pondělí 19. října 2015

Návštěva (nedoceněného) Zemědělského muzea & výstava Les

Vzhledem k víkendovému počasí jsme zahájili muzejní sezónu. Už v létě jsem měla v merku návštěvu několika expozic a výstav, ale nakonec mi bylo líto se před sluníčkem schovávat do potemnělých výstavních sálů. Tohle dilema nám odpadlo a my se vydali do Národního zemědělského muzea na Letné. Erwína jsem nalákala na traktory a Typošku na výstavu Les.


Před muzeem nás pobavila upoutávka na expozici s názvem Traktor jede, která slibuje "největší sbírku traktorů v Praze".  Najdete tu asi dvacítku nejdůležitějších exponátů z mnohem rozsáhlejší sbírky historické zemědělské techniky. Pro běžného smrtelníka je tak expozice sice zajímavá, ale stačí vám na ní maximálně deset patnáct minut. Když s sebou ale máte malého kluka, hrozí, že se tu zaseknete klidně i na hodinu. Kromě vystavených strojů, tu totiž mají i solidní sbírku traktorů na hraní. A drandění v je expozici dovoleno! U některých opravdových traktorů si navíc můžete udělat přestávku a vylézt si na ně. Pro větší děti jsou tu hrací konzole, pro menší zase poschovávané knížky o traktorech a koutek, kde si můžou kreslit. 

Když se nám podařilo Erwína vylákat od traktorů, vydali jsme se na výstavu Les, která slibovala zajímavý vizuální zážitek. Chvílemi ho jen trochu kazil výklad. Slečna/paní, která výstavou provádí, je moc sympatická, ale bohužel neodhadla, že naše skupina by si raději výstavu prošla v klidu sama. Pro jiné je výklad určitě moc zajímavý, my jsme ale byli taková neinteraktivní skupina a raději bychom byli jejích otázek ušetřeni.

Jinak je ale výstava opravdu moc hezká a na poměry českého výstavnictví interaktivní. Aby taky ne. Iniciovalo ho totiž sdružení Mamapapa, jehož nejvýraznější postavou je scénograf Tomáš Žižka. Ten se při přípravě výstavy spojil s lesníkem Václavem Kinským, s kterým vymysleli koncept naučného putování za smyslem a funkcí lesa. Výstava začíná v improvizované hájence, pokračuje přes několik exponátů umístěných na stěnách, až se malými dvířky dostanete ke kouzelné studánce se zvířátky, se kterými si můžete hrát.

Pak následuje místnost s kouzelným stromem, kde si můžete zaskotačit, projít magickým rituálem, nebo si zahrát a zabouchat na nespočet dřevěných udělátek. 


Na konci výstavy na vás čeká tajemný strom, který je vlastně kouzelným labyrintem.


Tahle impozantní papírová instalace je z rukou dvojice brooklynských umělců Wadea Kavanaugha a Stephena B. Nguyena. Erwínovi se samozřejmě náramně líbila. Uprostřed stojí gramofon / kouzelný stroj času. 

Na úplném konci na nás ještě čekal výtvarný koutek.

Tam jsme se mohli ze svých výstavních zážitků hned vykreslit. K dispozici je i zázemí pro výrobu vlastního papíru.


Cestou domů jsme ještě nakoukli do expozice Venkov v proměnách staletí, která je plná krásných modelů venkovských stavení. A Erwín tu objevil další hrací koutek.


No a třešničkou na dortu byl tenhle vycpaný býk a jeho údiv vzbuzující "kost." :) Na rozdíl od Technického muzea, které je hned vedle, je Zemědělské muzeum k dětem daleko přátelštější. Nečeká vás tu žádný kustod, který nesnese víc, než dětské špitnutí a všechny zmíněné expozice nabízí vyžití pro hned pro několik věkových skupin. Skoro jsem si říkala, že by se vyplatilo mít sem roční vstupenku, protože Erwína to tu opravdu bavilo. Jednorázové rodinné vstupné je 220 korun, což za tolik zábavy rozhodně stálo...
---
Muzeum ještě nabízí expozici o obalech, která je podle zpráv kamarádky, pro děti taky moc zábavná. A pokud půjdete kolem a nebudete mít moc času, stavte se aspoň na muzejním dvoře, kde si děti můžou omrknout několik živých zvířat nebo vylézt na posed. A to se jim v Praze zas tak často nepoštěstí...

9 komentářů:

  1. Teda, ze muze byt Muzeum takhle perfektni bych nečekala, brzy tam vyrazime, díky za typ :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky mě to překvapilo. Muzeum by si sice zasloužilo rekonstrukci, ale jinak mi to tam přijde pro děti super.

      Vymazat
  2. Tam asi taky vyrazime:) Pripsala jsem si to na seznam. A ja k tomu oprasim skripta a udelam odbornou prednasku:)))) Diky za tip.

    OdpovědětVymazat
  3. Díky za tip. O víkendu jsme chtěli jít do Technického muzea, ale nakonec jsme to vyhodnotili jako ještě celkem nevhodné pro tříletého kluka. Ale Zemědělské muzeum mě nadchlo. Určitě tam vyrazíme.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nemáš zač. V Technickém muzeu je pro děti snad jen ta hlavní hala. Bohužel na ně při rekonstrukci moc nemysleli, což mi přijde jako velká škoda. O některých svátcích tam ale mají zlevněné vstupné (myslím, že 50 korun) a pak se vyplatí tam s vnoučkem na všechny ty mašiny a auťáky nakouknout.

      Vymazat
  4. Přesně neco takového jsem hledala. Diky moc za uzasny tip!!

    OdpovědětVymazat
  5. Tohle je super hlavně pro malé děti, můžu doporučit tak jako třeba muzeum sportovních vozů a veteránů v Lánech.

    OdpovědětVymazat