pátek 29. listopadu 2013

Podzimní polévky / Čočková

Listopad je už skoro za námi a s ním i moje série receptů na podzimní polévky. Po severoafrické mrkvové, Typoškově minestrone a dýňové s thajským červeným kari se s vámi podělím o recept na variaci indické čočkové. Zase bude trochu pálit, aspoň vás ale zahřeje. Stejně jako u minestrone lze do téhle polévky vhodit něco navíc nebo naopak nějakou ingredienci vynechat. Dobrá je třeba s žampiony nebo hrstkou hrášku. Podávat lze s jogurtem i bez. Variací je mnoho a tak se vám jen tak nepřejí. Doufám, že vám bude chutnat!

ČOČKOVÁ POLÉVKA

1 lžička ghí (nebo neutrálního oleje)
1 cibule
2 stroužky česneku
1 chilli paprička
1 kousek zázvoru
2 lžičky černého hořčičného semínka
1 lžička kumínu
1 lžička kurmumy
½ lžičky koriandru
2–3 mrkve
1 plechovka loupaných rajčat
1 hrnek čočky (červené nebo žluté, může být i mix, lze přidat i kroupy)
2–3 brambory
1 porce mraženého špenátu
sůl
citronová šťáva
jogurt
čerstvý koriandr

Nejprve na přepuštěném másle (ghí) zpěníme nakrájenou cibulku, česnek, zázvor a chilli papričku. Přidáme sypké koření a krátce restujeme, aby se rozvinula jeho vůně. Pak přihodíme na kolečka nakrájenou mrkev, kterou po několika minutách zasypeme suchou směsí / čočkou a zalijeme plechovkou loupaných rajčat. Chvíli necháme rajčata nasát chuť koření, vhodíme nakrájené brambory a mražený špenát, dolejeme vodou necháme vařit, dokud mrkev nezměkne. Po 15 minutách polévku osolíme. Hotovou ji podle potřeby naředíme vařící vodou a dochutíme citrónovou šťávou. Polévka je nejlepší s čerstvým koriandrem a jogurtem.
-----
Další zajímavé varianty čočkové polévky z českých blogů: Egyptská čočková a zeleninová krémová s čočkou od Kitchenette a kořeněná čočková s kokosovým mlékem z Delicious Blog.

8 komentářů:

  1. Ahoj, díky za recept. Možná by bylo fajn přidat název/prodejce osvědčených loupaných rajčat. V návaznosti na naši včerejší bramborovou debatu, dle odborníka doporučuji za typ A odrůdy Dalida, Dita, Princes; za Béčko Adela, Magda, Red Anna; no a Cčko Satina a Janet.

    René

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. René, u téhle polívky je to celkem jedno. Postačí i levnější rajčata. U minestrone je lepší koupit nějakou fajnovější pixlu. Ráda jsem tě včera viděla! I když pak Typoška přišel domů nakalenej. :)

      Vymazat
    2. Omlouvám se za opšenicovaného pana Typošku, taky se mi poněkud hůře lezlo do patra čtvrtého, ale bylo to do pohody. Příště to zabalíme po dvou malých :) Děkuji za rozuzlení rajčatové pixlové. Mám už bryndák pro pana sukulenta, zítra asi vyrazím směr hala 22 a plus ještě jedna hala hadrová - ozvu se, a pokud se to bude hodit, stavím se předdveřně a doručím společně se zapůjčenou taškou. Pěkný večer sváteční přeji děkujíce za svátkování společné ;) .

      René

      Vymazat
  2. Zrovna jsme dneska (červeno)čočkovou poobědvali. Jednodušší verzi, takovou spíš batolecí. Tahle Tvoje vypadá teda dobře. Určitě ji sice nikdy nebudu dělat přesně podle tohohlenc receptu, ale plechovkovaná rajčata příště jistojistě zkusím.
    Vyvedenou narozeninovou oslavu přeju!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky! Na téhle polívce je právě dobrý, že si jí můžeš udělat pokaždé trochu jinak.

      Vymazat
  3. Odpovědi
    1. Mám jí moc ráda. Vařím ji pokaždé trochu jinak a vždycky slaví úspěch. :)

      Vymazat