pondělí 26. října 2015

Nápadité ekologické hračky

Při hledání hraček s tématem Noemovi archy, o kterých jsem psala tady, jsem narazila na tuhle krásnou balanční loďku. Hned jsem ji pro nás s Erwínem pořídila. Baví mě totiž hračky, které rozvíjí dětskou fantazii a mají více než jedno využití. S Erwínem si zatím jenom hrajeme se zvířátky, trénujeme úchop přiloženou dřevěnou pinzetou nebo cvičíme barvy pomocí kostky. Časem si ale můžeme zvířátka na loďku stavět podle přiložených pravidel. V krabici s hračkou přišel i leták o výrobci, který hlásal, že Plan Toys je ekologická a udržitelná značka. A protože se těmito přednostmi poslední dobou ohání kde kdo, trochu jsem si firmu proťukla. Ukázalo se, že opravdu patří k průkopníkům ve výrobě ekologických hraček. V roce 1981 ji založil Vitool Viraponsavan, který vyrostl na jihu Thajska v oblasti kaučukové těžby. Přišlo mu líto, že když se kaučukovníky těžbou vyčerpají, pokácí se a spálí. A protože jejich dřevo není vhodné jako stavební materiál, rozhodl se, že z něj bude dělat hračky. Ty jsou nejen nápadité, ale i absolutně zdravotně nezávadné. K jejich výrobě se totiž používá lepidlo bez formaldehydů a barvy na vodní bázi. Ze stromů, které by jinak přišly vniveč, využije každou část. Co nejde zpracovat na hračky, promění v biomasu, kterou pohání svoji továrnu a okolní obydlí. Samozřejmě dbá i na to, aby byli jeho zaměstnanci dobře zaplaceni, za což získal příslušný certifikát. Takže lidumil se smyslem pro odpovědnost k přírodě, který oplývá dobrým vkusem (kromě továrny na hračky založil i architektonické a designérské studio)! Prostě mě dlouho žádný výrobce hraček takhle nenadchl a tak jsem se s vámi chtěla o tu novinu podělit. A vybrala jsem pro vás i několik svých favoritů.

Pro úplně nejmenší děti se mi zalíbili tyhle pojízdní závodníci a vážně uvažuju, že aspoň jednoho koupím Adélce do výbavy. Jen se pořád nemůžu rozhodnout, který to bude...

Pro trochu větší děti a se krásně hodí balanční kaktus, sestavovací stromek a skládačka, která třeba konečně pomůže vyřešit dilema, jestli bylo dříve vejce nebo slepice.

Do rodin s Montessori výchovou by se určitě šikla jedna z těchto sad - sensory kostky, kostky s vodou a pexeso s obrázky nálad. Ale Plan Toys nabízí krásných hraček mnohem víc! Však se sami přesvědčte tady.
---
V rámci Týdnů hraček, které se teď konají na Feedo.cz, ode dneška až do 8. listopadu při jejich koupi navíc ušetříte 20 procent. A na další značky - včetně oblíbeného Lega - to může být ještě víc! Tak se mrkněte, jestli by se vám něco nezalíbilo jako dárek.

6 komentářů:

  1. plan toys su pekne. a velmi prijemny material na dotyk. zrovna ten kaktus mam schovany na vianoce. budeme mat katkus pod stromcekom =)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ten kaktus se mi taky moc líbí! V době, kdy nebude sloužit ke hře, nám může krásně ozdobit parapet. A navíc nezahyne bídnou smrtí jako ty před ním...

      Vymazat
  2. Také miluji dřevěné hračky. Myslím si, že jsou mnohem hezčí, než takové plastové. A bonusem pak také samozřejmě je, že vydrží daleko déle a navíc šetří naši planetu.

    OdpovědětVymazat
  3. Když byly mé děti malé a blížily se Vánoce, stále častěji jsem jim ukazovala v magazínech různé dřevěné hračky. Nechci moc planetu zatěžovat těmi plastovými nesmysly, proto jsem kladla důraz na to, aby děti poptávaly dřevěné výrobky. Vymezila jsem jim proto před Vánoci v obýváku prostor v rohu, kde jsem jim na koberec dala všechny jejich hračky. Aby si zvykly.

    OdpovědětVymazat
  4. Děkuji moc za všechnu tuto inspiraci :) My také když už kupujeme nějaké ty hračky, tak se snažíme vždycky nakupovat jen a jen ekologicky... Třeba z těchto stránek zde pokaždé když nakupujeme už nějaké ty hračky, tak se vždycky snažíme nakupovat pouze tak, aby to bylo maximálně ekologické a třeba i zero waste :)

    OdpovědětVymazat
  5. To je super :) Mám ráda ekologické věci, hlavně ty pro děti, obvykle jsou totiž i zdravotně nezávadné. Třeba naše nejoblíbenější hračka je obyčejná hadrová panenka. Dá se bez problému vyprat a naše malá si s ní hraje úplně stejně, jako by si hrála s nějakou klasickou, jen ji teda nekoupe ve vodě :)

    OdpovědětVymazat