pátek 30. října 2015

The Best of Last Week #4

Nedávno se mi do ruky dostalo starší číslo Kinfolku, ve kterém mě zaujal článek Protecting Saturday. S chutí jsem si ho samozřejmě přečetla i proto, že se doma snažíme o praktikování šabatu. Učení rabíni by asi nad naší snahou akorát tak povytáhli obočí, ale za mě se každá snaha počítá. Každý pátek společně zasedneme k šábesovému stolu, požehnáme svíčkám, challe a vínu, popřejeme si (a v duchu i všem, co známe) hezký šábes a máme čas se v klidu najíst a popovídat. Erwín se na to těší už několik dní dopředu a my vlastně taky. Věnovat se pak celou sobotu předpisovému odpočinku, který zahrnuje návštěvu synagogy, pojídání slavnostních jídel, ale i spoustu omezení, jsme se (zatím) ještě nedopracovali. Snažíme se ale být spolu a pořádně si to užít. Kromě tohoto článku mě ale zaujala i spousta světských radostí a radovánek. A moc ráda se o ně s vámi podělím.

Když už jsme u "fancy" časopisů, určitě vám neuniklo, že začátkem října vyšla nová Soffa, které je tentokrát věnováno barvám.

Vtipné počteníčko s tak trochu dětskou tématikou zase slibuje "bohatě ilustrovaná praktická příručka dětských rad, jak přežít svět dospělých" s názvem Jak přežít v kostce. Podle mě ideální dárek. A pokud vás baví svět dětské fantazie a schopnost si v hlavě zkombinovat různé informace ve vtipný celek a ještě jste nečetli knížku Já to doufejme ňák zmáknu, tak je to veliká chyba! Nad touhle knížkou jsme se totiž s Typoškou řehtali dost dlouho.

Rosa Mitnik psala o krásné ilustrované kuchařce pro děti s názvem Kuchyně. Dětem vstup povolen. Větší děti zase podle mě zaručeně nadchne Encyklopedie pro děti 21. století s ilustracemi od Radany Přenosilové.

S Typoškou se nám minulý týden podařilo strávit jeden večer o samotě a tak jsme se vydali na večeři do našeho oblíbeného karlínského podniku Krystal Mozaika Bistro, o kterém jsem už jednou psala. Opravdu moc doporučuju - ať už na romantické rande, večeři s přáteli nebo oběd s dětmi.

Další kulinářský objev jsme vyhmátli na Andělu. Nad obchodem DELMART se totiž schovává příjemné bistro amerického tipu, kde nabízí výborné saláty s ingrediencemi dle vlastního výběru - něco, co mi v Čechách (za rozumnou cenu) dosud chybělo. Já si dala menší porci za 79 korun a bohatě jsem se najedla. Za tu cenu si můžete vybrat základový salát, pět ingrediencí (ale můžete si připlatit i za další) a dressing. K tomu si z ošatky vybere pečivo a k pití si můžete do skleničky zdarma načepovat vodu s citrónem - a za ušetřený peníz si pak dopřát sladkou tečku.

Pokud se nikam nedostanete, můžete si aspoň uvařit výbornou batátovou polévku s čočkou od Kitchenette, kterou teď nabízí v jedné nejmenované bageterii, a jejíž recept najdete na tomhle krásném kulinářském blogu.

S chladným počasím, které s sebou přináší i rozpraskané rty, mě absolutně nadchl medový balzám s propolisem z obchodu s přírodní kosmetikou Botanicus. Občas se mi dělají i opary a propolis je na ně absolutně nejlepší věc, co jsem kdy zkusila. Tahle informace si opravdu zaslouží podtrhnutí, protože všechny ty drahé krémy a náplasti z lékárny jsou proti téhle přírodní látce absolutně neschopné!

Pokud máte roupy si koupit něco hezkého, zajděte do Kurátoru, kde nabízí krásnou podzimní a zimní kolekci. Inspirovat se můžete i ve virtuálním výstavním prostoru Fashion&Design Festival.

Pro dětskou módu si zaskočte na akci Dětskej slow-fashion - "pop-up tří značek a čtyř žen, které jinou cestu už našly," která se do 6. listopadu koná v Kdotokdyslyšel na Letné. Pokud to nestihnete, dětské oblečení od několika českých značek najdete i v Hugo chodí bos.

Jestli vás česká (a slovenská) móda a další výrobky pro děti zajímají, rozhodně si do kalendáře zapiště datum 8. listopadu, kdy se bude kousek od Anděla konat "prodejní festival českých a slovenských výrobků (nejen) pro malé prevíty" SWEET PREWEET MARKET!

Obchod se skandinávskou módou The Little Nordic Shop nabízí dnes a zítra Halloweenskou 30% slevu. Stačí na konci objednávky zadat kód TREAT30.

Pokud chcete někoho v okolí obdarovat biokosmetikou, využijte víkendové 15% slevy v e-shopu Beautyville. Výprodej konvenčnější kosmetiky z e-shopu KupKosmetiku.cz si zase můžete ve slevě pořídit v pátek 6. listopadu v jejich kamenné prodejně.

A když už jsme naťukli Halloween, třeba vás zaujme akce v Botanické zahradě, která v sobotu slibuje strašidelnou atmosféru, příšery, duchy a samozřejmě dlabání dýní. V šest hodin pak bude následovat průvod a pečení špekáčků. V neděli se můžete zase vydat do Stromovky na oslavu mexického svátku Dne mrtvých / Dia de los muertos.

Hlavně ale zkuste nadcházející dny zpomalit a víkend si pořádně užít!

1 komentář:

  1. Slevy vypadají lákavě. Je blbý, že jsou takové slevy většinou spojené s určitým datem. Ráda využívám slevy, které jsou pořád, nebo nejsou tolik časově omezené. Ideální pro mě jsou slevové kupóny z https://slevovykupon.net/ , které můžu využít ve chvíli, kdy potřebuju něco koupit.

    OdpovědětVymazat