úterý 27. října 2015

Sto padesát jedna týdnů & mimi pomelo (30tt)


Erwínovi je 151 týdnů. Pro velký páteční úspěch rýmů z knížky, Nastupovat, jedeme!, jsem se rozhodla ho vyfotit právě s ní. Rýmy jsou to fakt veselé a jednoduché a pomalu se v naší domácnosti zabydlují. Dalším velkým mezníkem v Erwínově životě je, že už nejezdíme do školky kočárkem, sundali jsme mříž z jeho postýlky a nechali ho párkrát spát v naší posteli. Ve školce ho včera chválili, že spal odpoledne "bez dudánku" a tak to hnedka zčerstva zkusil i doma a spal jak dudek i bez něj. Ještě odbourat noční plínku a všechny vytyčené mezníky tříleťáka budou splněny! (Vím, vím, některé jsme oddalovali jen kvůli svému pohodlí, ale i tak je to pokrok.) Mimino se mezitím přehouplo do 30. týdne a měří už asi 27 cm a váží asi 1,3 kilo. Takové pomelo. Jeho dýchací pohyby jsou rytmické (na rozdíl od těch mých, ty bych spíš nazvala funivé) a jeho kostra je stále pevnější. Kostní dřen plodu převzala krvetvorbu, červené krvinky se tak netvoří v játrech ale v kostní dřeni. Kosti zesilují a kostnatí, dozrávají svaly, plíce i mozek. Sílí vlásky a rostou nehty. Pomalu sice mizí lanugo - prvotní ochlupení, ale nějaké určitě do porodu zbude. Erwínek měl třeba po narození dlouho srandovně chlupatá ramínka. Já pravidelně zaznamenávám kopance a vlnění a při chůzi a stání občas už i docela bolestivý tlak v podbřišku. A pořád bych nejraději spala 15 hodin denně!

Na závěr ještě jedna fotka našeho nového knižního favorita a postýlky bez žbrdlinek.

4 komentáře:

  1. Knižný favorit vyzerá naozaj dobre :) Určite potešila :)

    www.co-je-dobre-to-musim-mat.blogspot.sk aktuálne i s GIVEAWAY a samozrejme budem naozaj veľmi rada, ak ťa môj blog zaujme a staneš sa odberateľom :)

    OdpovědětVymazat
  2. uz ve tricatem! toto leti.. tak se opatrujte, at jde dale vse dobre
    bez dudliku..to je parada..to by jsme take radi:-)
    knizka je krasna, pamatuji si ji z detstvi, ale bohuzel nevim, kde zustala..nejspise si ji poridime znovu:-)
    radko krasny cas

    OdpovědětVymazat
  3. Docela s tebou to těhotenství prožívám a vzpomínám. :) Někdy se koukám na svoje fotky s tím velikým břichem a nemůžu tomu vlastně uvěřit, že to tak někdy bylo. Už jsem na Adélku moc zvědavá.
    A Lola spaní bez dudu ještě nezvládla, ale to neva, ona k tomu dospěje - Erwínovi gratuluju, je to životní krok! :) Aspoň ty pleny už Lola nemá vůbec, ani na noc, ale prý to mají holky v tomto ohledu jednodušší.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jak které, Bibi je má na noc pořád a to je jen o týden mladší než Erwín :)

      Vymazat