navíc dává do školky svoje děti i několik mých kamarádů, takže Erwín s nima bude kámoš vlastně od mimina.

Květen byl docela náročnej měsíc a tak jsme se po večerech zmohli akorát tak na sledování seriálů. Skoukli jsme celou řadu skvělého True Detective (česky Tajemný případ), nechali si ze dvou zdrojů doporučit švédsko-dánský Bron/Broen a projeli snad všechny díly Okresního přeboru, který překvapivě bavil i mě. Naprosto mě v něm uchvátil Ondřej Vetchý v roli trenéra.

Stihli jsme i jedno rande, při kterém jsme narychlo, ale dobře, vybrali film Velká nádhera. Je naprosto famózní, i když z něj na nás trochu padly chmury. Po filmu jsme se ale vyléčili jídlem, které je docela funkční přírodní sedativum.

Když už jsme u jídla, experimentovali jsme s chřestem, jehož sezóna je poměrně krátká a tak si ji znažíme pořádně užít. Nejvíc nám chutnal v tomhle jednoduchém salátu s parmezánem. Nebo jenon pečený s olivovým olejem a Maldonskou solí. Mimochodem, pokud ji neznáte, tak ji vřele, ale opravdu vřele doporučuju koupit. Pro pečení zeleniny a finální dochucení čehokoliv nejlepší. A to nemluvím jen za sebe.

Nedávno jsem objevila zajímavý internetový magazín The Cake, který tvůrci charakterizují takto: "přinášíme stručný přehled zajímavých lidí a jejich aktivit týkajících se Česka a Slovenska a aktuality, které považujeme za pozitivní příklad toho, že když se chce, všechno jde."

Taky jsem našla stránku české ilustrátorky Karolíny Strykové, která mě moc baví.

Z hudby si ujíždíme na reggae. Erwín miluje Bobba Marleyho a taky první album od Švihadla. Já si ve chvílích odpočinku pouštím melancholickou Imany a její Shape of a Broken Heart. Na knížky teď není moc času. Mám sice rozečtený druhý díl erotické trilogie Fixed, kterou jsem na Amazonu koupila za necelé tři libry, ale to skoro ani nestojí za řeč zmiňovat...

Jaké objevy jste v květnu učinili vy?

11 komentářů:

  1. Školku závidím. Taky bych s něčím ráda začala, ale vzhledem k tomu, že se v září máme stěhovat, by to bylo už asi moc změn najednou...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To chápu. Jsem ráda, že mi školka "spadla z nebe." Kamarádka mi dala echo, že mají místa a tím pádem jsem nemusela nikde hledat. Navíc je Erwín ještě docela prťous, takže bych ho nedala jen tak někam. Hodně štěstí při stěhování!

      Vymazat
  2. Objevila jsem slečnu na hlídání. A také místo pro naši lesní školku, která právě vzniká a máme z toho obrovské potěšení. Na internetu jsem nic nehledala a trávila jsem čas jen "pracovně", pak si ale "jen na chvíli" otevřu blog Kusance a jsem v těch odkazech uvízlá! Možná se opakuji, ale já tak hezky pohodlně přicházím k informacím a novým podnětům, Radko díky!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přeju hodně štěstí v budování lesní školky! To je super počin. Taky jsem nad tím pro Erwína přemýšlela. Líbí se mi ten koncept, i když nejsem zrovna outdoorový typ. :)
      Jsem ráda, že u mě nacházíš inspiraci. To vážně moc potěší!

      Vymazat
  3. Radko onehdy jsem viděla fotky z vaší návštěvy Berlína a na fotkách se mi zdálo, že jsem viděla parmskou vepřovou šunku. Vy nebo typoška jíte vepřové ?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já ne. Kromě ryb nejím žádné maso. Typoška se do židovství přiženil a občas si nějaké nekošer maso dá. Náš berlínský hostitel je veliký gurmán a na stůl nám naštěstí přichystal výběr lahůdek pro oba...

      Vymazat
  4. Díky za všechny skvělé tipy, moc ráda vás čtu a ráda se nechávám inspirovat. N oplátku přidám svůj osobní objev za tento měsíc http://www.cidrerie.cz/ dnes Den otevřených vrat ve Všenorech. Vypadá to celé krásně a chutně, jednoduchá grafika a to nadšení :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Veroniko, díky moc za milá slova. Vždycky mi takový komentář udělá velikou radost. Ciderie je super tip. Den otevřených dveří jsem tentokrát propásla, ale doufám, že příště se mi podaří se tam vypravit. Hezký den!

      Vymazat
  5. Velká nádhera byla nádherná. U filmu jsem se bavila i kochala a po něm pak dlouho přemýšlela. A občas na něj myslím i teď (viděla jsem ho někdy v prosinci, když mě kamarádka vytáhla na festival italského filmu).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky mi zůstal v hlavě. Hned bych jela do Říma protančit celou noc....

      Vymazat
  6. Moc zdravím a chtěla jsem se zeptat na více info ohledně té erotické trilogie Fixed. Teď jsem na ní koukla na Databázi knih a nestačím zírat, jaké to má dobré hodnocení. Proti 50 odstínům to je úplně někde jinde. Přišlo Vám tohle jako kvalitnější než zmíněná trilogie 50 odstínů? Tedy pokud jste ji taky četla. Mě přijde, že ty mužský hrdinové v těchto knihách snad musí brát něco takového, jinak si nedokážu vysvětlit tu jejich výdrž.

    OdpovědětVymazat